Η Τουρκία αναδεικνύεται φέτος «πρωταθλήτρια», παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών μεταξύ των μεγάλων τουριστικών αγορών της Μεσογείου όσον αφορά στα πακέτα διακοπών, με τις τιμές να είναι υψηλότερες κατά 49,5% στην «καρδιά» του καλοκαιριού, τον Ιούλιο. Πανευρωπαϊκά, η αύξηση φέτος υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 6,6% σε σύγκριση με πέρυσι, με την Ελλάδα να βρίσκεται λίγο υψηλότερα, στο 7,5% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2023.
Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία της Eurostat για τα «πακέτα διακοπών» στην Ευρώπη που περιλαμβάνουν διακοπές με πολλαπλές υπηρεσίες ή all inclusive ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων φαγητού, διαμονής, ξεναγούς, μονοήμερες εκδρομές κ.ο.κ.
Για τις μεγάλες τουριστικές αγορές της Μεσογείου, η μεγαλύτερη αύξηση και μάλιστα πανευρωπαϊκά, σε ένα σύνολο 40 αγορών, καταγράφεται μεν στην Τουρκία με το ποσοστό ρεκόρ του 49,5% ως απόρροια του πληθωρισμού, παρόλ’ αυτά, τα τουρκικά παράλια παραμένουν λίαν ελκυστικά για το ευρωπαϊκό κοινό που δείχνει φέτος ιδιαίτερη προτίμηση σε προορισμούς όπως η Αττάλεια, το Νταλαμάν κ.α.. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο τουρκικός τουρισμός παρουσίασε φέτος μόνο στο πρώτο εξάμηνο έσοδα 23,7 δισ. δολαρίων με ορατό τον στόχο για 60 δισ. δολάρια και 60 εκατ. τουρίστες τη φετινή χρονιά οδεύοντας, όπως όλα δείχνουν για ιστορικό ρεκόρ.
Στην περίπτωση της χώρας μας, η Eurostat την κατατάσσει στην 11η θέση στην Ε.Ε. των 27 όσον αφορά την αύξηση των τιμών στα πακέτα διακοπών τον Ιούλιο, λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλότερα, με μεγαλύτερη άνοδο από την κορυφαία τουριστική αγορά της Ισπανίας, η οποία είχε αύξηση στα πακέτα διακοπών φέτος στο +2,4% σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλες «ανταγωνίστριες» αγορές στη Μεσόγειο: Στη Γαλλία που βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, η αύξηση τιμών στα πακέτα ήταν στο 22,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023, στην Ιταλία στο +19,5% και στην Κύπρο στο +16,7%.
Οι τρείς αυτές αγορές μάλιστα είναι και αυτές που σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών. Σε άλλες τουριστικές αγορές της Μεσογείου όπως η Κροατία, το ποσοστό ανόδου των τιμών είναι στο 9%, ενώ η Μάλτα ήταν φθηνότερη φέτος κατά 2,9% αποτελώντας μάλιστα μία από τις τρείς ευρωπαϊκές αγορές μαζί με τη Φινλανδία (-2,7%) και η Δανία (-0,2%) όπου καταγράφηκε αρνητικό πρόσημο στις τιμές των πακέτων.
Συνολικά στην Ε.Ε., με βάση τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των οργανωμένων διακοπών αυξάνονται σταθερά από τον Αύγουστο του 2021: Μάλιστα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ξεπέρασε το 10% τους περισσότερους μήνες το 2022 και το 2023, ενώ ειδικά οι οργανωμένες διακοπές στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών παρουσίασαν μεγάλη άνοδο τιμών το 2023, με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού να ξεπερνά 20% για 7 μήνες εκείνο το έτος. Για τον φετινό Ιούλιο του 2024, οι τιμές των πακέτων διακοπών εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 11,1%, ενώ τα διεθνή πακέτα διακοπών παρουσίασαν αύξηση 5,7%.
Διαβάστε ακόμη:
Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Πού οδηγούν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των δύο χωρών
Real-time έλεγχοι της εφορίας σε αυξήσεις κεφαλαίων και μετοχικές αλλαγές σε επιχειρήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