Σε ελεύθερη πτώση παραμένει η κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, όπου η εκκίνηση το 2021 εν μέσω lockdown πραγματοποιείται με πτώση λίγο κάτω του 85%.
Ακολουθώντας τους προηγούμενους μήνες, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου κατά τον πρώτο μήνα του έτους κινείται με μείον 84% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, δεδομένου ότι η εκκίνηση του 2020 πέρυσι, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, ήταν πολλά υποσχόμενη.
Τώρα, οι προβλέψεις της αγοράς για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους είναι αρνητικές, με τους φορείς να θέτουν σε πρώτο πλάνο καταρχάς τα εμβόλια αλλά και τη δυνατότητα για διμερείς συμφωνίες με χώρες όπου έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.
Χαρακτηριστική είναι η άποψη του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και επικεφαλής του ομίλου SANI/ IKOS, ο οποίος εκτιμά ότι το κλειδί της φετινής τουριστικής σεζόν «είναι η αποφυγή υπερβολικών περιορισμών και όχι η ζήτηση που θα είναι από τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο». Πράγματι με βάση τις προβλέψεις από όλες τις μελέτες που γίνονται στον τουρισμό εκτιμάται ότι υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση για τα ταξίδια στην παρούσα φάση, η οποία θα εκδηλωθεί αμέσως μόλις οι συνθήκες στον κλάδο βελτιωθούν συνολικά. Ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει ότι είναι κρίσιμο «να δρομολογηθούν σύντομα ασφαλείς και ευέλικτες στρατηγικές κι επιπλέον διμερείς συμφωνίες με χώρες- κλειδιά, όπως η Αγγλία, η Ρωσία, το Ισραήλ, χώρες που έχουν προχωρήσει με τους εμβολιασμούς και μπορούν να τροφοδοτήσουν με εισερχόμενο τουρισμό τη χώρα μας.. Σημειωτέον ότι κατά την περυσινή τουριστική σεζόν η βρετανική αγορά, αν και άνοιξε αργότερα παρέμεινε μαζί με τη Γερμανία στο τοπ των αγορών για τη χώρα μας, ενώ βασική είναι και η ρωσική αγορά η οποία παρέμεινε ουσιαστικά κλειστή για την Ελλάδα, όπως άλλωστε και το Ισραήλ.
Η κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος
Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τον Ιανουάριο του 2021, η επιβατική κίνηση ήταν μόλις στις 233 χιλιάδες επιβάτες περίπου, μειωμένη κατά 84,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2020 (και κατά 83,2% σε σχέση με την κίνηση του 2019). Φέτος, Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 74,5% και 88,2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020 και 75,4% και 87% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019. Ένα χρόνο πρίν, τον Ιανουάριο του 2020, η επιβατική κίνηση είχε αγγίξει σχεδόν το 1,5 εκατ. (1,47 εκατ. επιβάτες).
Ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2021 έφτασε μόλις τις 5.790, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 57,9% σε σχέση με το 2020 και 57,6% σε σχέση με το 2019, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 39,5% και οι διεθνείς πτήσεις κατά 69,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 και κατά 43,9% και 67,6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, αντίστοιχα.
Σημειώνεται εδώ ότι πλέον και λόγω της πανδημίας, τα στοιχεία κίνησης (αριθμός επιβατών – πτήσεων) θα συγκρίνονται με τον αντίστοιχο μήνα των ετών 2020 αλλά και του 2019– δεδομένου ότι οι συνθήκες στο αεροπορικό ταξίδι από το Μάρτιο του 2020 και μετά δε θεωρούνται φυσιολογικές.
Διαβάστε ακόμα:
Tesla: Αγόρασε Βitcoin αξίας $1,5 δισ. και το αποδέχεται ως νόμισμα πληρωμής
«Ξεσφραγίζονται» επιταγές που «έσκασαν» μέσα στον Ιανουάριο
Ελβετία: Σε αυτόν τον τομέα η πάμπλουτη χώρα είναι… πάμφτωχη