Και τώρα …τρέχουμε. Η Κομισιόν έδωσε χθές μία πρώτη εικόνα για το Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό που θα διασφαλίσει την ταχύτερη δυνατή επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων μεταξύ των κρατών-μελών, ωστόσο πλέον οι διαδικασίες θα πρέπει να «τρέξουν» σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να μη χαθεί και ο Ιούνιος για τον ελληνικό τουρισμό.
«Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι πλέον πολύ σημαντική για την εξέλιξη της σεζόν. Αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019 απομακρύνεται πάρα πολύ», ανέφερε χθές ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος στην τηλεδιάσκεψη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, προκειμένου ο τελευταίος να ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό της Ε.Ε.. Το 40%- 50% από τα 18,2 δισ. ευρώ εσόδων του 2019 μεταφράζεται σε ένα νούμερο από 7,5 δισ. έως 9 δισ. ευρώ για φέτος, εκεί όπου έχει τοποθετήσει τον πήχη ο ΣΕΤΕ.
«Mία δεύτερη κακή χρονιά θα είναι τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο για τον τουριστικό κλάδο αλλά για όλη την οικονομία της χώρας μας και την κοινωνία. Είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι και προβληματισμένοι, έχοντας χάσει το 2020 το 80% του τουριστικού εισοδήματος στη χώρα. Το ερώτημα είναι το τί γίνεται τώρα. Εχοντας χάσει το πρώτο τρίμηνο του 2021, που είναι το τρίμηνο των κρατήσεων, έχουμε τον Απρίλιο εκτός σεζόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και απ’ ότι φαίνεται, παρότι τέθηκε μία ημερομηνία από την κυβέρνηση για την έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου -αν όχι ολόκληρος ο μήνας- θα είναι επίσης και αυτός εκτός σεζόν.
Άρα ουσιαστικά, μιλάμε για το τι θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά. Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι ξεκινήσαμε Ιούλιο, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να ξεκαθαριστούν τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν. Αν ο Ιούνιος βγεί εκτός απομακρύνεται ο στόχος. Το πιστοποιητικό ήταν μια πολύ καλή ιδέα, η οποία όταν τέθηκε τον Ιανουάριο, κατακρίθηκε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Όμως είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έγινε η ζύμωση για τα δεδομένα των ρυθμών που κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να φθάσουμε σήμερα να μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αυτού του πιστοποιητικού».
Από την πλευρά του, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ουσιαστικά «ήταν μονόδρομος αυτή η προσέγγιση γιατί ειδάλλως, ο ιδιωτικός τομέας θα είχε επιβάλει άλλα «προϊόντα» ή θα είχαμε μία πανσπερμία ετερόκλιτων λύσεων που θα εμπόδιζαν την κινητικότητα των Ευρωπαίων. Με την αύξηση των εμβολιασμών υπάρχει ένα τσουνάμι κινητικότητας και οι εμβολιασμένοι πιέζουν τις κυβερνήσεις τους να έχουν ένα περιεχόμενο σε σχέση με τον εμβολιασμό, την ίδια στιγμή που η οικονομική διάσταση του τουρισμού στην Ευρώπη είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα. Με το πιστοποιητικό ουσιαστικά θα πιστοποιείται η κατάσταση του ταξιδιώτη όχι το κατά πόσο αυτός εμβολιάστηκε». Επομένως, δεν θα καθιερώνει την υποχρέωση του εμβολιασμού, αλλά καθιερώνει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Θα έχει, πέρα από το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr ή το ότι πέρασε τον κορωνοϊό.
Από σήμερα, Πέμπτη ξεκινά μία άλλη διαδικασία, «αυτή της υιοθέτησης του προϊόντος αυτού ως κοινοτικού κανονισμού και μετά η συζήτηση που θα κάνουν τα κράτη μέλη για την ακριβή χρήση του», όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς.
«Η συζήτηση για την υιοθέτηση της πρότασης του πιστοποιητικού θα γίνει πολύ γρήγορα με διαδικασίες fast track, ενώ η δεύτερη διαδικασία που αφορά την ακριβή περιγραφή της χρήσης θα αρχίσει στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου και. Για εμάς το πιο απλό πράγμα είναι η χρήση να επικεντρωθεί στο ταξίδι. Αυτό το πιστοποιητικό να είναι το κλειδί που θα ανοίγει την κινητικότητα, αντί για την …εγκυκλοπαίδεια των εγγράφων που μπορεί να χρειάζεται ένας ταξιδιώτης όταν ταξιδεύει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη με πολλά διαφορετικά έγγραφα που τυχόν ζητεί η κάθε χώρα».
Διαβάστε ακόμη
Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου: Μια κυρία στα… βαθιά των ιχθυοκαλλιεργειών
«Μπόνους» για τα τεκμήρια οι χρηματικές ενισχύσεις της πανδημίας