Μπορεί τρείς χώρες, η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος ως προς την αξία των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ευρώπη με 10 δισ. ευρώ το 2023, στο τοπ 10 όμως των αγορών περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και η Ελλάδα. Μάλιστα, η χώρα μας με περί τα 300 εκατ. ευρώ αξία ξενοδοχειακών επενδύσεων (στη 10η θέση) βρίσκεται στην τριάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 23% σε σύγκριση με τα περίπου 200 εκατ. ευρώ της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield έως και το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την οποία συνολικά στην Ευρώπη πωλήθηκαν πέρυσι 787 ξενοδοχεία δυναμικότητας 106.000 δωματίων, με μία αξία επενδύσεων ύψους 16,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 4% έναντι των 17,6 δισ. ευρώ του 2022. Προ πανδημίας, το 2019 το αντίστοιχο νούμερο ήταν κατά πολύ υψηλότερο φτάνοντας τα 30,1 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική είναι η διαφορά στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, οπότε ο όγκος των επενδύσεων ανήλθε στα 5,4 δισ. ευρώ, στο +13% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022.

Συνολικά, η Ισπανία (4,2 δισ. ευρώ), η Γαλλία (3,1 δισ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2,8 δισ. ευρώ) ήταν οι αγορές με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, απορροφώνοντας το 59% επί του συνόλου των επενδύσεων. Ωστόσο μεταξύ των 10 μεγαλύτερων αγορών, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα ήταν αυτές που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου σε ποσοστά αντίστοιχα 44%, 26% και 23% για τη χώρα μας. Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη συναλλαγή που επηρέασε και τη χώρα μας όπου η GIC προχώρησε στην απόκτηση του 35% της πλατφόρμας Hotel Investment Partners (HIP) από την Blackstone με ξενοδοχεία σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Οσον αφορά τη μέση τιμή δωματίου στην Ελλάδα, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση της Cushman αυτή έφτασε την περασμένη χρονιά τα 164 ευρώ με χαμηλότερη τη μέση τιμή στη Σουηδία (146 ευρώ), τη Γερμανία (151 ευρώ) και την Ιρλανδία (153 ευρώ).

Οι εκτιμήσεις το 2024

Για τη φετινή χρονιά με βάση και τις εκτιμήσεις από το Oxford Economics, η αύξηση των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έναντι του 2019 εκτιμάται στο 15%, ενώ για το 2023 ήταν στο +2%. «Εστω κι αν δεν πρόκειται να δούμε πανευρωπαϊκά διψήφια ποσοστά αύξησης όσον αφορά τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) το 2024, ωστόσο οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων θα συνεχίσουν να είναι ανοδικές, λόγω και της συνεχιζόμενης επιθυμίας του κοινού για ταξίδια, της αυξανόμενης αεροπορικής συνδεσιμότητας, αλλά πλέον και της ισχυρότερης ανάκαμψης των πιο μακρινών αγορών από την Ασία», επισημαίνεται στην έκθεση της Cushman & Wakefield.

 

«Με βάση τις κεντρικές εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) ο διεθνής τουρισμός θα ανακάμψει πλήρως τη φετινή χρονιά, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα +2% έναντι του 2019, ανάλογα φυσικά και με τα γεωπολιτικά ρίσκα και τις συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον. Στην Ευρώπη έρχονται και επιπλέον γεγονότα όπως το UEFA Euro 2024 στη Γερμανία την περίοδο Ιουνίου- Ιουλίου, οι Ολυμπιακοί του Παρισιού την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου αλλά και οι συναυλίες από κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι Coldplay και η Tέιλορ Σουίφτ. Επιπλέον, η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην περιοχή Σένγκεν, από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να διευκολύνουν περαιτέρω τη μετακίνηση και τα ταξίδια στην Ευρώπη», αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη 

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Εξώδικη επίλυση με έκπτωση 20% έως 80% στις προσαυξήσεις

Κολλέγιο Ανατόλια: Mε ηχηρή αρχιτεκτονική υπογραφή το νέο mega εκπαιδευτικό project της Θεσσαλονίκης (pics)

Viva Wallet – JP: Στις 13 Μαίου η πρώτη δίκη – Στο «μικροσκόπιο» των Λονδρέζων δικαστών το ζήτημα της αποτίμησης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