Σε ετήσια βάση, η Ελλάδα χάνει περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια, αριθμός μάλιστα που κρίνεται μάλλον συντηρητικός και περισσότερες από 100 εταιρικές εκδηλώσεις, από έναν κλάδο ο οποίος υπολογίζεται ότι συμβάλλει σήμερα με περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία. Ουσιαστικά η χώρα έχει απώλειες άνω του 1 δισ. ευρώ εσόδων και περισσότερων από 100.000 συνεδριακών επισκεπτών το χρόνο και πλέον των 50.000 επισκεπτών εταιρικών κι επιχειρηματικών εκδηλώσεων ετησίως. Εφόσον η χώρα αποφάσιζε να αξιοποιήσει τη δυναμική της ζήτησης, με μία εθνική στρατηγική, στοχευμένη προβολή κι ένα μεγάλο συνεδριακό όπως π.χ. οι πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο, ο κλάδος θα μπορούσε ακόμη και να υπερδιπλασιάσει τη συμβολή του στην οικονομία φτάνοντας ακόμη και τα 6,5 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αναφέρθηκαν χθες από το Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES) με την πρόεδρο κ. Σίσσυ Λυγνού να τονίζει ότι «για τη δημιουργία μεγάλου συνεδριακού απαιτείται συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έχουμε στα χέρια μας διεθνείς πρακτικές τις οποίες μπορούμε να καταθέσουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ στα επόμενα βήματα. Μας λείπει το μεγάλο συνεδριακό γιατί δεν έχει γίνει αντιληπτή η αξία που μπορεί να δημιουργήσει, την ίδια στιγμή που ο ανταγωνισμός μας ξεπερνά σε όλη την Ευρώπη. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σαν πόλεις καταβάλλουν προσπάθειες, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική για τον σκοπό αυτό. Η Ελλάδα, αποτελώντας γεωγραφικά σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων για τα συνέδρια, είναι αυτή την στιγμή σε πολύ καλή θέση στη ζήτηση, όμως δυστυχώς αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί με τις υφιστάμενες υποδομές».
Με βάση τα επίσημα στοιχεία όπως καταγράφηκαν στα αποτελέσματα της Διεθνούς Ενωσης ICCA (International Congress and Convention Association) η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της μεταξύ των σημαντικότερων συνεδριακών πόλεων, ενώ η Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο για το 2023. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται για το 2023 στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, από τη 13η το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από τη 10η το 2022. Η Αθήνα κατέχει την 15η θέση για το 2023, από την 8η θέση το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από 8η το 2022. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 42η θέση στον κόσμο το 2023, από 78η το 2022 και αντίστοιχα στην 26η στην Ευρώπη το 2023, από 51η το 2022. Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε συγκεκριμένο είδος συνεδρίων, ένα μικρό ποσοστό του συνολικού εθνικού κλάδου και η κατάταξη οφείλεται κυρίως σε ιδιωτική πρωτοβουλία των μελών της HAPCO & DES αλλά και των προσπαθειών της ‘’Greek Meetings Alliance’’, της συνέργειας μεταξύ HAPCO & DES, και των γραφείων συνεδρίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Athens Conventions and Visitors Bureau και Thessaloniki Convention Bureau. Δεν απεικονίζουν σε καμία περίπτωση την κατάταξη που θα άξιζε στη χώρα.
Σύμφωνα με την κ. Λιγνού «ο χώρος οφείλει να υποστηριχθεί και να πλαισιωθεί από εθνική στρατηγική και στοχευμένη προβολή και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε καταθέσει προς την Πολιτεία. Είναι γεγονός ότι πλέον λόγω της έλλειψης των υποδομών αλλά και διαθεσιμότητας η χώρα μας χάνει έσοδα από συνέδρια και εκδηλώσεις που αγγίζουν ετησίως τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ.
Εχουμε μία τεράστια δυναμική που δεν την αξιοποιούμε. Χώροι όπως για παράδειγμα το Μέγαρο Μουσικής πράγματι καλύπτουν πολύ καλά μεγάλα συνέδρια, ωστόσο ακόμη κι αυτό πλέον έχει κορεστεί και δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, με δεδομένη και τη μεγάλη δυναμική».
