Έστω κι αν το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτώβριου έχει κινηθεί καλύτερα του αναμενομένου με βάση και την επιβατική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος, η επόμενη περίοδος προμηνύεται δύσκολη για τον τουρισμό στην πρωτεύουσα, δεδομένης και της σαφώς πιο αργής ανάκαμψης του επαγγελματικού τουρισμού.
Στο μεσοδιάστημα πάντως και σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη από το βήμα του «Olympia Forum» το πρόγραμμα έργων στην πρωτεύουσα που έχει δρομολογηθεί από το δήμο και ήδη είναι σε εξέλιξη είναι μεγαλύτερο και από εκείνο στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου έργου του οδοφωτισμού ύψους 50 εκατ. ευρώ.
«Από το σύνολο των δρόμων προς ασφαλτόστρωση (1.150), έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί οι 520, ενώ πέντε συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση 400 πεζοδρομίων». Από τις επτά συνολικά νέες πλατείες που θα δημιουργηθούν, ήδη συνεργεία του Δήμου έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν τις 2 πρώτες ενώ ταυτόχρονα προχωρά και η δημιουργία επτά νέων πεζόδρομων συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας και το αν επιβαρύνει την κίνηση στην οδό Πανεπιστημίου, ήταν κάθετα αντίθετος, λέγοντας ότι η κίνηση στους δρόμους δεν έχει «καμία σχέση» με τον Μεγάλο Περίπατο όπου συνήθως παρατηρείται σε άλλες κεντρικές αρτηρίες της πόλης, εκτός της Πανεπιστημίου και υπενθύμισε ότι ανάλογες αντιδράσεις είχαν υπάρξει και με τις πεζοδρομήσεις της Ερμού και Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου είναι: Για την πλατεία Συντάγματος μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και για την οδό Πανεπιστημίου έως το τέλος του έτους, ενώ πρόσθεσε ότι τα έργα ασφαλτόστρωσης των δρόμων της Αθήνας θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου προχωρά και τις διαδικασίες για την ανάπλαση περιοχής της πλατείας Θεάτρου, ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ για τον οποίο ήδη αναδείχθηκε ο μειοδότης.
Τα νούμερα του τουρισμού
Όσον αφορά πάντως τις επιδόσεις του τουρισμού της πόλης εν μέσω πανδημίας, η ανάκαμψη τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Θεσσαλονίκη είναι σαφώς πιο αργή, εξ’ ού και η προσπάθεια που θα καταβληθεί για την ενίσχυσή τους ως προορισμών city break για σύντομες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε επίσης από το βήμα του «Οlympia Forum» ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας για τους επόμενους, χειμερινούς μήνες θα «τρέξουν» δύο καμπάνιες που έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του city break για τους δύο μεγάλους αστικούς προορισμούς της χώρας που έχουν ανάγκη στήριξης κι ενδυνάμωσης με εξειδικευμένη προβολή την περίοδο Νοεμβρίου- Φεβρουαρίου, κι επίσης μία ακόμη καμπάνια για την ηπειρωτική χώρα επίσης για την περίοδο όπου τελειώνει η θερινή σεζόν και παραδοσιακά είναι η χαμηλή σεζόν για τη χώρα.
Με βάση τα επίσημα νούμερα του Ελ. Βενιζέλος για τον μήνα Σεπτέμβριο, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου (με 1,77 εκατ. επιβάτες) εμφανίζεται μειωμένη κατά 34,1% σε σχέση με την κίνηση του 2019, ποσοστό που αν και συνολικά αποδεικνύει τη σταδιακή ανάκαμψη που έχει παρατηρηθεί από τον Ιούνιο, αποτελεί ένδειξη επιβράδυνσης της βαθμιαίας βελτίωσης που διαγράφηκε κατά την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Όσον αφορά τώρα τις ξενοδοχειακές τιμές, με βάση τα στοιχεία της γνωστής μηχανής αναζήτησης trivago για την Αθήνα τον μήνα Οκτώβριο, η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο αντιστοιχεί σε 104 ευρώ, από 114 ευρώ τον Σεπτέμβριο, 113 ευρώ τον Αύγουστο και 108 ευρώ τον Ιούλιο. Σε σχέση με πέρυσι πάντως τον Οκτώβριο -και εύλογα- η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή είναι αυξημένη φέτος σε ποσοστό πάνω από 14%, δείγμα της σαφώς καλύτερης εικόνας της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί θηλιά στο λαιμό των καταναλωτών