search icon

Τουρισμός

Τι λένε οι τουριστικοί φορείς για το «διαβατήριο» εμβολιασμού που πρότεινε ο Μητσοτάκης στην Κομισιόν

Πάνω από 80% η πτώση στις αεροπορικές κρατήσεις διεθνώς το πρώτο τρίμηνο του 2021 λέει η ΙΑΤΑ

Ένα πάγιο αίτημα τους τελευταίους μήνες, για την ανάγκη κοινών κανόνων στα ταξίδια, καλύπτει η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με επιστολή του προς την Κομισιόν ζητεί τη θετική ισχύ του εμβολιασμού για τις μετακινήσεις.

«Πρόκειται για μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος προσθέτοντας ότι η ελεύθερη μετακίνηση «δεν μπορεί να αποκατασταθεί με μονομερείς ενέργειες και μέτρα όπως η καραντίνα, αλλά με κοινές αποφάσεις, καταρχάς των χωρών-μελών της ΕΕ, βασισμένες σε εμβόλια και τεστ». Αντίστοιχα θετικά υποδέχθηκαν την επιστολή Μητσοτάκη και οι ξενοδόχοι μέσω του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιου.

Στην επιστολή Μητσοτάκη αναφέρεται πως «για τη διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ κρατών -μελών ένα βασικό βήμα είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά. Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν.

Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη – μέλη», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. «Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου».

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ζητεί τη θετική -και όχι αρνητική- ισχύ του εμβολιασμού, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού ταξιδιωτών που δε θα έχουν κάνει το εμβόλιο. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ούτως ή άλλως, οι τουριστικοί φορείς και οι αεροπορικές ζητούν να θεσμοθετηθούν ως ένα πρώτο βήμα και ειδικά σε αυτή την πρώτη φάση και μέχρι να προχωρήσουν περισσότερο οι εμβολιασμοί, πανευρωπαϊκά, σε επίπεδο χωρών τα τεστ πρίν το ταξίδι ώστε να περιοριστεί το μέτρο της καραντίνας, που θεωρείται ότι λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε να «ανοίξουν» τα ταξίδια. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας, Στεφάν Kερμέκερ ανέφερε ότι τα ζητήματα που θέτει ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκληρή γλώσσα από την ΙΑΤΑ

Μία κοινή πολιτική για τεστ πρίν τα ταξίδια, με αντίστοιχο περιορισμό του μέτρου της καραντίνας, ζήτησε για μία ακόμη φορά χθές και η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η οποία αναφέρει ότι διεθνώς για το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι κρατήσεις στις αεροπορικές εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό πάνω από 80% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο γενικός διευθυντής της κ. Alexandre de Zuniac δήλωσε χθές ότι οι «αεροπορικές θα εξακολουθήσουν να καίνε μετρητό και τους πρώτους μήνες του 2021, τα ταξίδια και ο τουρισμός δεν θα ανακάμψουν και οι θέσεις εργασίας θα εξακολουθήσουν να χάνονται στον κλάδο. Οι κυβερνήσεις, διεθνώς, λόγω της μετάλλαξης του ιού, ήδη από τις τελευταίες εβδομάδες του 2020 έθεσαν ακόμη περισσότερους περιορισμούς, ενώ και οι πρώτοι μήνες του 2021 είναι πολύ δύσκολοι.

Χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία και άλλοι πρόσθεσαν τα τεστ στα μέτρα για τον περιορισμό του COVID-19, χωρίς να καταργήσουν τους περιορισμούς καραντίνας. Με άλλα λόγια, έχουν επιλέξει μία πολιτική που ‘’κλείνει’’ τα ταξίδια και αυτή η προσέγγιση σημαίνει για εμάς ότι οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση σε σχέση με τις κινδύνους της πανδημίας. Φαίνεται ότι στοχεύουν σε έναν …κόσμο χωρίς Covid (zero Covid World), κάτι το οποίο είναι αδύνατο με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που είναι αδύνατον να υπολογιστεί στην πλήρη έκτασή του».

Διαβάστε περισσότερα:

Ηρακλής VS Bad Bank: Πόσα κεφάλαια θα «κάψουν» οι τράπεζες για NPEs €10 δισ.

Έξοδος Αικατερινάρη από το Υπερταμείο – Νέος επικεφαλής ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Bitcoin: Πώς «έκαψε» 150 δισ. δολάρια σε 24 ώρες

Exit mobile version