search icon

Τουρισμός

To δολάριο… επέστρεψε για τα καλά: Αύξηση 27% στα ταξίδια των Αμερικανών στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο έναντι του 2019 (πίνακας)

Για το δ’ τρίμηνο πρώτη πόλη με βάση τις μέχρι στιγμής κρατήσεις εισιτηρίων είναι η Κωνσταντινούπολη λόγω καλής συνδεσιμότητας και ισοτιμίας δολαρίου- λίρας

H ισοτιμία ευρώ- δολαρίου φέρνει περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με την Ελλάδα μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται, μέχρι στιγμής και με βάση τα στοιχεία του καλοκαιριού, στις αγορές όπου έχει επιστρέψει για τα καλά το …δολάριο.

Ειδικά για τη χώρα μας και δή για την Αθήνα που δέχεται τις απευθείας πτήσεις από αμερικανικά αεροδρόμια ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση επισκεπτών από τις ΗΠΑ το γ’ τρίμηνο του 2022, την ίδια στιγμή που συνδέσεις του θερινού προγράμματος στο δρομολόγιο Αθήνας- Νέας Υόρκης διατηρούνται φέτος για πρώτη φορά και τους χειμερινούς μήνες, ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η τελευταία έκθεση της εταιρείας ταξιδιωτικών αναλύσεων Forwardkeys επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη των ταξιδιών των Αμερικανών στην Ευρώπη που για το γ’ τρίμηνο του έτους, με δεδομένα έως τις 11 Οκτωβρίου αντιστοιχεί στο 94% έναντι των επιδόσεων της χρονιάς της κανονικότητας, του 2019.

Πιο αναλυτικά, με βάση τις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων τα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για το γ’ τρίμηνο του 2022 είναι πλέον στο -6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019 με την Αθήνα να είναι στις τρείς ευρωπαϊκές αγορές που παρουσιάζουν ανάπτυξη σε επίπεδα πάνω από τα αντίστοιχα προ πανδημίας. Ειδικότερα, η Αθήνα βρίσκεται για το γ’ τρίμηνο του έτους- που είναι και το πιο ισχυρό δεδομένου ότι περιλαμβάνει και τους καλοκαιρινούς μήνες- στο +27%, στη δεύτερη θέση μετά τη Λισαβώνα που είναι στο +47% για το ίδιο διάστημα, ενώ ακολουθεί το Μιλάνο με ανάπτυξη 12% έναντι του γ’ τριμήνου του 2010.

Η Forwardkeys εκτιμά ότι η Λισαβώνα θα παρουσιάσει περαιτέρω ανάπτυξη και για το υπόλοιπο διάστημα έως το τέλος της χρονιάς όπως διαφαίνεται από τις κρατήσεις, λόγω των αυξημένων συνδέσεων φέτος από περισσότερες αμερικανικές πόλεις (Σαν Φρανσίσκο, Ουασιγκτον, Μαϊάμι).

Το τοπ 10 των πόλεων με τις περισσότερες κρατήσεις μέχρι στιγμής για το τελευταίο τρίμηνο έως το τέλος του 2022 απαρτίζεται από την Κωνσταντινούπολη στη θέση νο 1 και ακολουθούν Λισαβώνα, Μαδρίτη, Δουβλίνο, Παρίσι, Ζυρίχη, Λονδίνο, Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Μόναχο. Η πρωτιά της Κωνσταντινούπολης συνδέεται, πέραν της πολύ καλής συνδεσιμότητας από πλευράς συχνοτήτων και δρομολογίων των αεροπορικών και στην αδύναμη λίρα που καθιστά την πόλη φθηνή ως προορισμό.

Η Αθήνα δεν περιλαμβάνεται στο τοπ 10 δεδομένου ότι περισσότερες απευθείας συνδέσεις– πλήν της Emirates- αφορούν τα θερινά προγράμματα που ολοκληρώνονται τις επόμενες εβδομάδες, αν και η Delta Αirlines προχωρά σε επέκταση του προγράμματος της στην Ελλάδα έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023 προκειμένου να καλύψει και τη χειμερινή περίοδο, την περίοδο των εορτών.

H ανάλυση της Forwardkeys επισημαίνει για τους επόμενους μήνες ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη συνολικά των αεροπορικών ταξιδιών στα προ-πανδημικά επίπεδα μπορεί να είναι ακόμη μακρύς, εν μέσω της αβεβαιότητας με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, τα αυξανόμενο κόστος στα αεροπορικά εισιτήρια αλλά και συνολικά στο κόστος ζωής.

Παράλληλα υπάρχει και η ανησυχία αν τα αεροδρόμια θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη κίνηση της εορταστικής περιόδου. «Τα καλά νέα είναι ότι τα δεδομένα από τις κρατήσεις παραπέμπουν μέχρι στιγμής σε συνέχιση των ταξιδιών σε όλη την Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο, σε συνέχεια της μεγάλης επιθυμίας για ταξίδια που καταγράφηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι κρατήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση, αλλά αυτό μπορεί να θέσει ξανά υπό πίεση αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, όπως είδαμε να γίνεται αυτό το καλοκαίρι» αναφέρει η γνωστή εταιρεία ταξιδιωτικών αναλύσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Ήχησαν οι «πρώτες καμπάνες» για μη ενημέρωση του MyData

Όπου φύγει – φύγει για το τριήμερο 28ης Οκτωβρίου – Οι Έλληνες εξορμούν σε Ελλάδα και εξωτερικό

Γιώργος Κορωνιάς: Από τον «Όλυμπο» της κινητής τηλεφωνίας, στα «σύννεφα» των νέων τεχνολογιών

Exit mobile version