Tην απογοήτευση του κλάδου για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση και την υπέρμετρη επιβάρυνση λόγω του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση εκφράζουν οι ξενοδόχοι, την ίδια στιγμή που συνολικά ο τουρισμός, έχοντας πλέον ως νέο σημείο αναφοράς σε επίπεδο επιδόσεων το 2023, θέτει τα νέα, κρίσιμα ζητήματα για τον τομέα εν όψει της σεζόν του 2024.
Μεταξύ αυτών, η μη πρόσβαση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, η φορολογία, έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις ελλείψεις στα ξενοδοχεία φέτος να αντιστοιχούν σε 53.000 και φυσικά η αυξημένη λειτουργική επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων συνεπεία των πληθωριστικών πιέσεων.
Τα ζητήματα για τον κλάδο έθεσαν στη γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στο πλαίσιο της φετινής ΧΕΝΙΑ το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Παράσχης παρουσία και της υπουργού Τουρισμού κ. Ολγας Κεφαλογιάννη. «Τα στοιχεία της φετινής μελέτης του Ιντσιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων δείχνουν ότι από τα ελληνικά ξενοδοχεία λείπουν 53.000 εργαζόμενοι, ή αλλιώς το 20% του συνόλου των αναγκών, την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ξενοδοχεία καλούνται να ολοκληρώσουν ενεργειακή και τεχνολογική μετάβαση ταυτόχρονα με την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός. «Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορώ να μη μεταφέρω την ανησυχία που δημιουργεί η καινούργια φορολόγηση για τους τους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων».
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ χαρακτήρισε ως ξεκάθαρο το γεγονός ότι, με το δεδομένο ότι η ζήτηση δεν είναι ανελαστική, η υπερφορολόγηση, με ένα νέο τέλος διαμονής, οριζόντιο και εθνικό, βλάπτει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Αντίστοιχα ο ίδιος έκανε λόγο για την απογοήτευση του κλάδου για την πολύ αδύναμη νομοθετική πρωτοβουλία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: «Παντού σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνεται αυτό που συμβαίνει και στην Ελλάδα, με κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων και δημιουργία προβλημάτων στέγασης για τις οικογένειες, για τους νέους, για τους φοιτητές, για κρίσιμες ειδικότητες για την καθημερινή λειτουργία πολλών κοινωνιών και προορισμών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, στελέχη της αστυνομίας και του λιμενικού.
Οι θέσεις του ΞΕΕ παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες εδώ και μια δεκαετία, ακολουθώντας τη διεθνή τάση που είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο τη βραχυχρόνια μίσθωση με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία».
Σε αντίστοιχο κλίμα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ: «Το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τη πολύ-αναμενόμενη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χρήζει βελτιώσεων. Και ο λόγος είναι διττός, αφενός μεν, απαιτείται να διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις επιχειρηματική δραστηριότητα, αφετέρου δε, αποτελεί σε συγκεκριμένες περιοχές μείζον κοινωνικό ζήτημα εύρεσης στέγης».
Αναφορικά με το τέλος ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή τονίσαμε πως δεν μπορεί να βαραίνει έναν μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια, που έχουν να κάνουν με την ανταποδοτικότητα του τέλους ανά προορισμό, καθώς και με τις διαφορετικές ανάγκες ανά περιοχή με γνώμονα πάντα την χωρική και χρονική επέκταση του τουρισμού».
Στο κρίσιμο θέμα της ανταγωνιστικότητας, ο ίδιος έκανε για θετικό βήμα «τη μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και τις μεταφορές, που προβλέπεται στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού στην κατεύθυνση της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας». Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συνθέτει την ανταγωνιστικότητα, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός, τα προγράμματα χρηματοδότησης σε όλα τα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αστέρων στην οποία κατηγοριοποιούνται.
Ένα πολύ δομικό ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, αφορά στη βελτίωση των δημοσίων υποδομών, προκειμένου να είναι ανάλογες των ιδιωτικών επενδύσεων και της εξέλιξης των τουριστικών μεγεθών. Οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των αυξανόμενων ροών, ειδικότερα, δε, εάν προσδοκούμε σε ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος με προτεραιότητα τους κατοίκους και κατ’ επέκταση τους επισκέπτες μας».
Για τις πληγείσες περιοχές τώρα από τις πρόσφατες καταστροφές, αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται πρέπει να είναι οριζόντια, καθώς οι φυσικές καταστροφές πλήττουν όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έναν προορισμό και όχι μόνο αυτές που έχουν υποστεί υλικές ζημιές, όπως ανέφερε ο κ. Παράσχης. Ο ίδιος έθεσε και το μείζον ζήτημα της μη πρόσβασης, κυρίως, μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, ζήτημα για το οποίο ολοένα και περισσότερες πλέον επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας θέτουν στα ζητήματα προς επίλυση.
Διαβάστε ακόμη:
Suzi Tros: Η συναρπαστική ιστορία του πιο ιδιαίτερου ελληνικού εστιατορίου στο Λονδίνο
Ναυάγιο στη Μυτιλήνη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοούμενων ναυτικών (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