Με σημαντική αύξηση έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023 έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τις διεθνείς αφίξεις στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αεροδρομίων και των συνοριακών σταθμών.
Το σύνολο των διεθνών αεροπορικών και οδικών αφίξεων στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου έφτασε τα 2,84 εκατομμύρια με αύξηση κατά 15,7% έναντι των 2,45 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2023, με βάση την επεξεργασία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
Ειδικότερα, ως προς τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις από τα στοιχεία των αεροδρομίων προκύπτει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση κατά +18,7% ή επιπλέον 253 χιλ. αφίξεις. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +197 χιλ./+20,4%, ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 371 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 13,3%, ενώ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση 40,4% και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 25 χιλ..
Οδικές Αφίξεις
Οσον αφορά τις διεθνείς οδικές αφίξεις, το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν 1,2 εκατομμύρια έναντι 1,1 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +12% ή επιπλέον 133 χιλ. οδικές αφίξεις. Aύξηση καταγράφηκε από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 με εξαίρεση τη Βόρεια Μακεδονία που σημείωσε μείωση κατά 3,8% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνoνται σε 315 χιλιάδες.
Το ΙΝΣΕΤΕ αναλύει και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις του πρώτου διμήνου της χρονιάς, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος: Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +24,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 570 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά 60,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 304 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ μειώθηκαν κατά -0,9% και διαμορφώθηκαν στα 261 εκατ. ευρώ.
Δείκτες ποιότητας
Ως προς τους δείκτες ποιότητας ξενοδοχείων της Ελλάδας και ανταγωνιστών της το πρώτο τρίμηνο του 2024, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87%, όπως καταγράφεται από το ΙΝΣΕΤΕ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 86% και στην τρίτη θέση η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία με 85% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 82%. Στη χώρα μας, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν την υψηλότερη βαθμολογία με 90%. Το GRΙ ήταν 88% για τα ξενοδοχεία 4 και 3 αστέρων ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων με 86%. Στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής με 87% αξιολογούνται τα ξενοδοχεία 5, 3 και 1-2 αστέρων, ενώ έπονται τα ξενοδοχεία 4 αστέρων με 86%.
Επισημαίνεται εδώ ότι οι δείκτες ικανοποίησης υπολογίζονται από την ReviewPro, εταιρεία που ειδικεύεται στην μέτρηση της online φήμης των ξενοδοχείων. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται για κάθε ξενοδοχείο, μέσω ανάλυσης των μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίων πελατών σε εκατοντάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents – διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία). Δείκτες άνω του 80% δηλώνουν θετική εμπειρία.
Διαβάστε ακόμη:
Ελληνικά ομόλογα: Διπλασιάστηκαν σε έξι μήνες οι ποιοτικοί επενδυτές (διάγραμμα)
Lavipharm: Sale and Leaseback του εργοστασίου και εξαγορές νέων φαρμάκων ενόψει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