search icon

Τουρισμός

Πώς υποδέχονται οι τουριστικοί φορείς το 10ετές πλάνο Μητσοτάκη

Ο κλάδος αναμένει να διαπιστώσει πώς η νέα ρητορική της κυβέρνησης, θα αρχίσει να εξελίσσεται σε εφαρμοσμένη πολιτική

Ψηλά στην ατζέντα τοποθετεί η νέα κυβέρνηση τον ελληνικό τουρισμό, για τον οποίο δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού χθες, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, έγινε γνωστή η πρόθεση για την κατάρτιση ενός δεκαετούς στρατηγικού πλάνου.

«Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μας δικαιώνουν», σχολίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος έχει προτάξει την ανάγκη του ελληνικού τουρισμού να αποκτήσει εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τη δεκαετία του ’20. «Είναι ζητούμενο πλέον να μπούμε σ’ ένα νέο κύκλο ώριμης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο οποίος ισχυρίζεται πλέον πως η προσήλωση στην καταμέτρηση αφίξεων και στα ρεκόρ των 33 εκατ. των τουριστών του 2018 «δεν οδηγεί πουθενά, εάν δεν επικεντρωθούμε πρώτα στη διαχείριση των προορισμών και την ωρίμανση του κλάδου».

Στην παρούσα φάση, ο κλάδος αναμένει να διαπιστώσει πώς αυτή η νέα ρητορική της κυβέρνησης, θα αρχίσει να εξελίσσεται σε εφαρμοσμένη πολιτική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος θεωρεί ότι «η σημερινή (σσ. χθεσινή) επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Τουρισμού, αποδεικνύει ότι ο κλάδος αποκτά βαρύτητα για την ελληνική κυβέρνηση και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Αναμένουμε την εκπόνηση δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, για το οποίο θα είμαστε αρωγοί από το πρώτο λεπτό». Οι ξενοδόχοι μάλιστα «χαιρετίζουν» την αντίληψη ότι το αρμόδιο υπουργείο είναι οριζόντιο και ουσιαστικά υποχρεούται να συνεργάζεται με πολλά άλλα υπουργεία.

«Είναι κάτι που το είχαμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι για την επίλυση καθημερινών και χρόνιων θεμάτων που μας απασχολούν (περιβαλλοντικά, εργασιακά, αναπτυξιακά, πνευματικής ιδιοκτησίας, ασφάλειας, εκπαίδευσης κ.α) χρειάζονται συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα. Απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, αλλά και της Αυτοδιοίκησης», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χθες, κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον κ. Χάρη Θεοχάρη ότι η χώρα χρειάζεται ένα 10ετές σχέδιο για τον κλάδο το οποίο θα εστιάζει σε τρία βασικά στοιχεία: τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

«Δεν νοείται σήμερα τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα το οποίο να μη βάζει την προστασία του περιβάλλοντος σε απόλυτη προτεραιότητα. Το σχέδιο αυτό θα έχει εκπονηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού. Θέλουμε τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ήταν αυτός που κράτησε όρθιο τον ελληνικό τουρισμό τα χρόνια της κρίσης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε ακόμη ότι στα υπόλοιπα θέματα που θα χειριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα το υπ. Τουρισμού θα είναι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, το κομμάτι της τουριστικής εκπαίδευσης αλλά ο ΕΟΤ, ο οποίος θα μπει σε νέες βάσεις, ώστε να τεθεί ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο για την προβολή της χώρας.

Οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις

Οι ξενοδόχοι αναμένουν με ενδιαφέρον, όπως δηλώνουν μέσω της ΠΟΞ, το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το θέμα των αδήλωτων κατοικιών και της φοροδιαφυγής είναι πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο, με τον κ. Θεοχάρη να υποστηρίζει ότι «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν, αλλά έχουν και υποχρεώσεις ώστε να διαφυλαχθεί τόσο η ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα».

Ενδεικτικό ακριβώς της θέσης που έχει η νέα κυβέρνηση, ότι δηλαδή οι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο διάλογο για τον τουρισμό, είναι και το γεγονός ότι ο νέος υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου θα επικεντρωθεί σε πρώτη φάση στο θέμα των αδήλωτων κατοικιών, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να αποκλείονται από τις γνωστές πλατφόρμες (Airbnb, Homeaway κ.α.) όσοι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν Αριθμό Μητρώου. Για το τελευταίο ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις ίδιες τις πλατφόρμες ώστε να υποχρεωθούν να διώχνουν όσους ιδιοκτήτες είναι «αδήλωτοι».

Ένα θέμα που ενδιαφέρει όλη την αγορά και όλες τις πλευρές για διαφορετικούς, ωστόσο λόγους, (ξενοδόχους, ιδιοκτήτες – διαχειριστές κατοικιών αλλά και ενδιαφερόμενους μισθωτές) είναι το αν θα μπουν τελικά περιορισμοί π.χ. σε σχέση με τον αριθμό και τις περιοχές των κατοικιών που μισθώνονται.

Το ζήτημα, για το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα ως προς την στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, είναι πιο έντονο ειδικά για τους πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και τις γειτονιές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ξένων τουριστών, όπως για παράδειγμα είναι το Κουκάκι ή η Σαντορίνη. Στο μεν Κουκάκι έχουν αυξηθεί οι αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της, ενώ στη Σαντορίνη υφίσταται έντονο στεγαστικό πρόβλημα ειδικά για όσους ενδιαφερομένους αναζητούν ακίνητο προς μακροχρόνια μίσθωση προς το τέλος ή αρχές του καλοκαιριού.

Exit mobile version