© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Mπορεί οι προκρατήσεις για το ελληνικό καλοκαίρι να δημιουργούν αισιοδοξία και να θυμίζουν νούμερα προ πανδημίας στα ελληνικά νησιά, ο τουρισμός ωστόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας αυτή τη στιγμή στενάζει, αφού συνολικά 1 στα 4 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας παραμένει κλειστό και η πληρότητα στις μονάδες που είναι ανοιχτές μόλις που ξεπερνά το 20%.
Ο αντίκτυπος από την Omicron είναι εμφανής και στα νούμερα του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, όπου η ψαλίδα μέσα στον Ιανουάριο σε σύγκριση με τα νούμερα του 2019 άνοιξε και πάλι σε σχέση με τους αμέσως προηγούμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς έκλεισε με -44,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, μόλις στις 773.000 επιβάτες, όταν τους προηγούμενους μήνες, Οκτώβριο – Νοέμβριο, η διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της κανονικότητας είχε κλείσει με πτώση κάτω του 30%, για να ανέβει εκ νέου μέσα στον Δεκέμβριο στο -32% έναντι του Δεκεμβρίου του 2019.
Οι πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραμένουν χαμηλές, ωστόσο η εκκίνηση των θερινών προγραμμάτων των αεροπορικών, τα οποία ξεκινούν από τα τέλη Μαρτίου, και μάλιστα ενισχυμένα φέτος, προκειμένου οι αεροπορικές να μετριάσουν τις απώλειες της πανδημίας, δημιουργεί -τουλάχιστον- θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια.
Μέχρι τότε, ωστόσο, η κίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένει στο ναδίρ, επιβεβαιώνοντας τους θεσμικούς φορείς της αγοράς που έκαναν λόγο από πολύ νωρίς για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα, ελλείψει επαγγελματικών ταξιδιών, συνεδρίων, εκδηλώσεων κ.ο.κ.
Με βάση τα νούμερα που καταγράφει η γνωστή μηχανή αναζήτησης της Trivago για τη μέση online ξενοδοχειακή τιμή στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, για τον Φεβρουάριο η Αθήνα έχει το αρνητικό ρεκόρ ότι σημειώνει πτώση τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα υγειονομικά μέτρα ήταν πιο αυστηρά πέρυσι.
Αναλυτικότερα, για τον Φεβρουάριο η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είναι στα 88 ευρώ, μειωμένη από τα 94 ευρώ του αμέσως προηγούμενου μήνα και τα 90 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021. Η Αθήνα και η Βιέννη είναι οι δύο περιπτώσεις από τις ευρωπαϊκές πόλεις που παρακολουθεί η Trivago, οι οποίες καταγράφουν μείωση φέτος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, την ίδια στιγμή που, για παράδειγμα, οι τιμές ανέβηκαν φέτος στη Μαδρίτη στα 124 ευρώ (από 100 ευρώ), στη Βαρκελώνη στα 123 ευρώ (από 107 ευρώ), στη Λισαβόνα στα 112 ευρώ (από 103 ευρώ), ενώ αύξηση καταγράφεται σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και στις δημοφιλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τα ταξίδια όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη.
Συνολικά, τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα είναι μακράν τα πλέον χαμένα λόγω της πανδημίας, σταθερά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, όπως αποδεικνύεται και από τους επίσημους αριθμούς. Σημειωτέον ότι από το συνολικό δυναμικό των 10.102 ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα στο τέλος του 2021 σχεδόν 4 στα 10 (3.894) είναι συνεχούς.
Ως προς τα νούμερα, στα πιο πρόσφατα στοιχεία, με βάση τις μετρήσεις από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων από το Χειμερινό Παρατηρητήριο για την εβδομαδιαία καταγραφή των ξενοδοχειακών μεγεθών, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου (24-30/1) λειτουργούσε το 76% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας.
Η πληρότητα των ανοιχτών ξενοδοχείων έφτασε μόλις στο 23,5%, ενώ η πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των μονάδων συνεχούς λειτουργίας εκτιμάται στο 16,3%, με τη μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου στα 43 ευρώ.
Για το σύνολο της περσινής χρονιάς, με βάση τα στοιχεία από τη γνωστή εταιρεία συμβούλων GBR Consulting, τα ξενοδοχεία στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατάφεραν να ανακτήσουν τo 40% των διανυκτερεύσεων του 2019, ενώ το νούμερο ανεβαίνει στο 62% των διανυκτερεύσεων του 2019 για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, που έχουν υποστεί σαφώς χαμηλότερες απώλειες.
Διαβάστε ακόμα:
Δημοσκόπηση σε Ελλάδα – Τουρκία: Πώς βλέπει ο ένας τον άλλο – Τι λένε οι πολίτες