Εν μέσω αβεβαιότητας και με τις συνθήκες να μεταβάλλονται σε καθημερινή βάση λόγω της δυναμικής κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, μετατίθεται για λίγες ημέρες προς τα πίσω, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έναντι του αρχικού πλάνου της 16ης Απριλίου η σταδιακή άρση ταξιδιωτικών περιορισμών που έχει επιβάλει η Ελλάδα για τις αφίξεις από το εξωτερικό.
Η άρση του μέτρου της επταήμερης καραντίνας για τις πτήσεις από Ε.Ε. και πέντε ακόμη χώρες εκτός Ε.Ε. είναι η βασική αλλαγή που θα επέλθει από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς επίσης και το «άνοιγμα» των πτήσεων από 9 -και μόνο- διεθνή αεροδρόμια της χώρας και δύο συνοριακούς σταθμούς.
Η μεταβατική περίοδος και η πρώτη αυτή φάση κρίνεται απαραίτητη από το κυβερνητικό επιτελείο, εν όψει του μεγάλου στόχου που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για το γενικευμένο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, στις 14 Μαϊου προκειμένου να διορθωθούν τυχόν αστοχίες αλλά και να υπάρξουν κάποια πρώτα συμπεράσματα για την εκκίνηση της σεζόν σε συνθήκες «soft opening». Κι αυτό, με το σκεπτικό ότι ξένοι επισκέπτες εν μέσω λοιπών περιοριστικών μέτρων, οι οποίοι ούτως ή άλλως ισχύουν για τους πολίτες της χώρας π.χ. σε εμπόριο, εστίαση κ.τ.λ. και θα ισχύουν και για τους ξένους επισκέπτες δεν αναμένονται σε αυτό το πρώτο διάστημα.
Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι ενώ, ήδη, οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί έρχονται στη χώρα από τις 25 Μαρτίου χωρίς το υποχρεωτικό μέτρο της επταήμερης καραντίνας με βάση τη σχετική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μέχρι χθές είχαν έρθει μόλις …680 άτομα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Έτσι, σε αυτή την πρώτη φάση του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού θα υπάρξει άρση περιορισμών για πτήσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και από έναν περιορισμένο αριθμό πέντε ακόμη χωρών -Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία και Ισραήλ.
Ως προς τις αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού η χώρα μας αρχικά θα υποδέχεται πτήσεις σε συγκεκριμένα αεροδρόμια, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω, Χανιά, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονο και Κέρκυρα. Σημειωτέον ότι ήδη έχει από τις αρχές εβδομάδας δημοσιεύθηκε και η προκήρυξη του υπουργείου Τουρισμού με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα καταλύματα καραντίνας στις εν λόγω περιοχές. Από τα μέσα Μαΐου και στο πλαίσιο του γενικού ανοίγματος του τουριστικού κλάδου -εφόσον πάντα η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει- όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας θα επιτρέπεται να δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό.
Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, δύο σταθμοί εισόδου από τη Βουλγαρία σε Προμαχώνα και Νυμφαία, θα λειτουργούν κατά την αρχική αυτή φάση του ανοίγματος. Και σε αυτή την περίπτωση όπως και με τις πτήσεις, με το γενικότερο άνοιγμα στις 14 Μαϊου, η διέλευση θα είναι δυνατή επιπλέον και από τους λοιπούς συνοριακούς σταθμούς.
Σε αυτή την πρώτη φάση, η είσοδος στην Ελλάδα θα επιτρέπεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσης του ταξιδιώτη.
- Αντί για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο τουρίστας μπορεί να επιδεικνύει αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψει.
- Ταυτόχρονα, 24 ώρες πριν ταξιδέψει, κάθε τουρίστας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το ειδικό έγγραφο PLF.
Κατά την είσοδό τους στη Ελλάδα οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε στοχευμένους ελέγχους. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό και άρα ο ταξιδιώτης ο οποίος ελέγχθηκε, νοσεί με Covid-19, θα φιλοξενείται προσωρινά σε ξενοδοχείο απομόνωσης. Αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα χερσαία σύνορα, τότε ενδέχεται η είσοδος στη χώρα να μην επιτραπεί.
Για τη μετακίνηση των επισκεπτών από και προς το ξενοδοχείο παραμονής τους, για όσο διάστημα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινηθούν από το αεροδρόμιο προς το κατάλυμα στο οποίο έχουν κάνει κράτηση με το voucher του ξενοδοχείου.
Διαβάστε ακόμη:
Πάσχα στο χωριό: Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι για τις μετακινήσεις και την αποκλιμάκωση (vid)
Self test: Ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να το κάνουν από Δευτέρα για να μην έχουν πρόστιμο (Vid)
Εργασιακά: 4ημερη απασχόληση, ψηφιακή κάρτα και πλαφόν στις υπερωρίες