search icon

Τουρισμός

Τουρισμός: Η γρήγορη ανάκαμψη από… αέρος και οι αρρυθμίες στα οδικά σύνορα

Η θετική απόφαση της Γερμανίας να «απελευθερώσει» τα ταξίδια για τη χώρα μας αλλά και τα προβλήματα στα οδικά σύνορα

Πιο γρήγορα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο ανακάμπτει η Ελλάδα όπως προκύπτει από τις αεροπορικές θέσεις που προσφέρονται φέτος το καλοκαίρι για τη χώρα μας, με τους τουριστικούς φορείς να επισημαίνουν ότι το… comeback δείχνει και τη δυναμική της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, στα οδικά σύνορα της χώρας οι αρρυθμίες και οι καθυστερήσεις των τουριστών λόγω των ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται για την είσοδο της χώρας έχει προκαλέσει ουκ ολίγες γκρίνιες στους ξενοδόχους, ακόμη και ακυρώσεις

Όσον αφορά τα μηνύματα από …αέρος, τα στοιχεία για την πορεία συγκεκριμένων, μεγάλων αγορών στην ευρύτερη περιοχή μας- σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία- είναι ενδεικτικά με τη χώρα μας στο τέλος Ιουνίου να είναι στο μείον 40% κάτω σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 και ακολουθεί η Πορτογαλία με μείον 53%, με μικρή διαφορά η Ισπανία με -56% και η Ιταλία με -58%.

Πρόκειται για «εντυπωσιακή επαναφορά που αν συνεχιστεί δείχνει την δυναμική της χώρας κι επίσης καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του τουρισμού μας», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Στις θετικές εξελίξεις θα πρέπει να προσμετρηθεί και η απόφαση της Γερμανίας που έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή, να απελευθερώσει πλήρως την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, γεγονός το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Γερμανοί ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα τους από ελληνικούς προορισμούς (αλλά και από περιοχές της Ισπανίας, τη Γαλλία και την Ελβετία) δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε καραντίνα 10 ημερών.

Κατά τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και με το δεδομένο ότι η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, η συγκεκριμένη απόφαση επιβεβαιώνει την «άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, η οποία αποτυπώνεται στη συνεχή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων».

Σημειωτέον ότι πλέον με βάση τις τελευταίες αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου σε σχέση με τη διαδικασία υγειονομικού ελέγχου των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα μας (σ.σ. από χώρες για τις οποίες έχουν απελευθερωθεί οι τουριστικές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα), υπάρχουν δύο κύριες τροποποιήσεις, με πρώτη και βασικότερη την αναγνώριση των rapid tests: Στο εξής η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (ή μοριακό τέστ PCR όπως άλλωστε ισχύει εξ’ αρχής).

Ως προς το τελευταίο, οι τουριστικοί φορείς έχουν επανειλημμένα επισημάνει -και σε επίπεδο Βρυξελλών ακόμη- το υψηλό κόστος των μοριακών τεστ ανά την Ευρώπη που λειτουργεί αποτρεπτικά για τα ταξίδια. Η δεύτερη τροποποίηση έχει να κάνει με την αύξηση του ορίου ηλικίας για τους ελέγχους των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στη χώρα σε παιδιά τουριστών (από 12 ετών και άνω, αντί των 6 ετών, όπως ίσχυε έως τώρα), ακολουθώντας και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρρυθμίες στα οδικά σύνορα

Πάντως, οι αυξημένες ροές των τελευταίων ημερών από τα οδικά σύνορα στη Βόρεια Ελλάδα έφερε για μία ακόμη φορά, όπως και πέρυσι, τις σχετικές αρρυθμίες με καθυστερήσεις ωρών για τους τουρίστες κυρίως στον Προμαχώνα για τους απαραίτητους ελέγχους ταξιδιωτικών και υγειονομικών εγγράφων.

Έπειτα από αντιδράσεις και πιέσεις των φορέων της περιοχής, αναμένεται τις επόμενες ημέρες και η δημιουργία νέων διόδων για την είσοδο των αυτοκινήτων ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των ελέγχων και η στελέχωση των μεθοριακών σταθμών με περισσότερο προσωπικό.

Ωστόσο από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη διαπιστώσει ακυρώσεις από τουρίστες που δεν προτίθενται να υποβληθούν σε πολύωρη ταλαιπωρία, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το επόμενο διάστημα το «θερμό» δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου όπου αυξάνονται περαιτέρω οι ροές, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος.

Οι τουριστικοί φορείς εναποθέτουν τις προσδοκίες τους στο «πρασίνισμα» της χώρας, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ατομική ευθύνη, δεδομένου ότι όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών Ορεινής – Ηπειρωτικής Ελλάδας από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο αυτή την στιγμή «διακρίνουμε ότι παντού έχουμε χαμηλές πληρότητες.

Οι μεταλλάξεις της Covid 19 φέρνουν και μεταλλάξεις στην αγορά. Δεν έχει σημασία πια το αν αναφερόμαστε στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, παντού, οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 35 – 40%».

Διαβάστε ακόμα:

Κινητή τηλεφωνία: Ανατροπή υπέρ των καταναλωτών – Τι αλλάζει

Ντάρεν Λιούις: Ο άνθρωπος που «στρατολογεί» το υπηρετικό προσωπικό των super rich

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Νέα έρευνα κατά της Google ξεκινά η Κομισιόν

Exit mobile version