search icon

Τουρισμός

Τουρισμός: Δέκα ξενοδόχοι δίνουν το στίγμα της φετινής σεζόν (pics)

Με θετικό πρόσημο η σεζόν παρά το φρένο του Ιουλίου σε ορισμένους προορισμούς - «Δεν υπάρχει θέμα υπερτουρισμού στην Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής

Μικρότερη διάρκεια διακοπών και περισσότερες σύντομες αποδράσεις για Ευρωπαίους και Ελληνες, χαμηλότερες δαπάνες στους προορισμούς απ’ όλους και στροφή ειδικά του εγχώριου κοινού σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας προς αποφυγή και του υψηλού κόστους μετάβασης στα νησιά.

Μπαίνοντας στον πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού για την ελληνική αγορά, τον Αύγουστο, δέκα ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα δίνουν το στίγμα της φετινής τουριστικής σεζόν η οποία κινείται με θετικό πρόσημο, έστω κι αν ο Ιούλιος πάτησε φρένο σε κάποιους προορισμούς ενδεχομένως λόγω και των ζεστών καιρικών συνθηκών, της απώλειας κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, αλλά και των ακριβών τιμών της περιόδου αιχμής, ειδικά στις υψηλότερες κατηγορίες των ξενοδοχείων. Στην καρδιά του καλοκαιριού οι ξενοδόχοι προτάσσουν ως Νο 1 προτεραιότητα τις υποδομές στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ως ένα συνολικό ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί… χθες, ενώ στέκονται και στην «ανεξέλεγκτη», όπως τη χαρακτηρίζουν, βραχυχρόνια μίσθωση, που ειδικά φέτος έχει ξεπεράσει σε ορισμένους προορισμούς τις κλίνες των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο υπερτουρισμός

Για το έτερο μεγάλο και πανευρωπαϊκό ζήτημα που συζητείται πολύ φέτος το καλοκαίρι και έχει τεθεί σε προτεραιότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε όλους τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, τον λεγόμενο «υπερτουρισμό», οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς αντικρούουν αυτή την περίπτωση για τη χώρα μας, την οποία μάλιστα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Χατζής στη συνέντευξή του στο «business stories» χαρακτηρίζει παντελώς εσφαλμένη: «Γίνεται πράγματι όλο και πιο έντονη, σε διεθνές επίπεδο, τον τελευταίο καιρό η συζήτηση για τον υπερτουρισμό. Παρόμοια συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο και στη χώρα μας. Υπάρχει, όμως, πράγματι τέτοιο ζήτημα στην Ελλάδα; Είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια συζήτηση σε μια χώρα σε πολλές περιοχές της οποίας η τουριστική περίοδος δεν ξεπερνά τις 60 ημέρες;

Η Μαγιόρκα έχει την έκταση της Εύβοιας με πέντε φορές τον πληθυσμό της και έχει τις αφίξεις που έχουν η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο μαζί. Στόχος μας ασφαλώς δεν είναι -και δεν πρέπει να είναι- να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως άλλο πράγμα είναι ο υπερτουρισμός και άλλο ο στιγμιαίος συνωστισμός. Σε όποιο λιμάνι του κόσμου και να βάλεις την ίδια ώρα ταυτόχρονα 20 κρουαζιερόπλοια θα υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού. Γι’ αυτό όμως ευθύνεται η έλλειψη σωστής οργάνωσης των ροών των επισκεπτών και όχι ο τουρισμός, και εν προκειμένω όχι η κρουαζιέρα. Οπως επίσης ο τουρισμός καμία ευθύνη δεν έχει για την απουσία σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών, οι οποίες σκοπό έχουν πρωτίστως τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων μιας περιοχής και την ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να επιλυθούν και όχι να τα κρύβουμε τεχνηέντως κάτω από το χαλί μιας δήθεν υπερβολικής τουριστικής κίνησης».

Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)

Η εσφαλμένη συζήτηση περί υπερτουρισμού φτάνει σε σημείο να μετατρέπεται από κάποιες πλευρές και για άγνωστο λόγο σε αντιτουρισμό, επισημαίνει ο κ. Χατζής. «Το βλέπουμε δυστυχώς αυτό ως τάση, κυρίως σε σχέση με το πρόβλημα εύρεσης στέγης. Για το φαινόμενο αυτό, όμως, καμία ευθύνη δεν έχει η νόμιμη και οργανωμένη τουριστική δραστηριότητα, αλλά το γεγονός ότι αφέθηκε τόσα χρόνια να λειτουργεί ανεξέλεγκτη η βραχυχρόνια μίσθωση. Ο αριθμός των ξενοδοχείων που λειτούργησαν στην Ελλάδα έφτασε το 2023 σε 10.047, ενώ το 2009 ανερχόταν σε 9.559. Πρόκειται για αύξηση 5% σε περίοδο 14 ετών. Από την άλλη πλευρά, οι κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται επί της ουσίας μετά το 2014, έφτασαν τον Ιούλιο του 2023 τις 939.000 ξεπερνώντας αυτές των ξενοδοχείων κατά 60.000. Σε κάποιες περιοχές δε, όπως στην Πάρο, οι μη ξενοδοχειακές κλίνες ξεπερνούν τις ξενοδοχειακές κατά 500%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αντιτουρισμού που επιχειρείται να δημιουργηθεί με βάση αοριστολογίες και γενικεύσεις, οφείλουμε να δούμε με στοιχεία τι προσέφερε ο τουρισμός στη χώρα μας κατά το 2023. Η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023 ήταν 28,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του αντιστοιχεί σε περίπου 30%. Κατά το ίδιο έτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψαν το 63,8% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι εισπράξεις αυτές ισούνται με το 59,1% των εισπράξεων όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων. Αν δε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογιστούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων κάλυψαν το 72,8% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ισούνται με το 67,5% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίμων. Τέλος, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στην αιχμή του, το γ’ τρίμηνο, στο 16,4% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) στο 36%-43,4%, βοηθώντας στη μείωση της ανεργίας.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο τουρισμός συνεισφέρει αποφασιστικά στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, προσφέρει ποιοτικές θέσεις εργασίας, δίνει ζωή στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Πιστοποιούν, λοιπόν, ότι ο τουρισμός δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη λύση», διευκρινίζει ο κ. Χατζής.

Η εικόνα της σεζόν

Oσον αφορά τη γενικότερη εικόνα της φετινής σεζόν για τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, αυτή χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ενώ οι αφίξεις έως σήμερα στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας κινούνται ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση αυτή δεν τροφοδοτεί την πληρότητα των κύριων τουριστικών καταλυμάτων. «Μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της κατευθύνεται σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων που εξακολουθούν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και με ραγδαίους ρυθμούς. Από κει και πέρα, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι παρατηρείται μια κόπωση τους μήνες της υψηλής περιόδου. Οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν ακολουθούν φέτος τη συνήθη δυναμική. Ιδιαίτερα τα πολυτελή και ακριβότερα προϊόντα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διάθεση των δωματίων τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μια τάση αρνητική στην οποία πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά μας». Ο ίδιος μάλιστα επικαλείται τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). «Ενώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι εισπράξεις στο πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 16,2% η μέση κατά κεφαλή δαπάνη χωρίς την κρουαζιέρα υποχώρησε κατά 3,6%, κάτι που υποδηλώνει ότι η προσθήκη της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο μείγμα διαμονής χαμηλώνει τους δείκτες δαπάνης ανά επισκέπτη».

Κατά πόσο προκύπτει από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων η τάση ενδεχομένως για παράταση τον Οκτώβριο και μετά; «Yπάρχει μια πολύ συγκρατημένη τάση μείωσης της εποχικότητας, η οποία από τους 5,6 μήνες λειτουργίας του 2022 έφτασε στους 5,7 μήνες το 2023 και θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί φέτος. Ωστόσο, είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί και δείχνουν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να δούμε τη διαφορά σε αποτελέσματα και λύσεις παρά μόνο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Οι διακοπές των Ελλήνων

