search icon

Τουρισμός

Τουρισμός: Δύο στους 3 εκτιμούν θετική την επίδραση του κλάδου στην Ελλάδα

Δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση της εθνικής οικονομίας στις σημαντικότερες θετικές επιπτώσεις, ωστόσο σε σχέση με το περιβάλλον ένα 39% εκτιμά ότι ο κλάδος επιδρά αρνητικά και ένα 47,2% ότι επιδρά και θετικά και αρνητικά

Ο αντίκτυπος στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας είναι που αναγνωρίζει περισσότερο ως θετικά το κοινό για τον ελληνικό τουρισμό, με ένα επιπλέον ποσοστό 67,3% να εκτιμά, γενικά, ως θετική την επίδραση του κλάδου για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά και σε σχέση ειδικά με το περιβάλλον, ένα 39% εκτιμά ότι ο κλάδος επιδρά αρνητικά και ένα 47,2% ότι επιδρά και θετικά και αρνητικά.

Τα συμπεράσματα προέρχονται από την έρευνα κοινού που παρουσιάστηκε χθές στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τίτλο «Στάσεις και αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την aboutpeople, με χρόνο διεξαγωγής μέσα στο Νοέμβριο σε ένα δείγμα 1.314 ερωτώμενων ανά την Ελλάδα.

Για την πορεία του κλάδου, πάνω από 1 στους 2 ερωτώμενους (52,4%) εκτιμά ότι ο τουρισμός θα αυξηθεί ενώ ένα 27% ότι θα παραμείνει σταθερός με μόλις 15,8% ότι θα μειωθεί. Ποια είναι η γενική άποψη για την επίδραση του τουρισμού στην Ελλάδα; Τα 2/3 ή αλλιώς 67,3% εκτιμά ως θετική ή πολύ θετική και μόλις 11,5% ως αρνητική.

Στο ερώτημα «ποιοι κλάδοι θεωρείτε ότι μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια» (μέχρι δύο επιλογές) ο τουρισμός έρχεται πρώτος με 38,6% και ακολουθεί ο αγροδιατροφικός τομέας με 34,4%, με 24,5% η βιομηχανική παραγωγή με 15,5% οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ναυτιλία με 13,5% και η εκπαίδευση με 11,3%, ενώ οι λοιποί κλάδοι (εμπόριο, τεχνολογία, ενέργεια κ.α.) έχουν κάτω του 10%.

Αρνητικές και θετικές επιπτώσεις

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις των ερωτώμενων για το ποια είναι η σημαντικότερη αρνητική επίπτωση του τουρισμού για την Ελλάδα: Με την επιλογή δύο απαντήσεων, η αύξηση των ενοικίων συγκεντρώνει ένα 40,5%, και ακολουθούν η αύξηση τιμών (37,3%), η οικονομική εξάρτηση από έναν τομέα (22,2%), η περιβαλλοντική επιβάρυνση (21%), η υπερβολική ανάπτυξη και υπερδόμηση (18,4%), η υπερφόρτωση υποδομών (12,8%), η αλλοίωση της τοπικής κουλτούρας, η διατάραξη της καθημερινής ζωής.

Όσον αφορά τη σημαντικότερη θετική επίπτωση του τουρισμού στην Ελλάδα προηγείται η δημιουργία θέσεων εργασίας (42,4%), η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας (38,6%), η δυνατότητα της εποχιακής απασχόλησης για όσους ενδιαφέρονται και ακόμα η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, η υποστήριξη τοπικών κοινωνιών σε νησιά και σε απομονωμένες χερσαίες περιοχές.

Επίσης, η βελτίωση υποδομών (σε σχέση για παράδειγμα με το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια), η προβολή και διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων.

Περιβάλλον και υπερτουρισμός

Σε σχέση με το περιβάλλον, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 39% εκτιμά ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα επιδρά αρνητικά και ένα 47,2% ότι επιδρά και θετικά και αρνητικά ενώ μόλις ένα 9,1% κάνει λόγο για θετική επίδραση.

Αναφορικά με τις ενέργειες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τουρισμού αναφέρονται ο περιορισμός του αριθμού των τουριστών σε ευαίσθητες περιοχές, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι επενδύσεις σε πράσινες τουριστικές υποδομές, η ευαισθητοποίηση του κοινού για περιβαλλοντική υπευθυνότητα κ.α..

Επιπλέον ένα 85,3% θεωρεί ότι είναι πολύ ή αρκετά σημαντικό να ενσωματωθεί η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος στο τουριστικό μοντέλο της Ελλάδας.

Οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ζητήματα υπερτουρισμού αν ληφθεί υπόψη ότι απαντήσεις τους στο «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» ήταν στο 72,5%, ενώ ένα 24,9% απαντά «σίγουρα όχι» και «μάλλον όχι».

Από την άλλη πλευρά είναι παράδοξο, ότι 3 στους 4 ή αλλιώς το 67% δεν παρατηρεί φαινόμενα υπερτουρισμού στην περιοχή όπου κατοικεί.

Οι εργαζόμενοι

Για τα κυριότερα προβλήματα που αφορούν τους εργαζομένους του τουριστικού τομέα, οι απαντήσεις εστιάζουν στις υπερβολικές ώρες εργασίας, τις κακές συνθήκες, τις χαμηλές αμοιβές, την ανασφάλεια λόγω εποχικότητας, την έλλειψη ευκαιριών εξέλιξης κ.ο.κ..

Για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στον τουριστικό τομέα προτείνονται η βελτίωση των όρων εργασίας, η αύξηση μισθών, η καλύτερη ασφάλιση και παροχές, περισσότεροι έλεγχοι από πλευράς κράτους, μείωση της εποχικότητας και περισσότερες μόνιμες θέσεις, περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής εξέλιξης.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Παράνομο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο- Λαμβάνουμε μέτρα για το ενδεχόμενο ΑΟΖ Συρίας-Τουρκίας (vid)

Ποιοι έχουν εισπράξει τα περισσότερα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εκθέσεις βιωσιμότητας θα έχουν έτοιμες σύντομα οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version