search icon

Τουρισμός

Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ξενοδόχοι από τις εξαγγελίες για τη φορολόγηση στα Airbnb και την αύξηση του φόρου διαμονής

Οι ξενοδόχοι ικανοποιούνται μεν ως προς το αίτημα της σταδιακής ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ωστόσο θέτουν θέμα ανταγωνιστικότητας εν όψει της αύξησης του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία - Βασιλικός (ΞΕΕ): Θετικό βήμα η ρύθμιση

Από τη μία ο αιφνιδιασμός για την αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα κι από την άλλη η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των ξενοδόχων για ίσους όρους ανταγωνισμού σε ένα προϊόν όπως η βραχυχρόνια μίσθωση, που αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Ετσι υποδέχθηκαν οι ξενοδόχοι τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για την αύξηση του φόρου διαμονής, αλλά και για την επιβολή ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb για περισσότερα των 3 ακινήτων, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δίνει το στίγμα για αμφότερες τις αποφάσεις.

Σημειωτέον ότι ειδικά για τα Airbnb, δεν έχει αποκλειστεί να υπάρξουν και ρυθμίσεις σε άλλα πεδία ιδιαίτερα για τις πολύ δημοφιλείς περιοχές, όπου καταγράφεται μεγάλη πίεση για κατοίκους σε σχέση με άνοδο ενοικίων και έλλειμμα κατοικιών.

«Ως προς τον φόρο διαμονής, από τη στιγμή που αυξάνουμε εκτάκτως το αποθεματικό μας για τις φυσικές καταστροφές, είναι δεδομένο ότι πρέπει να βρούμε και τους πόρους για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτήν την επιλογή μας. Θεωρώ λογική την επιλογή να αυξήσουμε το τέλος διαμονής, κυρίως στα ξενοδοχεία πολυτελείας, ένα τέλος το οποίο πρωτίστως βαραίνει τους επισκέπτες μας οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα.

Δεν θεωρώ ότι δημιουργεί κανένα ζήτημα ανταγωνισμού σε ξενοδοχεία, τα οποία μπορεί να χρεώνουν 500 και 1.000 ευρώ το βράδυ, να πληρώσει κάποιος και πέντε ευρώ παραπάνω το βράδυ για ένα αποθεματικό, το οποίο θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα τόσο όμορφη και τόσο ασφαλή, όσο είναι σήμερα».

Ως προς το Airbnb, «είναι ένα πρώτο πακέτο ανακοινώσεων, το οποίο εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να μπορέσουμε να πετύχουμε μια μεγαλύτερη ισορροπία, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτού του βαθμού την πίεση, την οποία έχουμε σε συγκεκριμένες περιοχές. Και αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε και παραπέρα -αυτό θα το κάνουμε σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- και να σκληρύνουμε και άλλο το πλαίσιο, είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω. Χωρίς όμως να “σκοτώσουμε” μια σημαντική αγορά για την χώρα, από την οποία, ας μην γελιόμαστε, υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος, κυρίως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων».

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι ικανοποιούνται μεν ως προς το πάγιο αίτημα της σταδιακής ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ωστόσο θέτουν θέμα ανταγωνιστικότητας εν όψει της αύξησης του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, με το δεδομένο ότι ούτως ή άλλως το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι περισσότερο επιβαρυμένο σε επίπεδο φορολογίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μεσογείου.

Πάντως, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το θέμα της αύξησης στον φόρο διαμονής φαίνεται να αιφνιδίασε τον κλάδο, δεδομένου ότι δεν είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα. «Η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο υιοθετεί την πάγια θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για τον διαχωρισμό των απλών πολιτών που διαμοιράζουν το ακίνητό τους για να ενισχύσουν το προσωπικό εισόδημά τους, από όλους αυτούς που επί τόσα χρόνια, ασύδοτα και χωρίς κανόνες, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα», σχολίασε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

«Τα αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής στον ανταγωνισμό, αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, απομένει να εκτιμηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από την ανακοίνωση της αύξησης του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΞΕΕ με την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της πολιτείας, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις εξελίξεις στην αγορά της φιλοξενίας, παραμένοντας σε διαρκή διάλογο με την κυβέρνηση».

«Η πρώτη ουσιαστικά μετά από 9 χρόνια προσπάθεια ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη», σχολίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας – ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος. «Παρέμενε ως εκκρεμότητα και ήταν μια αδικία που έπρεπε να αποκατασταθεί. Πλέον, κάθε μορφής επαγγελματική δραστηριότητα στη διαμονή θα έχει ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις με τα ξενοδοχεία και έτσι γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να διαμορφωθεί ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού στην αγορά, με ίσους όρους.