Στο ερώτημα για τις διακοπές των Ελλήνων και αν τελικά φέτος στον κατεξοχήν μήνα των διακοπών τους, τον Αύγουστο, έχουν άνοδο οι προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας λόγω τιμής ο κ. Χατζής επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ελληνικό κοινό είναι το κόστος μετάβασης και όχι το κόστος διαμονής. «Υπάρχουν ακόμα και στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς, όπως στα Φηρά της Σαντορίνης, δωμάτια σε ξενοδοχείο με κάτω από 80 ευρώ μέσα στον Αύγουστο. Είναι αλήθεια ωστόσο ότι από την εγχώρια αγορά παρουσιάζεται πολύ υψηλή ζήτηση για συγκεκριμένες περιοχές σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, κυρίως τις εβδομάδες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Ζούμε όμως σε μια χώρα που είναι γεμάτη από φυσικές ομορφιές και όλες οι περιφέρειες της χώρας προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες διακοπών με πάρα πολλές επιλογές για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό. Συνεπώς κάθε οικογένεια μπορεί να βρει την ιδανική φιλοξενία που καλύπτει τις ανάγκες της σε εξαιρετικούς προορισμούς. Χρειάζονται όμως μια αλλαγή στάσης απέναντι στο θέμα των διακοπών κι ένας συγχρονισμός με τις τάσεις που βλέπουμε σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, να υπάρχει ένα ευρύ χρονικό φάσμα χορήγησης των ετήσιων αδειών ξεφεύγοντας και από το στερεότυπο του Αυγούστου όπου νεκρώνουν τα πάντα».

Ως προς την εικόνα των προορισμών ανά την Ελλάδα, σε μια χρονιά που κινείται θετικά σε γενικότερο πλαίσιο από πλευράς αφίξεων -έστω κι αν υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάποιους προορισμούς, είτε στα πολύ δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη είτε στην ηπειρωτική χώρα όπως η Μαγνησία, η οποία υπέστη πέρυσι το μεγάλο πλήγμα από την κακοκαιρία «Daniel» και δεν έχει ισορροπήσει τις απώλειες-, οι τουριστικοί φορείς στέκονται ιδιαίτερα στο θέμα των υποδομών. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα γίνεται αναφορά και στα ζητήματα του οδικού τουρισμού, στις πύλες εισόδου, όπου τα διαχρονικά προβλήματα με ουρές στα τελωνεία καταγράφηκαν και φέτος.

Η ηπειρωτική Ελλάδα

Στην ηπειρωτική Ελλάδα επιβεβαιώνεται η τάση με περισσότερους Ελληνες λόγω των πιέσεων στον οικογενειακό προϋπολογισμό, του κόστους μετάβασης, αλλά και της αυξημένης δαπάνης σε διαμονή και εστίαση που είναι υψηλότερη στα νησιά. Αυτές οι παράμετροι έχουν οδηγήσει την ελληνική αγορά «να αναζητήσει οικονομικούς προορισμούς διακοπών που βρίσκονται στην… άλλη Ελλάδα, την ηπειρωτική, ακόμη και μην έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη θάλασσα», όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, πέραν φυσικά των προγραμμάτων «Τουρισμός για όλους», του μέτρου ενίσχυσης «Thessaly – Εvros Pass» για την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των συγκεκριμένων πληγεισών περιοχών, με παρόχους και μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες σε όχι τόσο πολυσύχναστους προορισμούς. Στην περίπτωση της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, «η χρονιά, έστω κι αν ξεκίνησε με ένα πιο μέτριο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, εκτιμάμε θα είναι περίπου στα ίδια νούμερα με πέρυσι για τα ξενοδοχεία, τα οποία δουλεύουν με συνδυασμό αεροπορικών και οδικών αφίξεων και οργανωμένα πακέτα, με μείωση στα ενοικιαζόμενα.

Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής

Οσον αφορά την πληρότητα, ο Ιούλιος ήταν κοντά στο 85% και ο Αύγουστος στο 90%. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν έργα σε επίπεδο υποδομών, ώστε να εξαλειφθούν θέματα που παρουσιάστηκαν φέτος ακόμη και στην περιοχή μας, π.χ., στο κομμάτι της υδροδότησης, και θα εντείνονται στο μέλλον λόγω του μείζονος ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Επρεπε να έχουν γίνει έργα… χθες σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα και την υδροδότηση, παράλληλα με ένα συνολικότερο πρόγραμμα ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης στο κομμάτι της διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά.». Ως μια γενικότερη τάση της αγοράς που αποτυπώνεται φέτος ο κ. Τάσιος στέκεται στις ολιγοήμερες διακοπές των Ελλήνων, «κάτι που αποτυπώνεται και στην αυξημένη κίνηση στους δρόμους τα Σαββατοκύριακα. Ενα μεγάλο μέρος του κοινού φέτος, όπως φαίνεται και από τις κρατήσεις των καταλυμάτων, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει νωρίς για την περίοδο της υψηλής σεζόν, κάνει μικρές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου».

