Μία καλή χρονιά όπου ωστόσο το επίπεδο των εισπράξεων δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα των επιχειρήσεων θα είναι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η φετινή για τον τουρισμό, όπου, πάντως, άπαντες οι φορείς αποφεύγουν να προχωρήσουν σε προβλέψεις με δεδομένες τις συνθήκες αβεβαιότητας.
Αυτό φάνηκε χθες και στην τακτική γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) όπου το ‘’παρών’’ έδωσαν ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη, ενδεικτικό και της σημασίας/ συνεισφοράς του κλάδου για τα δημόσια έσοδα σε μία ακόμη δύσκολη χρονιά όπως έχει εξελιχθεί η φετινή εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, ακρίβειας και αύξησης του κόστους ενέργειας.
Στα ανοικτά ‘’μέτωπα’’ που έχει μπροστά φέτος ο κλάδος περιλαμβάνονται ζητήματα σε σχέση με το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια στις τιμές των πρώτων υλών, την τιμολόγηση στις τιμές των δωματίων, την απασχόληση, αλλά και το μείζον, για τους ξενοδόχους ζήτημα των ‘’γκρίζων’’ βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σε σχέση με τον πήχη των τουριστικών εισπράξεων για το 2022, τόσο από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου όσο και από τους τουριστικούς φορείς αποφεύγονται σε αυτή τη φάση οι όποιες προβλέψεις.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, από το βήμα της συνέλευσης της ΠΟΞ χθες ανέφερε ότι ο τουρισμός θα πρωταγωνιστήσει κι εφέτος και ότι ο προϋπολογισμός έχει βάλει τον πήχη στα 15 δισ. ευρώ, ωστόσο αν φτάσουν οι τουριστικές εισπράξεις τα 18,2 δισ. ευρώ του 2022 τότε θα μιλάμε για 1,7 μονάδες επιπλέον στο ΑΕΠ της χώρας, ενδεικτικό της σημασίας -και φέτος- του κλάδου για την ελληνική οικονομία.
«Είναι σίγουρο ότι το φετινό έσοδο δε θα αντικατοπτρίζει την εικόνα των επιχειρήσεων σε επίπεδο του κόστους τους. Θα είναι όμως πολύ σημαντικό για την οικονομία, τη χώρα και την κοινωνία».
«Οι ξενοδόχοι θα δώσουν μάχη για να πετύχουν το καλύτερο που μπορούν, γιατί ξέρουμε πως αυτό θα έχει πολλαπλασιαστική αξία και θα φτάσει στην οικονομία και την κοινωνία. Όμως εδώ προκύπτει μια αντίφαση που οφείλουμε να την εξηγήσουμε για να μην παρεξηγείται στη δημόσια συζήτηση. Η υψηλή ζήτηση δεν σημαίνει πως τα ταμεία των ξενοδοχείων μπορούν να είναι οι κότες που γεννάνε χρυσά αυγά», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Τα ανοικτά ‘’μέτωπα’’
Στις οικονομικές εκκρεμότητες της φετινής χρονιάς για τον κλάδο είναι το θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων με μεγαλύτερη έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες μάλιστα δεν είναι πολλές και η στήριξή τους θα έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος.
Δύο θέματα που ξεφεύγουν από το οικονομικό πεδίο και τονίζουν τώρα οι τουριστικοί φορείς είναι καταρχάς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για τις οποίες έχει αναζωπυρωθεί εσχάτως η συζήτηση κι επιπλέον το θέμα της απασχόλησης: Ως προς το πρώτο, θεσμικά ο κλάδος πλέον κατατάσσει τη βραχυχρόνια μίσθωση ως ένα κομμάτι του τουριστικού προϊόντος και επίσης «κατανοούμε ότι μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ωφελείται από τον κλάδο, δίνοντας τη δυνατότητα στο μέσο Ελληνα να έχει ένα εξτρά εισόδημα.
Ωστόσο, πλέον εμφανίζονται ολόκληρες επιχειρήσεις, ακόμη και από το εξωτερικό που αγοράζουν ολόκληρα κτίρια και τα λειτουργούν κάτω από το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς το αυστηρό πλαίσιο που ισχύει για τους ξενοδόχους. Κάτι που συνεπάγεται απώλειες για την ελληνική οικονομία, συνιστά κοροϊδία απέναντι στους ξενοδόχους, υπάρχει στρεβλός ανταγωνισμός, απώλεια ασφαλιστικών εισφορών, μαύρη εργασία, μη εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων. Πρόκειται για ένα καθεστώς γενικά που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, ενώ έχει να κάνει και με την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, με μεγάλη πλέον την ανησυχία ότι σε συγκεκριμένους προορισμούς μπορεί να έχουμε ακριβώς αλλοίωση αυτής της ποιότητας».
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το θέμα της έλλειψης εργαζομένων που θα το έχει μπροστά ο κλάδος τα επόμενα πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ χρειάζεται στρατηγική προσέγγιση του προβλήματος και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις: «Δε φτάνουν οι Ελληνες για να καλύψουν τις θέσεις, χρειάζονται με πολύ αυστηρούς κανόνες να έρθουν και ξένοι εργαζόμενοι- το έχει κάνει η Ισπανία και η Κύπρος πιο πρόσφατα. Χρειάζονται ακόμη στρατηγικές άμβλυνσης της εποχικότητας που είναι και ο βασικός λόγος για να ασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι με τον τουρισμό. Επίσης χρειάζονται πολιτικές απασχόλησης των νέων ανθρώπων στους προορισμούς και το χειμώνα, ώστε να φύγουμε από την πολιτική των επιδομάτων».
Ο κλάδος εκτιμά ότι φέτος η χρονιά λόγω της ακρίβειας θα είναι δύσκολη, και οι βαθμοί δυσκολίας θα αλλάζουν από προορισμό σε προορισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τάσιος έκανε λόγο «για ένα λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης αυτή την στιγμή αυξημένο σε ποσοστό 25%-30%», ενώ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ανέφερε ότι ο ξενοδοχειακός ιστός της χώρας καλείται φέτος να ισορροπήσει μέσα σε ένα περιβάλλον τεράστιας αύξησης του κόστους.
Στην αυτοκριτική του ωστόσο ο κλάδος εντάσσει την ανάγκη «να παρέχουμε σωστή υπηρεσία, να απομονώνουμε τις επιχειρήσεις με λάθος πρακτικές και γι’ αυτές να επιβάλλονται πρόστιμα από την Πολιτεία. Επιπλέον, θα πρέπει να διατηρήσουμε την υπηρεσία μας στο υψηλότερο επίπεδο και να τιμολογήσουμε σωστά γιατί αυτό διαφυλάσσει και την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ρέτσος. «Ο ελληνικός τουρισμός κατέβαλε τεράστια προσπάθεια τη δεκαετία 2010- 2020 να φτάσει στα σημερινά υψηλά επίπεδα και είναι εύκολο με λάθος πρακτικές, προσπαθώντας κανείς να βγάλει τα …σπασμένα, να γκρεμίσει αυτό που έχει χτιστεί με τόσο κόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμη
Φυσικό αέριο: Η Φινλανδία προετοιμάζεται για ενδεχόμενη διακοπή των ροών από τη Ρωσία
Σαουδική Αραβία: Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων ψηφίζει ιαπωνικό gaming