«Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία, είμαστε τους τελευταίους 14 μήνες σε μία ιδιαίτερη συνθήκη που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Αυτή την στιγμή, με το δεδομένο της συγκυρίας του ανοίγματος, υπάρχει αγωνία και κρυφός ενθουσιασμός στον κόσμο του τουρισμού και ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλά και ακόμη και καλύτερα από ό,τι περιμένουμε».
Αυτό ανέφερε πρίν από λίγο από το Delphi Economic Forum ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος , επισημαίνοντας ότι έστω κι αν οι εκτιμήσεις εν μέσω αβεβαιότητας είναι παρακινδυνευμένες, «αν έβλεπε κανείς τη φωτογραφία της στιγμής ίσως ήταν πολύ απαισιόδοξος ακόμη και σε σχέση με αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο στην αρχή της χρονιάς για το 40-50% των εσόδων του 2019 (σ.σ. με το ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ). Από την άλλη, βλέποντας την πορεία των εμβολιασμών εντός κι εκτός Ελλάδος κι έχοντας και όλη την προηγούμενη εμπειρία, μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα. Ο κόσμος θα προγραμματίσει ταξίδια, έστω και την τελευταία στιγμή, κι αν όλα πάνε καλά μπορεί να πετύχουμε τους στόχους, το 40% θα είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, πλησιάζοντας το 50% θα είναι θετική εξέλιξη».
Ο κ. Ρέτσος στάθηκε στο γεγονός ότι η χώρα θα πρέπει να εκπέμψει στο εξωτερικό το θέμα της ασφάλειας- «το κάναμε πέρυσι, εφαρμόσαμε τα πρωτόκολλα με μεγάλη επιτυχία και όλοι οι ξενοδόχοι στην παρούσα φάση προετοιμάζονται να ανοίξουν γιατί δεύτερη χρονιά κλειστοί μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης»
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ακόμη ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιμήκυνση της σεζόν και μάλιστα «οι αεροπορικές δε θα διστάσουν να διατηρήσουν δρομολόγια, το ίδιο και οι επιχειρηματίες να κρατήσουν ανοικτά τα ξενοδοχεία. Αν βοηθήσουν τα πανδημικά δεδομένα και δεν έχουμε πισωγύρισμα το φθινόπωρο, ναι, υπάρχει η πιθανότητα να δούμε ένα καλό φθινόπωρο. Πέρυσι η χρονιά άρχισε ουσιαστικά τον Ιούλιο και έληξε τον Σεπτέμβριο, επομένως, αν φέτος καταφέρουμε να έχουμε περισσότερη διάρκεια θα είναι μεγάλο όφελος».
Όσον αφορά τη ζήτηση από το εξωτερικό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι οι βασικές μας αγορές, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα αναμένεται ότι θα αρχίσουν να λειτουργούν τέλη Ιουνίου -αρχές Ιουλίου και αυτό είναι το ρεαλιστικό. Υπάρχει επίσης κινητικότητα από τη Γαλλία και από το Ισραήλ όπου ωστόσο προκύπτουν πλέον ερωτηματικά λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Για τις εκτός Σένγκεν βασικές αγορές, στις ΗΠΑ τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πιο θετικά «γιατί πρίν από ένα μήνα θεωρούσαμε ότι οι Αμερικάνοι δε θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ωστόσο πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και υπάρχαι ζήτηση που συνοδεύεται από κρατήσεις. Είναι εντυπωσιακό ότι έχουμε επτά πτήσεις προγραμματισμένες από αμερικανικές πόλεις προς την Αθήνα και το αντίστροφο, νούμερο μεγαλύτερο ακόμη και από το 2019. Για τη Ρωσία υπάρχει ερωτηματικό, υπάρχει ζήτηση και πίεση από τους tour operators, ωστόσο η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να δώσει έγκριση για το πτητικό πρόγραμμα προς ευρωπαϊκές χώρες γενικότερα, κάτι το οποίο εντάσσεται γενικότερα στο γεωπολιτικό πεδίο».
Στο ερώτημα αν το άνοιγμα του τουρισμού, τώρα, στα μέσα Μαϊου ενέχει ρίσκο από την στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας δεν έχουν παρουσιάσει θεαματική βελτίωση, ο κ. Ρέτσος απάντησε χαρακτηριστικά ότι «η ημερομηνία του ανοίγματος είναι περισσότερο συμβολική- γνωρίζουμε ότι οι ροές σε αυτό το πρώτο διάστημα δε θα είναι τόσο μεγάλες. Επρεπε ωστόσο να δοθεί η ημερομηνία για το άνοιγμα παράλληλα και ως ένα μήνυμα προς τη διεθνή αλυσίδα για την ετοιμότητα της χώρας και τον προγραμματισμό. Ο τουρισμός δεν είναι ένας διακόπτης που γυρίζεις. Η ημερομηνία έπρεπε να τεθεί, σημασία έχει να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και να περιορίσουμε εγκαίρως τα όποια προβλήματα τυχόν υπάρξουν και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν».
Διαβάστε ακόμη:
Πρεμιέρα για την ενίσχυση της εστίασης με €330 εκατ. – Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι
Ζαββός: Οι βιώσιμες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα στηριχθούν με κάθε μέσο
Dogecoin: Νέο «πικρό» tweet του Ελον Μασκ για το bitcoin απογειώνει την τιμή του