Από το ιστορικό νεοκλασικό όπου έμενε η Ελλη Λαμπέτη στο Κολωνάκι μέχρι το Μέγαρο Αλμυράντη στο Σύνταγμα και το εμβληματικό ξενοδοχείο «Sans Rival» του 20ού αιώνα στη Λιοσίων, μερικά από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Αθήνας παίρνουν τώρα ζωή για να δεχτούν πολύ σύντομα τους επισκέπτες της πόλης.
Έστω κι αν ο κλάδος της φιλοξενίας διανύει τη χειρότερη, ιστορικά, συγκυρία των τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας, η προετοιμασία για την επόμενη μέρα δεν σταματά και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που γίνεται η αφορμή ώστε να διασωθούν μερικά από τα πραγματικά «στολίδια» του κέντρου, τα οποία παραμένουν παροπλισμένα εδώ και χρόνια. Τώρα, ετοιμάζονται να δεχτούν από το 2022 και μετά τους πρώτους τους επισκέπτες, έχοντας πρώτα περάσει από τον μακρύ και δύσκολο δρόμο των αδειοδοτήσεων που έχει κρατήσει αρκετά χρόνια.
To σπίτι της Ελλης Λαμπέτη
Ενα από τα καινούρια και ιδιαίτερα projects είναι αυτό για τη μετατροπή σε boutique ξενοδοχείο του εμβληματικού νεοκλασικού των αρχών του περασμένου αιώνα, σε σχεδιασμό Κρίστιαν Χάνσεν, στην οδό Δελφών, γωνία με Διδότου. Το επιβλητικό κτίριο, από τα ωραιότερα και πιο επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά της Αθήνας, έχει πλούσια ιστορία συνδεδεμένη με την Ελλη Λαμπέτη, η οποία έφυγε από τη ζωή το 1983. Εκεί όπου έχει αφήσει τη σφραγίδα της η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός πρόκειται να λειτουργήσει η «Villa Lambeti» «πιθανότατα από τις αρχές του 2022», όπως επισημαίνει στο «business stories» η κυρία Κατερίνα Πετροπούλου, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Hotelising, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, με τελευταία την οικοδομική άδεια.
Η Hοtelising, που δραστηριοποιείται στο κομμάτι της διαχείρισης ξενοδοχείων τόσο με δικό της χαρτοφυλάκιο όσο και για λογαριασμό τρίτων με 21 μονάδες κυρίως σε νησιά, έχει υπενοικιάσει το ακίνητο και πρόκειται να προχωρήσει στις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις εν καιρώ. Το εμβληματικό αρχοντικό, που είχε έρθει ξανά στο προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια, εν έτει 2015, όταν είχε αναρτηθεί πωλητήριο με 4,5 εκατ. ευρώ για να αλλάξει χέρια, θα μεταμορφωθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο με 6 σουίτες και roof top με θέα, «τιμώντας την ιστορία αλλά και την αρχιτεκτονική του κτιρίου, δίνοντας μαθήματα αρχοντιάς και φινέτσας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Σύγχρονων Μνημείων έχει θέσει αυστηρούς όρους στο πλαίσιο της απόφασης με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης από κατοικία σε μονάδα βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη μελέτη συντήρησης του χαρακτηρισμένου «ως έργου τέχνης (σ.σ.: με υπουργική απόφαση από το 1985) κτιρίου που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία στη συμβολή των οδών Διδότου και Δελφών».
Όλες οι εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν με την επίβλεψη και τις υποδείξεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, η οποία θα πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως πριν από την έναρξη των εργασιών, ενώ και μετά την ολοκλήρωσή τους θα κατατεθεί πλήρης «φάκελος που θα συνοδεύεται από αναλυτική φωτογραφική τεκμηρίωση».
Σημειώνεται ότι πολύ κοντά στην κατοικία της Λαμπέτη, στην οδό Καπλανών, τον μικρό δρόμο ανάμεσα στη Σόλωνος και τη Σκουφά, η Hotelising λειτουργεί το «Sir Athens», χτισμένο τον 19ο αιώνα, το οποίο διαθέτει σουίτες υψηλής αισθητικής, ενώ είναι σημαντικής ιστορικής αξίας για την πολιτισμική κληρονομιά της Αθήνας καθώς μέρος του υπήρξε σπίτι του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Στην Αθήνα η Hotelising χτίζει το χαρτοφυλάκιό της με κτίρια που έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, με το πλάνο να περιλαμβάνει και άλλα ξενοδοχεία που αναμένεται να ανοίξουν στην ελληνική πρωτεύουσα από το 2022 και μετά.
