search icon

Τουρισμός

Πρώτος προορισμός για τους Τούρκους τουρίστες η Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι σημαντικά ακριβότερη λόγω της «ψαλίδας» τουρκικής λίρας και ευρώ

tourism19

Πρώτος προορισμός είναι η Ελλάδα για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι σημαντικά ακριβότερη λόγω της «ψαλίδας» τουρκικής λίρας και ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος όπως τα επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι αφίξεις από την Τουρκία στη χώρα μας το 2018 έφθασαν τις 930 χιλ., με τις εισπράξεις από τη γείτονα να διαμορφώνεται στα 304 εκατ. ευρώ. Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 327 ευρώ, με σχετικά υψηλή την ημερήσια δαπάνη στα 97 ευρώ, δεδομένου ότι η μέση διάρκεια παραμονής είναι 3,4 διανυκτερεύσεις. Με βάση τα στοιχεία του Ιnsete οι 3 τοπ προορισμοί στη χώρα μας για τους Τούρκους είναι καταρχάς η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Αττική και έπεται το Βόρειο Αιγαίο.

Συνολικά ο εξερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία διαμορφώνεται κοντά στα 9 εκατ., ενώ οι βασικοί προορισμοί των Τούρκων στο εξωτερικό είναι εκτός της Ελλάδας, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Γεωργία και η Γερμανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Τούρκων ταξιδιωτών που επιλέγουν προορισμούς εκτός της τουρκικής αγοράς, ενώ συνολικά, η πεντάδα των πιο δημοφιλών προορισμών στη Μεσόγειο για τους γείτονες είναι πέραν της Ελλάδας στην πρώτη θέση, η Σπανία, η Ιταλία, η Αλβανία και το Μαρόκο.

Τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την τουρκική οικονομία γεγονός το οποίο φαίνεται ότι έχει επιπτώσεις και στον εξερχόμενο τουρισμό. Όπως επισημαίνει το Insete, για τους πρώτους μήνες του 2019 και ειδικά όσον αφορά τους τουρίστες που έρχονται οδικώς από την Τουρκία το ξεκίνημα ήταν έντονα αρνητικό για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά από τον Μάρτιο έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς.

«Οι προοπτικές είναι αρνητικές για την τουρκική οικονομία, η οποία είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις προσπαθώντας να εξέλθει από την ύφεση που της κληρονόμησε η τεταμένη κατάσταση των προηγούμενων χρόνων. Ειδικότερα, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του ευρώ, η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί (το 2019 αναμένεται ύφεση), ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει επιδεινωθεί ενώ και ο δείκτης ανεργίας σημείωσε το 2018 οριακή αύξηση και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2019 πριν αρχίσει ξανά να υποχωρεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Exit mobile version