Αυξανόμενη κίνηση, ακόμη και από τη νότια Ελλάδα και την Αθήνα, διαπιστώνει και ο πρόεδρος Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης. «Είναι μια τάση που ξεκίνησε από την πανδημία και μετά και φέτος είναι ακόμη πιο έντονη. Για την περιοχή μας η φετινή σεζόν ξεκίνησε ελπιδοφόρα, με την περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο να κινείται υψηλότερα έναντι του 2023, ωστόσο ο Ιούλιος είχε έντονες διακυμάνσεις στα ποσοστά πληρότητας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, καταγράφοντας μείωση μεσοσταθμικά στην πληρότητα κοντά στο 25%.

Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρόεδρος Ξενοδόχων Πιερίας

Από τις βασικές αιτίες για την περιοχή μας είναι τα ζητήματα του οδικού τουρισμού (βλ. καθυστερήσεις στα τελωνεία) και η μερική ενσωμάτωση -μόνο ως προς την αεροπορική μετακίνηση- της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, δύο από τις πέντε βασικές αγορές οδικού τουρισμού στην περιοχή μας, στη Ζώνη Σένγκεν. Ο οδικός τουρισμός στην Πιερία αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% και άρα τα προβλήματα μας επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Σε έναν προορισμό που υπέστη μεγάλες απώλειες λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» το περασμένο φθινόπωρο, τη Μαγνησία, ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Γιώργος Ζαφείρης διαπιστώνει ότι φέτος υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και από το ελληνικό κοινό. «Ο προορισμός για τον Αύγουστο είναι γύρω στο 70% όσον αφορά την πληρότητα και υπάρχουν φέτος αρκετές προσφορές από τα καταλύματα της περιοχής, πέραν των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού ή του “Thessaly Pass”.

Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας

Συνολικά η χρονιά φέτος, όπως είναι φυσικό, δεν έχει πάει καλά, γιατί η φήμη της περιοχής είχε πληγωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπολογίζουμε μέχρι τον Ιούνιο συνολική πτώση κοντά στο 50%. Εμείς καλούμε τους επισκέπτες να έρθουν τώρα στη Μαγνησία, η πρόσβαση στην περιοχή μας έχει αποκατασταθεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις παραλίες, όπου είμαστε τελικά φέτος η πιο ελεγμένη περιοχή της Ελλάδας».

Στην Πελοπόννησο, όπου το μείγμα των επισκεπτών είναι σε ποσοστό 65% Ελληνες και 35% ξένοι, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος διαπιστώνει ότι η φετινή σεζόν ξεκίνησε μεν με αρκετή αισιοδοξία, ωστόσο ο Ιούλιος έκλεισε με πτώση, πιθανότατα και λόγω της απώλειας των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής λόγω του καύσωνα. «Εως και τον Ιούνιο είχαμε απρόσμενη κινητικότητα κυρίως από νεότερες ηλικίες και συνταξιούχους που προγραμμάτισαν νωρίτερα τις διακοπές τους, λόγω κλιματολογικών συνθηκών και καλύτερων τιμών, εκτός της περιόδου αιχμής. Στην πορεία όμως οι κρατήσεις έκαναν κοιλιά, με αποτέλεσμα ο Ιούλιος να σημειώσει πτώση κατά 20%. Ο Αύγουστος, βασικός μήνας διακοπών των Ελλήνων, εκτιμάμε ότι θα κινηθεί πολύ καλά, ενώ δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι αρχικές προσδοκίες ότι θα μπορούσαμε να έχουμε και μια επιμήκυνση προς το τέλος της σεζόν.

Κωνσταντίνος Μαρινάκος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου

Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ (σ.σ.: Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) ότι ο ένας στους δύο Ελληνες δεν θα κάνει φέτος διακοπές». Οσο για τον εισερχόμενο τουρισμό, από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που πέρυσι είχε πτώση, «φέτος υπάρχει διόρθωση με αύξηση της κίνησης, ειδικά από τη γερμανική αγορά. Οι Βρετανοί έχουν σκαμπανεβάσματα, η γαλλική αγορά έχει σταθερότητα, ενώ είναι καλή η κίνηση και από την Ιταλία. Το αυξημένο ενδιαφέρον από αγορές όπως η Ολλανδία και η Ελβετία αντισταθμίζει μέρος των απωλειών από άλλες ξένες αγορές όπως το Ισραήλ. Το θέμα των υποδομών του αερολιμένα είναι κρίσιμο για την περιοχή, εξ ου και είναι σημαντική η ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης του αεροδρομίου που χρήζει και άμεσης στελέχωσης».

