search icon

Τουρισμός

Πρωτοβουλίες του Δήμου Ρόδου για τη στήριξη των ψηφιακών νομάδων

Στο νησί λειτουργεί μια άτυπη μεν, οργανωμένη δε, κοινότητα ψηφιακών νομάδων που απαρτίζεται από 30 και πλέον μέλη, από χώρες όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Φινλανδία, η Ρωσία

Σειρά ενεργειών και δράσεων προς την κατεύθυνση στήριξης της κοινότητας των ψηφιακών νομάδων που ζουν και εργάζονται εξ αποστάσεως στη Ρόδο, κυρίως από χώρες της Ευρώπης, καθώς και επίλυσης, σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς του νησιού, των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν για την εκτέλεση της εργασίας τους, σκοπεύουν να επιχειρήσουν από κοινού, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Αθανάσιος Βυρίνης και ο σύμβουλος Τουρισμού του δημάρχου Ρόδου Σάββας Ε. Πάττας, μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχαν, με εκπροσώπους της κοινότητας των ψηφιακών νομάδων της Ρόδου.

Οι ψηφιακοί νομάδες που ζουν περισσότερο από ένα χρόνο στο νησί και εργάζονται εξ αποστάσεως, αποτελούν τους πλέον ενεργούς πρεσβευτές της Ρόδου όχι μόνον στις χώρες τους, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας τη Ρόδο πρωταγωνίστρια στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων των γνωστών και ως «remote workers».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η πρωτοπορία του Δήμου Ρόδου μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη, έχει αναδειχθεί από την εκπόνηση και παρουσίαση από το 2021, μελέτης προσέλκυσης στη Ρόδο ψηφιακών νομάδων. Το ζήτημα της προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στο νησί αποτέλεσε εξάλλου αντικείμενο και του ψηφιακού συνεδρίου «1o Digital Mobilities Conference: Nomads & Remote Workers» που διεξήχθη στη Ρόδο, υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου, τον Νοέμβριο του 2021, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων που εδρεύει στο νησί.

«Μετά την πανδημία, οι “remote workers” αποτελούν μια νέα ραγδαία αναπτυσσόμενη εναλλακτική μορφή τουρισμού, μακράς διαρκείας, οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες. Η Ρόδος πρωταγωνιστώντας, φιλοξενεί ήδη τους τελευταίους μήνες εργαζόμενους εξ αποστάσεως από πλήθος χωρών, ιδίως βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο γνωριμίας, καταγραφής των αναγκών και προκειμένου να μελετήσουμε βάσιμα τη δημιουργία ενός τουλάχιστον “co-working space”, συναντήσαμε τους ενεργούς πυρήνες της υπάρχουσας κοινότητας στη Διεύθυνση Τουρισμού, θέτοντάς την μάλιστα και ως κόμβο επικοινωνίας. Πρόθεση του δήμου αποτελεί η υποστήριξή τους, για να αποτελέσουν τους “πρεσβευτές” σε μια μεγάλη ομάδα ενδιαφερομένων από όλο τον κόσμο, ώστε η Ρόδος να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για τους digital nomads, ιδιαιτέρως κατά τους χειμερινούς μήνες», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Αθανάσιος Βυρίνης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της κοινότητας των ψηφιακών νομάδων της Ρόδου και τη δραστήρια πρόεδρό τους Ιταλίδα Arianna Magnani.

Μία άτυπη μεν, οργανωμένη δε, κοινότητα ψηφιακών νομάδων που απαρτίζεται από 30 και πλέον μέλη, από χώρες όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Φινλανδία, η Ρωσία και άλλες. Μέλη που εργάζονται εξ αποστάσεως και αποτελούν την πλέον ισχυρή προβολή του τουριστικού προορισμού «Ρόδος» απανταχού της γης, συμβάλλοντας μάλιστα μελλοντικά με την αύξηση του πληθυσμού των ψηφιακών νομάδων στο νησί και στη διεύρυνση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων του τόπου τους χειμερινούς μήνες.

Οι εκπρόσωποι της κοινότητας εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το νησί, που άλλωστε γνώριζαν και ως τουρίστες επί σειρά ετών, πολλοί εξ αυτών αποτελούσαν και επαναλαμβανόμενους επισκέπτες.

Αναφέρθηκαν στην καλύτερη ποιότητα ζωής που έχουν ζώντας στη Ρόδο και τους χειμερινούς μήνες, ποιότητα που έχει να κάνει με τον ειδυλλιακό καιρό του νησιού, τον ήλιο, τη φυσική ομορφιά, την μαγεία που εκπέμπει η ιστορία και ο πολιτισμός του και τέλος η ψυχαγωγία και η νυχτερινή ζωή που έχει η Ρόδος σχεδόν όλο τον χρόνο.

Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις πολύ καλές υποδομές που διαθέτει το νησί, ενώ επικεντρώθηκαν, όπως ήταν φυσικό, στις ανάγκες που έχουν για ακόμα καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι ψηφιακοί νομάδες ή Free Landers, όπως θέλει να τους αποκαλεί ο κ. Πάττας, έμειναν ικανοποιημένοι από τις θετικές, όπως τις χαρακτήρισαν, προτάσεις που κατέθεσε και οι οποίες εστιάζονται στα εξής:

• Στήριξη από πλευράς Δήμου Ρόδου στην εξεύρεση χώρων διαμονής με φθηνότερο κόστος, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες

Διάθεση ενός χώρου εργασίας με υψηλότερες τεχνολογικά υποδομές, όπου θα μπορούν να εργάζονται όλοι μαζί και ξεχωριστά ο καθένας. Τέθηκε μάλιστα στη διάθεσή τους η αίθουσα συσκέψεων της Διεύθυνσης Τουρισμού για την απρόσκοπτη εκτέλεση της εργασίας τους.

• Συμμετοχή τους στο think tank του Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων της Ρόδου, πρόταση που τους ενθουσίασε κι έγινε αμέσως αποδεκτή.

• Εθελοντική συμμετοχή τους σε πλήθος δράσεων της τοπικής κοινωνίας, όπως οι εκδηλώσεις κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, τον Σεπτέμβριο κάθε έτους.

Τέλος, τους παραχωρήθηκε ψηφιακό και έντυπο πληροφοριακό υλικό, το οποίο χρησιμοποιούν ήδη από τώρα στις αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο προβάλλοντας το νησί, ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Βυρίνης και ο κ. Πάττας κάλεσαν όλα τα μέλη της κοινότητας να θεωρούν τον Δήμο Ρόδου και τη Διεύθυνση Τουρισμού δεύτερο σπίτι τους.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πιστωτική επέκταση άνω των 6,5 δισ. ευρώ ο στόχος για το 2023 – «Ατμομηχανή» τα δάνεια προς επιχειρήσεις

Ταμειακές Μηχανές: Αλλάζουν πάλι (αλλά με επιδότηση) για να διασυνδεθούν με τα POS

Βοήθεια… έρχονται κόκκινοι φόροι, το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι μισθοί των CEO και ο γάμος της Πύλου 

Exit mobile version