Όλο και πιο συχνό φαινόμενο αποτελούν και για την Ελλάδα οι ακραίες καιρικές συνθήκες, μία εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει την τουριστική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια.
Οι αναμενόμενες αλλαγές στο κλίμα και πως αυτές θα επηρεάσουν τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρακάτω άρθρο που είναι μέρος μιας νέας, εκτενούς έρευνας για την κλιματική αλλαγή, που θα δημοσιευτεί από τη διαΝΕΟσις τον Οκτώβριο του 2021.
Η έρευνα βασίζεται στην ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
Το άρθρο, σημεία του οποίου αναφέρονται παρακάτω, συνυπογράφουν επιστήμονες με σημαντικό έργο στο αντικείμενό τους.
Στα συμπεράσματα του άρθρου αναφέρεται σχετικά ότι οι απειλές, οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό στη χώρα μας παρουσιάζουν μια σύνθετη εικόνα με σημαντικές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή ως απόρροια της γεωγραφικής διάσπασης και διαφοροποίησης του χώρου, αλλά και της διαφοροποίησης των τουριστικών περιοχών.
Οι επιπτώσεις αφορούν τον τουρισμό όχι μόνο ως προς τις παρεχόμενες εξυπηρετήσεις και σχετικές υποδομές αλλά και ως προς τα βασικά τουριστικά θέλγητρα: τη φύση και τον πολιτισμό.
Σε κάποιες περιοχές η άνοδος της θερμοκρασίας και συνεπαγόμενες επιπτώσεις στην άνεση διαβίωσης, στη λειτουργία και ελκυστικότητα ως προς τον τουρισμό μπορεί να είναι επιβαρυντική και σε άλλες υποστηρικτική. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις παράκτιες περιοχές αλλά και για τις ορεινές, όχι μόνο για τους προορισμούς “ήλιου-θάλασσας” αλλά και για τους χειμερινούς.
Για παράδειγμα, ορισμένοι προορισμοί με χιονοδρομικά κέντρα στο νότιο μέρος της χώρας μπορεί να χάσουν το πλεονέκτημα αυτό εφόσον μειωθεί η περίοδος χιονοπτώσεων.
Όμως θα μπορούσαν να προσελκύσουν άλλου είδους τουρισμό, όπως οικοτουρισμό, φυσιολατρία, κ.ά.
Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο travel.gr