Η νησιωτική Ελλάδα

Στα νησιά είναι δεδομένες οι θετικές επιδόσεις σε κορυφαίους προορισμούς όπως στη Ρόδο, όπου οι διεθνείς αφίξεις τρέχουν με διψήφιο ποσοστό αύξησης, πάνω από 12%, έχοντας ξεπεράσει έως και τον Ιούνιο, με βάση τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου, το 1 εκατομμύριο, ενώ η Κρήτη βρίσκεται ήδη πάνω από το 2023.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, «η σεζόν κινείται καλά σε γενικές γραμμές, σε αφίξεις αεροδρομίου είμαστε περίπου λίγο παραπάνω από πέρυσι, γύρω στο 4%-5%, ωστόσο το αεροδρόμιο του Ηρακλείου έχει προ πολλού αγγίξει τα όρια της χωρητικότητάς του χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών. Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και Πολωνοί είναι αυτή τη στιγμή οι πρώτες εθνικότητες.

Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου

Στα ξενοδοχεία η ανώτερη κατηγορία των 5 αστέρων είναι λίγο χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, κατά 3%-4%, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι ελαφρώς υψηλότερα. Επιπλέον, διαπιστώνεται μεγάλη έξαρση φέτος στο κομμάτι των βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Την ίδια διαπίστωση ως προς το κομμάτι των βραχυχρόνιων μισθώσεων κάνει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης, που φέτος είναι στους προορισμούς, μαζί με τη Μύκονο, που υφίστανται πιέσεις. «Στη Σαντορίνη οι κλίνες στη βραχυχρόνια μίσθωση έχουν φτάσει να είναι αντίστοιχες των ξενοδοχείων, κοντά στις 23.000, με στοιχεία μόνο από μία από τις μεγάλες πλατφόρμες.

Αντώνης Παγώνης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης

Η σεζόν δεν εξελίσσεται όπως εκτιμούσαμε στην αρχή, με τα ξενοδοχεία να έχουν μειωμένες διανυκτερεύσεις κατά 10%-15%». Ο ίδιος αποδίδει τις πιέσεις σε τέσσερα βασικά σημεία: «Πρώτον, όλες οι τουριστικές αγορές κάνουν τον κύκλο τους και το νησί είχε πράγματι συνεχή αύξηση επί μια 15ετία. Δεύτερον, τα έργα υποδομής στο νησί είναι μηδενικά. Ενδεικτικά, το λιμάνι είναι προδιαγραφών προηγούμενων δεκαετιών. Τρίτον, είναι σημαντικό το θέμα της οργάνωσης, ξεκινώντας από την κρουαζιέρα και ένα συγκεκριμένο σύστημα οργάνωσης των κρουαζιερόπλοιων. Επιπλέον βάζουμε και από μόνοι μας αυτογκόλ, όταν υπάρχουν φωνές που μιλούν για υπερτουρισμό. Υπάρχει πράγματι στιγμιαίος συνωστισμός στο νησί, χωρικά και χρονικά, που μπορεί να ελαφρυνθεί με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες. Ολοι, ιδιώτες, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτεία, θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αναλαμβάνοντας ευθύνες και πρωτοβουλίες».

Σε έναν επίσης μεγάλο προορισμό του Αιγαίου, την Κω, «έχουμε αύξηση κοντά στο 6%-7% σε επίπεδο αφίξεων, ωστόσο δεν βλέπουμε αυτό να αποτυπώνεται ούτε στην κατανάλωση, ούτε στην πληρότητα των ξενοδοχείων, που είναι αντίστοιχες με πέρυσι και υπολογίζονται κοντά στο 85% για τον Ιούλιο», δηλώνει η πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβύνου. «Είναι εμφανές ότι η τουριστική δαπάνη είναι μειωμένη, συνεπεία της πίεσης στα εισοδήματα και του αυξημένου κόστους μετάβασης και διαμονής». Η ίδια με τον ρόλο της και ως προέδρου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχοντας και τα στοιχεία από την έρευνα που γίνεται πανελλαδικά στα ξενοδοχεία για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, τον Ιούνιο, επισημαίνει ότι πανελλαδικά η μέση τιμή ανά δίκλινο δωμάτιο είναι στα 142 ευρώ από τα 120 ευρώ του Ιουνίου του 2023.

Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω

Την ίδια στιγμή, η μέση πληρότητα πανελλαδικά τον Ιούνιο παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στο 75,7% από 75,3% το 2023, παρά την αύξηση των αφίξεων σε διψήφιο ποσοστό, «επομένως είναι παραπάνω από ορατή η αλλαγή στο μείγμα της διαμονής των τουριστών στην Ελλάδα», όπως σχολιάζει. Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το α’ φετινό εξάμηνο οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 13,76 εκατομμύρια σημειώνοντας άνοδο κατά 10,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Μόνο για τον Ιούνιο το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 5,3 εκατομμύρια, με άνοδο πάνω από 8%. Η κυρία Σβύνου προτάσσει και για την Κω ζητήματα οργάνωσης κάνοντας λόγο για μειωμένα δρομολόγια στην αστική – δημοτική συγκοινωνία, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του νησιού.

Στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, στον μεγαλύτερο προορισμό του Ιονίου, την Κέρκυρα, οι τουριστικοί φορείς, από τους ξενοδόχους μέχρι τους ξεναγούς και τους πράκτορες, εξέδωσαν ανακοίνωση προ ημερών εκφράζοντας «τον έντονο προβληματισμό και την αγανάκτησή τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί. Τα συνεχόμενα προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στην αποκομιδή απορριμμάτων και το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα εντός και πέριξ του ιστορικού κέντρου όχι μόνο δυσχεραίνουν τις ζωές των κατοίκων, αλλά και δυσφημούν τον προορισμό μας σε διεθνές επίπεδο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Χαράλαμπος Βούλγαρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας

«Το νησί εξακολουθεί να πηγαίνει καλά τουριστικά, ωστόσο υπάρχουν διαχρονικά ζητήματα, πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής, γι’ αυτό και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Το θέμα των υποδομών είναι αυτό που προέχει στο νησί», δηλώνει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Χαράλαμπος Βούλγαρης. «Στην Κέρκυρα η πληρότητα φέτος είναι κοντά στα περσινά νούμερα, όμως σίγουρα οι αυξημένες αφίξεις που έχουμε στο αεροδρόμιο δεν αποτυπώνονται στα νούμερα των ξενοδοχείων, με δεδομένη και τη βραχυχρόνια που καλπάζει».

Σε έναν προορισμό πιο εύκολα προσβάσιμο από την Αθήνα, την Αίγινα, η άνοδος της επισκεψιμότητας είναι παραπάνω από εμφανής για το νησί, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Σταύρο Καλαμάκη, συνιστά «τη βαλβίδα αποσυμπίεσης για τους Αθηναίους τους περισσότερους μήνες του έτους». Η μικρή απόσταση από την Αθήνα, μόλις 32 λεπτά, και το χαμηλό κόστος μετάβασης είναι τα ατού του νησιού, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία με την πίεση των εισοδημάτων.

Σταύρος Καλαμάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αίγινας

Μάλιστα, το ξεκίνημα της φετινής σεζόν έγινε πολύ νωρίς, με όλα τα Σαββατοκύριακα να είναι γεμάτα και με κορύφωση ειδικά τον Ιούνιο, που ήταν σαν Αύγουστος! Ο Ιούλιος, σύμφωνα με τον κ. Καλαμάκη, έκλεισε με μια μικρή «κοιλιά», ωστόσο πάντα παρατηρείται αυτή την περίοδο μια σχετική δυστοκία, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι ετοιμάζονται να πάνε σε έναν προορισμό πιο μόνιμο, ενώ φέτος δεν βοήθησαν και οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πέραν των Ελλήνων αυξανόμενο είναι και το μερίδιο των ξένων επισκεπτών στο νησί, με τη σεζόν να εκτιμάται ότι θα πάει έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ έξαρση καταγράφεται και στη βραχυχρόνια, που έχει ξεπεράσει σε κλίνες τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι φλερτάρουν με το κλειστό κλαμπ των ισχυρών εργολάβων της 7ης τάξης (pic)

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ζημιές για την Bespoke λόγω Νίκας

Εφορία: Εντολές ελέγχου για 1.500 μισθωτούς – συνταξιούχους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version