Στην 5η θέση σε ένα σύνολο εννέα μεγάλων τουριστικών αγορών της Μεσογείου «πλασάρεται» φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα όσον αφορά τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και ως προς το ποσοστό αύξησης διαθεσιμότητας σε σχέση με πέρυσι. Η ευρωπαϊκή πρωτιά σε απόλυτα νούμερα για τη θερινή σεζόν του 2024 ανήκει, όπως είναι εύλογο, στην Ισπανία, ενώ είναι εντυπωσιακή η αύξηση του 20% φέτος των διαθέσιμων θέσεων από πλευράς των αεροπορικών εταιρειών για την Κροατία, γεγονός που αποτυπώνει και τη δυναμική της αγοράς.

Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE) για τα δεδομένα του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων στην Ελλάδα αλλά και 8 ανταγωνίστριες χώρες στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Συνοπτικά με βάση τα στοιχεία από το Iνστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE) και τον OAG, τον κορυφαίο πάροχο ψηφιακών πληροφοριών για πτήσεις, αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρίες για την περίοδο από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο:

-Για τις 9 τουριστικές αγορές της Μεσογείου οι διαθέσιμες θέσεις που έχουν προγραμματίσει οι αεροπορικές συνολικά για τη θερινή σεζόν από το Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο του 2024 αγγίζουν τα 310 εκατ. (309,65 εκατ.) σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 6,9% σε σύγκριση με τη θερινή σεζόν του 2023.

-Η Ελλάδα, με ένα σύνολο 27,13 εκατ. διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων έως και τον Οκτώβριο βρίσκεται στην 5η θέση η Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,2% σε σχέση με πέρυσι, υψηλότερα από το μέσο όρο των 9 συνολικά τουριστικών αγορών.

-Η Κροατία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Ελλάδα σημειώνουν μεγαλύτερη αύξηση απ’ ότι οι 9 χώρες συνολικά, ενώ μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει την «πρωταθλήτρια» Ισπανία (+8,5 %) με την Ελλάδα (+8,2%).

-Η Ισπανία φέτος έχει ένα σύνολο διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων που αγγίζει τα 79 εκατ. από 72,62 πέρυσι και ακολουθεί η Ιταλία με ένα σύνολο πάνω από τα 59 εκατ., σημειώνοντας άνοδο κατά 11,4%, τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των εννέα μετά την Κροατία. Το τοπ 3 συμπληρώνει η Γαλλία με αύξηση 3,2% και 57,53 εκατ. θέσεις ενώ στην 4η θέση πρίν την Ελλάδα είναι η γειτονική Τουρκία όπου η αύξηση σε προγραμματισμό θέσεων εισερχομένων πτήσεων είναι στο 5,3% με ένα σύνολο 50,5 εκατομμυρίων.

-Εντυπωσιακή είναι η ποσοστιαία αύξηση της Κροατίας, σε ποσοστό 20,2%. Αν και πρόκειται για πιο μικρή συγκριτικά αγορά με ένα σύνολο 6,51 εκατ. διαθέσιμων θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για τη θερινή σεζόν του 2024 δεν παύει να αποτελεί την πλέον αξιοσημείωτη επίδοση του καλοκαιριού.

Από πλευράς εθνικοτήτων στο σύνολο των 9 τουριστικών αγορών της Μεσογείου με τα 310 εκατομμύρια προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων φέτος, το μεγαλύτερο μερίδιο έχει το Ηνωμένο Βασίλειο με 46,4 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις εξερχομένων πτήσεων προς τη Μεσόγειο (+5% έναντι του 2023). Ακολουθεί η Γερμανία με ένα +6,5% και πάνω από 36,7 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις κι εν συνεχεία η Ιταλία με πάνω από 19,3 εκατ. (+8%).

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Ασπίδα προστασίας και ανωνυμίας για όσους καταγγέλλουν κυκλώματα

Μύκονος: Έρχεται και τρίτο σφυρί για τον «mr. Caprice» Νίκο Γρυπάρη (pics)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έγραψε ιστορία με την επανεκλογή της – Η επόμενη μέρα και το παζάρι για τους επιτρόπους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