Τρία αυτοτελή ξενοδοχειακά καταλύματα, με δεδομένη και την αρχιτεκτονική του συγκροτήματος, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τη μετατροπή της Διπλαρείου Σχολής σε ξενοδοχειακή μονάδα, κάτω από την ομπρέλα του ομίλου της Radisson.
Το πλάνο βρίσκεται αυτή την στιγμή υπό την έγκριση (ή μη) των αρμοδίων Διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού και η σχετική μελέτη πρόκειται να εξεταστεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σημειωτέον ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο της διαδικασίας κήρυξης του κτιρίου ιδιοκτησίας της «Ελληνικής Βιοτεχνικής Εταιρίας – Διπλάρειος Σχολή» ως διατηρητέο και του καθορισμού συμπληρωματικών ειδικών όρων, περιορισμών δόμησης και χρήσης είχε γνωμοδοτήσει θετικά για «εσωτερικές διαρρυθμίσεις, εφόσον γίνονται με ελαφρά δομικά στοιχεία, δεν προσαυξάνουν τον αριθμό των ορόφων του και ακολουθούν τη γεωμετρία του φέροντος οργανισμού και των όψεων. Οι διαρρυθμίσεις αυτές δύναται να αφορούν και σε διαχωρισμό του διατηρητέου, σε λειτουργικώς αυτοτελή τμήματα, με την προϋπόθεση ότι έκαστο διαθέτει ανεξάρτητη, ήδη υφιστάμενη είσοδο».
Από την πλευρά του, η Radisson Hotel Group έχει ανακοινώσει ήδη από τον Απρίλιο την προσθήκη της Διπλαρείου Σχολής στο ξενοδοχειακό του χαρτοφυλάκιο στην Αθήνα ως «lifestyle» ξενοδοχείο, το τέταρτο κατά σειρά στην πρωτεύουσα, έχοντας ως πρώτο στόχο να λειτουργήσει από τα τέλη του 2024 και μετά, κάτι ωστόσο το οποίο θα εξαρτηθεί και από την πορεία των αδειοδοτικών εγκρίσεων. Ο ξενοδοχειακός όμιλος με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περισσότερα από 1.700 ενεργά και υπό κατασκευή ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, ακολουθεί σταθερό πρόγραμμα επέκτασης στην ελληνική αγορά, εντός κι εκτός Αθηνών, έχοντας πλέον έξι ξενοδοχεία σε λειτουργία στην Ελλάδα, πέραν των νέων που προγραμματίζονται. Ειδικά για το νέο project επί της πλατείας Θεάτρου η Radisson έχει υπογράψει συμφωνία με την ισραηλινών συμφερόντων Gnosis Investments, μισθώτρια του ιστορικού ακινήτου συνολικής επιφάνειας των 8.327 τ.μ.. Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που είχαν ανακοινώσει ήδη από πέρυσι τη συμφωνία για τη δημιουργία του «Radisson RED Mitropoleos Square Athens» στην Πλατεία Μητροπόλεως σε ακίνητο από το χαρτοφυλάκιο της Gnosis Investments με στόχο τη λειτουργία του επίσης από τα τέλη του 2024 και μετά.
Για το συγκρότημα της Διπλαρείου η δυναμικότητα, με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά είναι για 180 «κλειδιά» με δωμάτια και σουίτες επιφάνειας από 17- 30 τ.μ. ενώ στο ισόγειο θα δημιουργηθεί αγορά τροφίμων (food market) με πρόσβαση στην πλατεία Θεάτρου, η οποία «θα παρέχει μια ποικιλία κουζινών και επιλογών εμπνευσμένες από τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές της περιοχής τις οποίες ένοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν στην πλατεία».
Το ακίνητο της Διπλαρείου Σχολής χτίστηκε την περίοδο 1928- 1932, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ηλιάδη, «με σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της δωρεάν τεχνικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της γενιάς του ΄30, της Κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου», έχοντας εκπαιδεύσει τις επόμενες δεκαετίες πάνω από 65.000 τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων. Από πλευράς της ΕΒΕ- Διπλαρείου Σχολής η λύση της μίσθωσης επελέγη αφενός με το σκεπτικό των υπέρογκων εξόδων συντήρησης του Μεγάρου άνω των 8.000 τ.μ. της πλατείας Θεάτρου, αφετέρου της ανάγκης για ανακαίνιση του εξίσου ιστορικού κτιρίου της οικίας του ευεργέτη Αριστείδη Διπλάρη σε κοντινή απόσταση, στην πλατεία Κοτζιά, με σκοπό τη μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων της Σχολής. Με βάση τον προϋπολογισμό της Σχολής για την τρέχουσα χρήση, τα συνολικά έσοδα από μισθώματα του Μεγάρου επί της πλατείας Θεάτρου αντιστοιχεί σε 396.000 ευρώ (σε συνιδιοκτησία) εκ των οποίων τα 369.900 χιλ. ευρώ αφορούν το μερίδιο της Ελληνικής Βιοτεχνικής Εταιρείας- Διπλαρείου Σχολής.
Διαβάστε ακόμη
Μπογκντάνοβιτς: Η Coca Cola HBC διέβη τον Ρουβίκωνα για τον κόσμο του αλκοόλ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