Μένει να δούμε όλα τα επιμέρους ζητήματα στην τελική ρύθμιση που θα ισχύσει, ώστε να τοποθετηθούμε στον σωστό χρόνο για τυχόν βελτιώσεις στο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί. Αναφορικά με τον Φόρο Διαμονής, που πλέον μετατρέπεται σε Πράσινο Τέλος, είναι γνωστή η διαχρονική απαίτηση του κλάδου για την κατάργησή του -πρόκειται για έναν φόρο κατάλοιπο από την εποχή των μνημονίων που θεσπίστηκε το 2016, προκειμένου να καλυφθεί το χρέος της χώρας.

Η μετατροπή του ανωτέρω φόρου σε Πράσινο Τέλος μάς δίνει την ικανοποίηση πως το συγκεκριμένο ποσό θα δοθεί σε έργα που θα βοηθήσουν τη χώρα μας, τους προορισμούς και τους συμπολίτες μας που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα και άρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Φόρος Διαμονής από την ψήφισή του μέχρι σήμερα, επιβάλλεται οριζόντια σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, παραβλέποντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου.

Μετά τη μετατροπή του σε Πράσινο Τέλος, αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και διαμορφωθεί στα επίπεδα που πληροφορούμαστε από τα σχετικά δημοσιεύματα, θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου (παράδειγμα ο πελάτης ξενοδοχείου 5* στη Ξάνθη με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου 109 ευρώ, θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 10,00 ευρώ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις το ποσό θα είναι κυριολεκτικά αμελητέο (βίλα που νοικιάζεται βραχυχρόνια στη Μύκονο με μίσθωμα 1.800,00 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 1,5 ευρώ).

Ενόψει των ανωτέρω, είναι ευκαιρία το συγκεκριμένο μέτρο να σχεδιαστεί από την αρχή, πιο ορθολογικά, προκειμένου να επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, χωρίς τον κίνδυνο να μειώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού. Στόχος μας παραμένει, μετά την κατάργηση του συγκεκριμένου έκτακτου -όπως εξαγγέλθηκε- τέλους, τα σχετικά έσοδα, ορθολογικά κατανεμημένα, με βάση την παλαιότερη πρότασή μας περί ανταποδοτικότητας, να δίδονται στην Αυτοδιοίκηση (Δήμοι, Περιφέρειες) για να γίνουν έργα για την ενίσχυση των αναγκαίων τουριστικών υποδομών, και με αυτόν τον τρόπο να παραμείνουμε επί της ουσίας ανταγωνιστικοί».

Aπό την πλευρά του, σχολιάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα τις σχετικές αποφάσεις, ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και συνιδιοκτήτης των Electra Hotels & Resorts, χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, προς την κατεύθυνση εξασφάλισης ίσων όρων για τον κλάδο της διαμονής.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος και με σωστή ρύθμιση θα ανταγωνίζεται με κανόνες τα καταλύματα, ενώ από την άλλη θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές της επιπτώσεις. Για την αύξηση του φόρου διαμονής, δεν θα πω το τετριμμένο πως ο τουρισμός διαχρονικά αποτελούσε εύκολη λύση φορολόγησης για οποιοδήποτε θέμα. Θεωρώ όμως προβληματικό, να φορολογείται άμεσα ο ξένος επισκέπτης μας, για την αποκατάσταση ζημιών και ενίσχυση των υποδομών μας, ελέω κλιματικής αλλαγής.

Για τον σκοπό αυτόν υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων, ο ανασχεδιασμός του οποίου θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά και στοχευμένα για τον κάθε προορισμό, επιβαρύνοντας όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Να κατανοήσουμε τέλος πως κάθε επιβάρυνση του ξένου επισκέπτη, μειώνει ανάλογα και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που παραμένει σε ποσοστό άνω του 90%, εξαγωγική δραστηριότητα».

Διαβάστε ακόμη

Οι Mεγάλοι του Design: Charles & Ray Eames – Το ζευγάρι με το μαγικό άγγιγμα

Τριετίες: Ποιοι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν περισσότερο – Παραδείγματα

Ντίζελ: Γιατί αναμένονται ελλείψεις τον φετινό χειμώνα (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version