American, United και Delta δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης φέτος στην Ελλάδα, με νέες απευθείας πτήσεις από τα τέλη Μαϊου και τέλη Ιουνίου στις οποίες μάλιστα έχουν ήδη προγραμματίσει να αυξήσουν τις συχνότητες.
Αυτό φάνηκε και από τις επαφές που είχε ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ, μία από τις αγορές απ’ όπου η Ελλάδα έχει φέτος σημαντικές ελπίδες για επιπλέον αφίξεις σε σχέση με πέρυσι.
Οι εκπρόσωποι μάλιστα των αμερικανικών αεροπορικών επεσήμαναν ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκαμψης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Το 2020 το έλλειμμα της αμερικανικής αγοράς, από τις σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας ήταν παραπάνω από δυσαναπλήρωτο, αν ληφθεί υπόψη ότι πέρυσι ήρθαν στη χώρα μας μόλις 107 χιλιάδες Αμερικάνοι, με εισπράξεις 83 εκατ. ευρώ. Το 2019 οι Αμερικανοί ταξιδιώτες είχαν φτάσει σε 1,2 εκατ. και εισπράξεις 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 1,1 εκατ. ταξιδιώτες το 2018 και 1,04 δισ. ευρώ εισπράξεις, ενδεικτικό της ανοδικής πορείας της αμερικανικής αγοράς τα τελευταία χρόνια.
Φέτος, η διαφαινόμενη ζήτηση από τις ΗΠΑ κάνει τις αεροπορικές να προσθέτουν δρομολόγια στο θερινό τους πρόγραμμα: Ολοκληρώνοντας μάλιστα τις επαφές του με τους εκπροσώπους της «American Airlines» και της «United Airlines» στις ΗΠΑ ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που έχει το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στην αμερικανική αγορά.
«Μετά από τη «Delta Airlines», προχωρήσαμε σε ουσιαστικές συζητήσεις με τις άλλες δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, την ‘American Airlines’ και την ‘United Airlines’. Οι εκπρόσωποι αμφοτέρων των αμερικανικών αερομεταφορέων μεταφέρουν μια εικόνα έντονου ενδιαφέροντος εκ μέρους του επιβατικού τους κοινού για ταξίδια στην Ελλάδα, με μεγάλο αριθμό κρατήσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι η ‘American Airlines’ έχει προβλέψει για φέτος περισσότερες θέσεις για τη χώρα μας σε σχέση με το 2019. Αλλά και η ‘United Airlines’ ανακοίνωσε ότι προσθέτει ένα εντελώς καινούργιο δρομολόγιο, από την Washington DC προς την Αθήνα. Οι κινήσεις αυτές πιστοποιούν εμπράκτως ότι η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων για τους Αμερικανούς τουρίστες».
Στις συζητήσεις με τα ανώτατα στελέχη των αμερικανικών αεροπορικών που είχε ο κ. Θεοχάρης, οι εκπρόσωποί τους ανέφεραν ότι έχουν ήδη προγραμματίσει την αύξηση των απευθείας πτήσεων προς τη χώρα μας, από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η «American Airlines» είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία η οποία συνδέει την Αθήνα με τρία διαφορετικα αεροδρόμια των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια). Η δε «United Airlines» δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς η πτήση από Washington DC, που είναι μία καινούρια πτήση, μαζί με αυτή από το Newark, παρουσιάζουν πολύ καλή κινητικότητα σε σχέση με τις πωλήσεις.
Ολική επαναφορά σημειώνει και η αμερικανική Delta Air Lines, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα και μάλιστα με τρεις απευθείας πτήσεις σε καθημερινή βάση, δύο από το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης (JFK) και μία από το Διεθνές Αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson (ATL) της Ατλάντα. Ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα επαφές στην Ατλάντα και με τον πρόεδρο της Delta Air Lines κ. Glen Hauenstein και ανώτατα στελέχη της εταιρείας. Η αγορά εκτιμά ως θετικό το γεγονός ότι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες επιλέγει την Αθήνα, ως τον πρώτο ευρωπαϊκό προορισμό με τον οποίο ξεκινά και πάλι της δραστηριοποίησή της, στην μετά-covid εποχή.
Η σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 28 Μαΐου, παρέχοντας μάλιστα τη δυνατότητα 44 βολικών ανταποκρίσεων με πόλεις των ΗΠΑ. Παράλληλα, στις 2 Ιουλίου, προγραμματίζεται η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης με έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς επιβατικούς κόμβους, το διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα, η οποία είχε διακοπεί το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συνδετικός κρίκος με 143 προορισμούς των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη:
Εστίαση: Αυτοί είναι οι οριστικοί κανόνες λειτουργίας – Δείτε το ΦΕΚ
«Καρτέλ» στην αγορά ομολόγων: Το κόλπο των τραπεζών που δεν ξεγέλασε τη DG Comp
Πώς θα χρησιμοποιηθεί το κτηματολόγιο στους ελέγχους της εφορίας