Μέγαρο Αλμυράντη
Τον δρόμο της αξιοποίησης για τη δημιουργία boutique ξενοδοχείου παίρνει ένα ακόμη διατηρητέο, αυτή τη φορά στην περιοχή του Συντάγματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, με τελευταία την οικοδομική. Ο λόγος για το Μέγαρο Αλμυράντη, επί των οδών Βουλής 2 και Κολοκοτρώνη 7, ιδιοκτησίας του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, με χρονολογία ανέγερσης πίσω στο 1900, το οποίο το 1985 είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο από το τότε υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, ενώ το 2006 κηρύχθηκε μνημείο και από το υπουργείο Πολιτισμού. Προπολεμικά το κτίριο είχε λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, ενώ μεταπολεμικά στέγασε γραφεία και καταστήματα, μεταξύ των οποίων το υαλοπωλείο «Ermitage» μέχρι την πτώχευσή του, τη δεκαετία του 1990, μένοντας έκτοτε εγκαταλειμμένο.
Το Χατζηκυριάκειο, στην ιδιοκτησία του οποίου έχει περιέλθει το ακίνητο ως κληροδότημα της Ελένης και του Ιωσήφ Αλμυράντη, είχε πραγματοποιήσει το 2016 πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ακινήτου με αυτοχρηματοδότηση από τον ανάδοχο και αντάλλαγμα, από πλευράς του ιδρύματος, την παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσής του. Τώρα το πλάνο της Νότιες Ακτές Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν και γνωστοί επιχειρηματίες της εστίασης – ψυχαγωγίας με δραστηριότητα στα νότια προάστια και όχι μόνο, περιλαμβάνει τη δημιουργία boutique ξενοδοχείου 12 δωματίων με επένδυση άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα, αφενός λόγω των χρονοβόρων αδειοδοτήσεων, αφετέρου λόγω κορωνοϊού, έχει πάει πίσω, δεδομένου ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το ξενοδοχείο να λειτουργήσει φέτος.
«Sans Rival»
Σε μια «δύσκολη» περιοχή, επί της Λιοσίων 11, κοντά στον Σταθμό Λαρίσης, το «Sans Rival», ξενοδοχείο του Μεσοπολέμου, είναι ίσως ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα κτίρια της περιοχής ακριβώς λόγω της μοναδικότητάς του και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του. Το στοίχημα που έχουν βάλει οι Ισραηλινοί της αλυσίδας Brown Hotels, η οποία έχει επενδύσει και σε άλλα ξενοδοχεία γύρω από την Ομόνοια, είναι να φέρει πίσω μέρος της χαμένης αίγλης σε αυτές τις γειτονιές της Αθήνας. Οπως αναφέρουν οι επιτελείς της εταιρείας, «το πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο θα ανοίξει μία ακόμα φορά τις πόρτες του στους επισκέπτες μετά από αρκετές δεκαετίες. Το “House Sans Rival”, όπως θα μετονομαστεί, θα έχει 42 δωμάτια διακοσμημένα με ευρωπαϊ- κή αισθητική και απόλυτα ρομαντική διάθεση. Πιστό στο ύφος της Brown Hotels, το ξενοδοχείο θα έχει το δικό του μπιστρό, in-house bar, ενώ η ταράτσα θα μεταμορφωθεί σε χώρο διασκέδασης και χαλάρωσης. Φυσικά δεν θα λείπει το εσωτερικό γυμναστήριο και οι χώροι spa και χαλάρωσης». Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αρχιτεκτονική και ο χαρακτήρας του θρυλικού ξενοδοχείου θα διατηρηθούν πλήρως με σεβασμό στη μακρά ιστορία του, που παραπέμπει σε «μέγα ξενοδοχείο ύπνου, μεγαλοπρεπές και εφάμιλλον των μεγάλων ευρωπαϊκών ξενοδοχείων», το οποίο «έχει τρεχούμενο νερό σε όλα τα δωμάτια και δυνατότητα θερμού λουτρού»!
