Από τον πιο προχωρημένο σχεδιασμό για το ΟΑΚΑ στο Μαρούσι μέχρι το πιο πρώιμο πλάνο για το ΣΕΦ και το μεγάλο project της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Αλεξάνδρας, η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην πρωτεύουσα μπαίνει τώρα σε πρώτο πλάνο, με στόχο να γίνει ο αθλητισμός σημαντικό κομμάτι για την επόμενη μέρα στην Αθήνα, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Στο κάδρο μπαίνει συνολικά και το κομμάτι της ανάπτυξης υπαίθριων δραστηριοτήτων (outdoor activities) μέσα από τις μεγάλες παρεμβάσεις που προωθούνται τόσο στα βόρεια της Αθήνας όσο και στο παραλιακό μέτωπο, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι να μη χαθεί χρόνος και να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης έργα που έχουν αργήσει εδώ και δεκαετίες.

«Θέλουμε να συνδέσουμε τον αθλητισμό με την οικονομία και τον τουρισμό», δηλώνει στο «business stories» o υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι ειδικά ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο παγκοσμίως, που έχει όμως αξιοποιηθεί ελάχιστα στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά στην ευρύτερη περιοχή μας και μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς, ο αθλητικός τουρισμός υπολογίζεται ότι αποφέρει -σε συνθήκες κανονικότητας, προ πανδημίας- έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας διψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των επισκεπτών της χώρας που την επιλέγουν για τον αθλητικό τουρισμό, μένοντας μακριά από το πιο παραδοσιακό μοντέλο με τις πολυσύχναστες παραλίες, τη νυχτερινή διασκέδαση κ.τ.λ.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης, ενδεικτικά είναι τα νούμερα από τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο μετά από οκτώ χρόνια επανέρχεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός που θα φιλοξενήσει η χώρα μας στις 9-12 Σεπτεμβρίου σε τρεις Περιφέρειες: Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι (με τα προ οκταετίας δεδομένα) το Ράλλυ Ακρόπολις μεταδιδόταν τηλεοπτικά σε περισσότερες από 150 χώρες, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού, ενώ μόνο η αξία προβολής της σε ΜΜΕ από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ανερχόταν σε 12 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Kantar για λογαριασμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Για λόγους σύγκρισης, αρκεί να αναφερθεί ότι φέτος που ο ΕΟΤ υλοποιεί διεθνώς μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εκστρατείες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχει συνολικό προϋπολογισμό 22,9 εκατ. ευρώ.

Τα νέα έργα

Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Αλεξάνδρας, όπου αναμένονται προσεχώς εξελίξεις με τη γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ενώ παράλληλα τρέχουν οι επιμέρους διμερείς συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αξιοποίηση του Τάε Κβον Ντο και ακόμη τριών ακινήτων στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, όπου η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει οριστεί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου για μέσα στον Ιούνιο, είναι κάποια από τα νέα αλλά και… παλιά projects σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και έχουν παρουσιάσει, κατά κοινή ομολογία, πολυετείς καθυστερήσεις. Σε πιο πρώιμο στάδιο είναι και η εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της περιοχής γύρω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, περίπου 400 στρέμματα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που απηύθυνε πρόσφατα η διοίκηση του ΣΕΦ σε μια περιοχή όπου μάλιστα προωθείται και η δημιουργία Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου και θεωρείται φιλέτο, καθώς είναι μόλις 2 χλμ. από το κέντρο του Πειραιά, 10 χλμ. από την Αθήνα και 32 χλμ. από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τη δημιουργία ποδηλατόδρομου από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα και εν συνεχεία μέχρι το Σούνιο, στο πλαίσιο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και του ανοίγματος της Αθήνας προς τη θάλασσα, εξήγγειλε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στη Γλυφάδα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το έργο σύνδεσης του Πειραιά -σε πρώτη φάση- με τη Βουλιαγμένη και σε δεύτερη φάση με το Σούνιο, ένα έργο μήκους 70 χιλιομέτρων, με την κατασκευή ενιαίου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου, το οποίο χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από κάποια κονδύλια του «Αντώνης Τρίτσης», ενώ τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων θα έχει η Περιφέρεια Αττικής. Η πρώτη φάση του έργου θα είναι το τμήμα 22 χιλιομέτρων που θα συνδέει το ΣΕΦ με τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

