search icon

Τουρισμός

Τουρισμός: Προ των πυλών τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης – Ο σχεδιασμός για το «πράσινο» τέλος διαμονής

Στο σχεδιασμό προβλέπεται ένα μέρος του πολυσυζητημένου τέλους διαμονής που εισπράττεται στα καταλύματα και πρόκειται να αυξηθεί από το 2024, να κατευθύνεται σε μελέτες ωρίμανσης για έργα στους προορισμούς

pixabay

Προ των πυλών είναι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στον τουρισμό, όπως και η σταδιακή σύνδεση του κλάδου με την ανταποδοτικότητα στους ίδιους τους προορισμούς μέσω του «πράσινου» τέλους διαμονής.

Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα κι από το τέλος του μήνα αναμένεται να βγουν οι διακηρύξεις για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης (π.χ. ψηφιακά) καθώς και οι προσκλήσεις για ενισχύσεις σε υποδομές (τουριστικούς λιμένες, προσβασιμότητα κ.τ.λ.).

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των πρόσφατων εξαγγελιών για την «πράσινη» αύξηση του τέλους διαμονής στα καταλύματα ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την κάλυψη μέρους του κόστους από φυσικές καταστροφών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σχέδιο ώστε για πρώτη φορά να υπάρξει ένα είδος ανταπόδοσης στην πράξη για τους προορισμούς: Στο σχεδιασμό που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι ένα μέρος του πολυσυζητημένου τέλους διαμονής που εισπράττεται στα καταλύματα και πρόκειται να αυξηθεί από το 2024, να κατευθύνεται σε μελέτες ωρίμανσης για έργα στους προορισμούς. Η ανταποδοτικότητα είναι ένα από τα βασικά κι επαναλαμβανόμενα αιτήματα των τουριστικών φορέων μετά και τις εξαγγελίες του περασμένου Σεπτεμβρίου για την αύξηση, ως μέτρο που θα ίσχυε από την αρχή του νέου έτους ενσωματώνοντας στο υφιστάμενο τέλος διαμονής και επιπλέον, «πράσινο» τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής για την κάλυψη μέρους του κόστους των φυσικών καταστροφών. Στα αιτήματα του κλάδου είναι και η αναστολή της αύξησης του επιπλέον τέλους από τις αρχές του 2024, ώστε να μην ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά μόνο για την περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο στο πλαίσιο και της στρατηγικής για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση των ορεινών προορισμών, με δεδομένη και την υψηλή εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Νέα στρατηγική, με «μέτρο»

Σε αυτή τη φάση, από την πλευρά του το υπουργείο Τουρισμού προτάσσει στην στρατηγική του την ενίσχυση όλων των προορισμών και τα ζητήματα «της βιωσιμότητας, του μέτρου και της ισορροπίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες η υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη στην πρώτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους. «Στο πλαίσιο αυτό ερχόμαστε να επικαιροποιήσουμε εργαλεία», ανέφερε η ίδια, με βασικό και το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ πρόκειται να καταργηθούν δομές όπως π.χ. οι Ιαματικές Πηγές ΑΕ που φαίνεται ότι δεν έχουν λειτουργήσει στην πράξη, προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης διαδικασιών και επενδύσεων.

Στα εργαλεία που θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον κλάδο είναι και το «Τουρισμός για Όλους» με τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, το Ρόδος Pass για διαμονή την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2024 που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τους επισκέπτες της χώρας που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού ως μία κίνηση φιλοξενίας και αβρότητας, ενώ θα στηριχθούν προορισμοί όπως ο Έβρος, στη Δαδιά και η Θεσσαλία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την υπουργό, υπάρχει μία καταρχήν συζήτηση με το υπουργείο Παιδείας ώστε το Έβρος Pass να συνδεθεί και με σχολικές εκδρομές με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Σε σχέση με τον αντίκτυπο από τις εξελίξεις με το Ισραήλ, μία από τις σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό σε διττό επίπεδο, τόσο ως προς τους εισερχόμενους επισκέπτες και μάλιστα ακόμη και εκτός της υψηλής σεζόν σε ηπειρωτικούς προορισμούς όσο και ως προς την προσέλκυση επενδύσεων, η υπουργός Τουρισμού εκτίμησε ότι είναι νωρίς για άμεσα συμπεράσματα και μέχρι η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. Επιπτώσεις ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις δε φαίνονται στον ορίζοντα, ενώ σε σχέση με τους εισερχόμενους επισκέπτες, υπάρχει ο προβληματισμός δεδομένου ότι πρόκειται για έναν πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες ανασφάλειας ακόμη και από άλλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, που είναι γνωστό ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη

«Αποκαλυπτήρια» του σχεδίου νόμου για τράπεζες και servicers – Τα βασικά σημεία

«Delfis Hotel»: Το κτίριο-«φάντασμα» στην Ερέτρια, το θρίλερ με την τιμή και το νέο σφυρί (pics)

Έρχεται το ηλεκτρονικό πελατολόγιο που θα ελέγχει την «κίνηση» στις επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version