Το κτίριο στην Ακαδημίας 31
Ενα ακόμη ξεχωριστό κτίριο και από τα σημαντικότερα «ασφαλιστικά» ακίνητα είναι αυτό στην οδό Ακαδημίας 31, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ο πάλαι ποτέ ξενώνας VIPs του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μέσω της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) προχωρά τώρα ο διαγωνισμός για μακροχρόνια μίσθωση του πολυώροφου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ., ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), με πιθανή και τη χρήση του ως ξενοδοχείου.
Στο τεύχος του διαγωνισμού, όπου η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του φακέλου συμμετοχής είναι η 15η Ιουνίου, προβλέπεται ως τιμή εκκίνησης το ποσό των 402.000 ευρώ ετησίως, ήτοι 33.500 ευρώ ενοίκιο σε μηνιαία βάση, ενώ λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών για την ανακατασκευή-αναμόρφωση του κτιρίου, προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίησή του, ο μισθωτής θα έχει το δικαίωμα να καταβάλει το 50% του μισθώματος για το πρώτο έτος της μίσθωσης και το 70% για το δεύτερο έτος. Το ακίνητο εκμισθώνεται αποκλειστικά για επαγγελματική/εμπορική χρήση, και ενώ η χρήση του ως ξενοδοχείου φαίνεται η προσφορότερη, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλουν και άλλες προτάσεις. Ως ημερομηνία διεξαγωγής του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί η 17η Ιουνίου, ενώ η περίοδος της παραχώρησης είναι για 35 χρόνια με δικαίωμα παράτασης 15 ετών.
Η επιβλητική νεοκλασική κατοικία στην οδό Δελφών, γωνία με Διδότου, έχει πλούσια ιστορία συνδεδεμένη
με την Ελλη Λαμπέτη. Είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά των αρχών
του περασμένου αιώνα, σε σχεδιασμό Κρίστιαν Χάνσεν. Αναμένεται να λειτουργήσει ως boutique ξενοδοχείο το 2022.
Ως boutique ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει το διατηρητέο Μέγαρο Αλμυράντη επί των οδών Βουλής 2 και Κολοκοτρώνη 7. Το κτίριο, με χρονολογία ανέγερσης πίσω στο 1900, προπολεμικά είχε λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, ενώ μεταπολεμικά στέγασε γραφεία και καταστήματα, μεταξύ των οποίων το υαλοπωλείο «Ermitage» μέχρι την πτώχευσή του, τη δεκαετία του 1990, μένοντας έκτοτε εγκαταλειμμένο.
Στη Λιοσίων 11, κοντά στον Σταθμό Λαρίσης, βρίσκεται το «Sans Rival», ξενοδοχείο του Μεσοπολέμου. Στοίχημα των Ισραηλινών της αλυσίδας Brown Hotels είναι να επαναφέρουν μέρος της παλιάς αίγλης σε αυτή
τη «δύσκολη» γειτονιά. Το «House Sans Rival», όπω θα μετονομαστεί, θα έχει 42 δωμάτια διακοσμημένα με ευρωπαϊκή αισθητική και απόλυτα ρομαντική διάθεση.
Στην οδό Καπλανών, ανάμεσα στη Σόλωνος και τη Σκουφά, η Hotelising λειτουργεί το «Sir Athens». Το ξενοδοχείο, με σουίτες υψηλής αισθητικής, είναι χτισμένο τον 19ο αιώνα και αποτελεί μέρος του νεοκλασικού σπιτιού του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Το κτίριο στην οδό Ακαδημίας 31, που έχει χαρακτηριστεί και ο πάλαι ποτέ ξενώνας VIPs του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Τώρα προχωρά ο διαγωνισμός για μακροχρόνια μίσθωση του πολυώροφου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ., ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, με πιθανή και τη χρήση του ως ξενοδοχείου.
Διαβάστε ακόμη:
Επανεκκίνηση από σήμερα για τον τουρισμό – Το υγειονομικό σχέδιο με 5 γραμμές άμυνας
Αγορά: «Restart» με κρυφό όπλο τα €22,5 δισ. των νέων καταθέσεων
Dogecoin: Νέο «πικρό» tweet του Ελον Μασκ για το bitcoin απογειώνει την τιμή του