«Πέραν των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων υπάρχει και η ευκαιρία της ανάπτυξης των outdoor activities μέσω των παρεμβάσεων που επιχειρούνται αυτή την περίοδο και μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού», προσθέτει στο «b.s.» o κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Η τελευταία έχει αναλάβει στη Νέα Φιλαδέλφεια το εγχείρημα για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ενώ έχει και τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου του Δήμου Αθηναίων και των τραπεζών στο μεγάλο project της διπλής ανάπλασης. «Ολόκληρη η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, όπου περιλαμβάνονται αφενός το μεγάλο project του Ελληνικού, αφετέρου οι επιμέρους παρεμβάσεις που προωθούνται από τους ίδιους τους δήμους, σε συνδυασμό και με το μεγάλο project στο Τατόι, που έχει ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να αποτελέσουν μια νέα ευκαιρία για την Αθήνα. Ενδεικτικά, η ανάπλαση στα 42.000 στρέμματα στο Τατόι, στην άλλη πλευρά της Αθήνας σε σχέση με το Ελληνικό, εστιάζει στο φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, με ποδηλατικές διαδρομές, δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών κ.ά.».

Το ΟΑΚΑ

Ενα μεγάλο στοίχημα του κυβερνητικού επιτελείου, με το προσωπικό ενδιαφέρον και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αυτή τη στιγμή ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, «ένα έργο-σταθμός άνω των 50 εκατ. ευρώ για ένα τοπόσημο αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού», όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης. «Σε αυτή τη φάση είμαστε σε μια διαδικασία που γίνονται παράλληλα πολλές ενέργειες, κυρίως ωρίμανσης, μελετητικής, αδειοδοτικής, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα. Εχουμε δουλέψει πάνω σε ένα business plan που ήταν στα συρτάρια και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε ότι έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει το master plan.

Το έργο του εκσυγχρονισμού του ΟΑΚΑ που εκτείνεται σε 1.200 στρέμματα είναι ανάμεσα στα κομβικά έργα που η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στις εργασίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συντήρηση των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα, τα έξι στέγαστρα όπου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία συντήρηση, καθώς επίσης και η ενεργειακή αναβάθμιση για την οποία ήδη ολοκληρώνεται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης η σχετική μελέτη με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ακόμη και σήμερα η δαπάνη για την ενεργειακή λειτουργία του ΟΑΚΑ κοστίζει πάνω από 4 εκατ. ευρώ ετησίως ή αλλιώς 11.000 ευρώ ημερησίως.

Πέραν αυτών, το master plan δημιουργεί ένα μεγάλο πάρκο, η λειτουργία του οποίου δεν θα ξεφεύγει σε καμία περίπτωση από τον βασικό στόχο της όλης εγκατάστασης, τη διοργάνωση δηλαδή μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να καλύπτονται και οι ανάγκες των χιλιάδων επισκεπτών καθημερινά που προσέρχονται είτε για ψυχαγωγία είτε για άθληση. Στόχος μας είναι η έκταση να είναι ανοιχτή προς κάθε πολίτη». Επισημαίνεται εδώ ότι η επισκεψιμότητα στο ΟΑΚΑ φτάνει τις καθημερινές στις 15.000-17.000, ενώ τα Σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια του lockdown στις 20.000-22.000 επισκέπτες.


Εκτός από το masterplan που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αυτή την περίοδο πυρετώδεις είναι οι εργασίες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υγρού στίβου στο ΟΑΚΑ από τη Lamda Development. Η εταιρεία, που έχει μπροστά της το μεγάλο project της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έχει αναλάβει το κόστος για το lifting στις πισίνες του ΟΑΚΑ, σε συνέχεια της συμφωνίας που είχε υπογραφεί την περασμένη χρονιά και της πρόθεσης της εταιρείας το project του Ελληνικού να γίνει «εφαλτήριο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των πολιτών ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι επιτελείς της.