Στο ερώτημα για τις συνεχιζόμενες, άγονες διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης για τις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, με πιο πρόσφατη αυτή στις αρχές του τρέχοντος έτους που «έτρεξε» από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, θυγατρική του Υπερταμείου, η ίδια επεσήμανε ότι «θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη, που να είναι βιώσιμη και καλό θα ήταν να εμπλακεί ενεργά στην όλη συζήτηση και ο κλάδος των συνεδρίων συνολικά. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε κοντά στο Υπερταμείο με συζητήσεις που έχουμε ξεκινήσει εν όψει και της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να προκύψει στο μέλλον».
Οι αριθμοί
Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, ο κλάδος έχει συμβολή 7 φορές περισσότερο στην εθνική οικονομία από το μαζικό τουρισμό, ευνοεί περισσότερα από 50 επαγγέλματα, ενώ συμβάλλει και στην άμβλυνση της εποχικότητας.
Ο άμεσος τζίρος για συνέδρια 1.500 ατόμων, διάρκειας 3-4 ημέρων αντιστοιχεί σε 1 εκατ. ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ, με μία συνολική κατά κεφαλή δαπάνη ύψους 1.000- 7.000 ευρώ κατ’ άτομο. Για εταιρικές συναντήσεις των 500 ατόμων με διάρκεια 3 ημερών μπορεί να δημιουργηθεί ένας άμεσος τζίρος 800 χιλ. έως 1,5 εκατ. ευρώ, με μια συνολική κατά κεφαλή δαπάνη από 1.500- 4.000 ευρώ κατ’ ατόμο, ενώ τα ταξίδια κινήτρων των 100 ατόμων διάρκειας 3 ημερών μπορούν να δημιουργήσουν άμεσο τζίρο 300 χιλ. έως 1,5 εκατ. με μία συνολική κατά κεφαλή δαπάνη που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 15.000 ευρώ κατ’ άτομο.
Στις εκθέσεις για τη διακίνηση 40.000 ατόμων και επισκεπτών εκθετών 3 ημέρων, ο άμεσος τζίρος μπορεί να είναι στα 100 εκατ. ευρώ, με μία συμβολή στο δευτερογενή τομέα στα 500 εκατ. ευρώ και με μία συμβολή στο ΑΕΠ τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν μεταξύ άλλων, στοχευμένη προβολή με δημιουργία ειδικής καμπάνιας της συνεδριακής Ελλάδας– «Τώρα δημιουργούμε μόνοι μας τα βίντεο για να διεκδικήσουμε μεγάλα συνέδρια για τη χώρα», όπως σχολίασε η κ. Λιγνού, επίσης υποδομές, με ευέλικτο, βιώσιμο συνεδριακό κέντρο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διεθνές συνέδριο με χωρητικότητα 6.000 ατόμων και άνω, επιπλέον υποδομές για εκδηλώσεις άνω των 1.500 ατόμων, με παράλληλη ευελιξία στην χρήση των ιστορικών τόπων, επιστροφή του ΦΠΑ για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών του εξωτερικού, έτσι ώστε να καταστεί ο Συνεδριακός Τουρισμός της Ελλάδας ανταγωνιστικός έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Στα αιτήματα είναι επίσης, μεταξύ άλλων όπως ανέφερε η κ. Τόνια Αλεξάνδρου – Γενική Γραμματέας του HAPCO & DES και η δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων, ένα «εργαλείο» απαραίτητο για τη δημιουργία έγκυρων στατιστικών στοιχείων, που θα αναδεικνύουν τη δυναμική του κλάδου, το οποίο διαθέτουν πολλές ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές χώρες, ενώ στην Ελλάδα έστω κι αν τρείς υπουργοί είχαν ανακοινώσει στο παρελθόν τη δημιουργία μητρώου, τα πλάνα έμειναν στα χαρτιά.
Διαβάστε ακόμη
Τι θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ για τις συγχωνεύσεις
Μοtor Oil: Μπαίνει στην «πρίζα» η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Πληρωμές IRIS: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους επαγγελματίες – Τα επόμενα σχέδια