«Δημιουργείται έτσι στο ΟΑΚΑ ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα υγρού στίβου στην Ευρώπη, με 11 πισίνες, ενώ στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων ώστε να φιλοξενήσουμε τη διεθνή διοργάνωση πόλο γυναικών. Στο ΟΑΚΑ μετά από 17 χρόνια κυκλοφορεί πλέον… εργοταξιακή σκόνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης. Σημειωτέον ότι πριν από λίγες ημέρες, με την άρση των περιορισμών, λειτουργεί εντός του εμπορικού κέντρου «Golden Hall», που επίσης βρίσκεται στην ομπρέλα της Lamda, το Ολυμπιακό Μουσείο, με τους επισκέπτες του ΟΑΚΑ να έχουν εύκολη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του.  Δύο ακόμη ηχηρά ονόματα δίνουν το «παρών» στο Μαρούσι, μέσω της Στάδιο 2020 Α.Ε. των ομίλων Κωνσταντακόπουλου – Ι. Στασινόπουλου, που έχει αναλάβει κατόπιν της σχετικής μισθωτικής σύμβασης με το ΟΑΚΑ την εκμετάλλευση των 16 γηπέδων αντισφαίρισης του σταδίου μαζί με τους βοηθητικούς τους χώρους, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει σε κινητικότητα. Για τα γήπεδα τένις ετοιμάζεται επίσης master plan και θα υπάρξει διαγωνισμός για την περαιτέρω αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των εν λόγω εγκαταστάσεων με στόχο τη φιλοξενία διεθνών διοργανώσεων.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΚΑ, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι «είμαστε στην τελική φάση της ολοκλήρωσης του master plan ενώ παράλληλα τρέχει και μια σειρά από αδειοδοτικές διαδικασίες που απαιτούνται. Ούτως ή άλλως, στόχος είναι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης να τρέξουν με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί μια περίοδος δύο-τριών ετών. Την ίδια στιγμή, ταυτόχρονα με την ένταξη των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης προχωράμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και σε άλλα έργα ύψους 6 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή των τεσσάρων εγκαταστάσεων στίβου του κεντρικού σταδίου και των δύο ανοιχτών αντίστοιχων εγκαταστάσεων».

Το παραλιακό μέτωπο

Στην άλλη πλευρά της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο και σε ένα ακόμη μεγάλο έργο που έχει παρουσιάσει σημαντικές καθυστερήσεις, στις 17 Ιουνίου αναμένεται η εκδήλωση (αρχικού) ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχει απευθύνει η ΕΤΑΔ. Η συγκεκριμένη ζώνη έκτασης 262 στρεμμάτων  περιλαμβάνει, κατ’ αρχάς, το πολυσυζητημένο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο) -το οποίο είχε βγει στην αγορά και με προηγούμενους διαγωνισμούς, χωρίς ωστόσο επιτυχία-, για τη μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο, την Εσπλανάδα, το Γυάλινο Κτίριο, την Πλατεία Νερού και υπαίθριους χώρους στάθμευσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον -έστω κι αν αυτό δεν είναι δεσμευτικό-, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει σε δεύτερο στάδιο και σίγουρα εντός του 2021, με την ΕΤΑΔ προηγουμένως να έχει ζυγίσει τις προθέσεις των επενδυτών.  Αντίστοιχα, μη δεσμευτική είναι και η ανοιχτή πρόσκληση που έχει απευθύνει το διοικητικό συμβούλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας σε δυνητικούς επενδυτές για την εκδήλωση ενδιαφέροντος με σκοπό την εκμίσθωση έκτασης 400 στρεμμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ για την κατασκευή Κέντρου Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού. Η σχετική πρόσκληση έχει περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα και με βάση τα αποτελέσματά της το Δ.Σ. του ΣΕΦ θα κρίνει αν και πώς θα προχωρήσει στις διαδικασίες διαγωνισμού για την εκμίσθωση χώρου. Βασικός στόχος για τη συγκεκριμένη κίνηση είναι να αξιοποιηθεί τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ με την εκμίσθωσή του και την κατασκευή ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου για την εξυπηρέτηση όλων των υδάτινων αθλημάτων (κολύμβηση, υδατοσφαίριση, τεχνική κολύμβηση, συγχρονισμένη-καλλιτεχνική κολύμβηση, καταδύσεις) στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθόσον είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά έργα που «θα μπορούσαν να γίνουν στην περιοχή εξυπηρετώντας χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες αθλούμενων πολιτών».
Η κατασκευή και λειτουργία νέου σύγχρονου αθλητικού κέντρου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολιτιστικές χρήσεις, όπως μουσείο ναυταθλητισμού, χώρους αναψυχής, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, εκθεσιακούς χώρους, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα

Τραπεζίτες σε… απόγνωση: Από ποιες αγορές προσπαθούν να αποτρέψουν τους πελάτες τους

Οι Ισραηλινοί που θέλουν να κάνουν την Ομόνοια talk of the town (pics)

Σεμίραμις Παληού: «Η αποστολή της HELMEPA είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ»