search icon

Τουρισμός

Πώς θα έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα – Το σχέδιο για ξενοδοχεία, παραλίες και σκάφη αναψυχής

Τεστ κορωνοϊού 72 ώρες πριν από την πτήση - Απολύμανση με ατμό σε όλα τα δωμάτια ξενοδοχείων - Τρεις ζώνες για τους λουόμενους -Πτώση 85% στις κρατήσεις ξενοδοχείων παγκοσμίως αναφέρει η Booking.com

Να ανοίξει κανείς ή να μην ανοίξει; Με τον ελληνικό τουρισμό να είναι ήδη ο μεγάλος ασθενής, όλη η τουριστική αλυσίδα, από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μαρίνες και τα σκάφη αναψυχής, καλείται φέτος να λειτουργήσει με πρωτόγνωρους κανόνες που παραπέμπουν σε… νοσοκομείο, για την προστασία της δημόσιας υγείας στους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και των -όσων- ξένων επισκεπτών που θα αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Τουρισμού, μετά από αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με ειδικούς, λοιμωξιολόγους και το επιτελείο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατέληξε σε ένα σχέδιο υγειονομικών κανόνων που θα πρέπει να εφαρμοστούν φέτος το καλοκαίρι παντού (στις παραλίες, οργανωμένες και μη, στις πισίνες, στα ξενοδοχεία, στα σκάφη αναψυχής, στα ημερόπλοια, στα τουριστικά λεωφορεία και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα) ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της διασποράς κορωνοϊού.

Τις δικές τους προτάσεις προς το υπουργείο έχουν ήδη επεξεργαστεί και συζητούν ακόμη πιο λεπτομερώς μαζί με το προτεινόμενο υγειονομικό πλαίσιο από το υπουργείο και οι τουριστικοί φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), με τις τελικές αποφάσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού να λαμβάνονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ανακοινωθούν.

Το δίλημμα ωστόσο από εδώ και πέρα είναι μεγάλο, ειδικά για τους ξενοδόχους, οι οποίοι καλούνται από τη μία να ισορροπήσουν μεταξύ ανύπαρκτων κρατήσεων και του επιπλέον λειτουργικού κόστους που συνεπάγεται η τήρηση των υγειονομικών κανόνων και από την άλλη να εξασφαλίσουν με όρους βιωσιμότητας τη «γέφυρα» για τη σεζόν του 2021 -όποτε αναμένεται η ανάκαμψη-, υπερασπίζοντας το καλό όνομα της ελληνικής φιλοξενίας που έφερε στα χρόνια της κρίσης την Ελλάδα στην πρώτη 15άδα των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών.

«Μέχρι να δούμε το τελικό σχέδιο, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, δεν είμαστε σε θέση να πούμε αν θα ανοίξουμε για το καλοκαίρι», διαμηνύουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι πάντως με τα σημερινά δεδομένα εκτιμούν ότι 1 στις 2 μονάδες φέτος -ίσως και περισσότερες- θα παραμείνει κλειστή.

Από την πλευρά του, το κυβερνητικό επιτελείο έχει προαναγγείλει ότι από 1ης Ιουνίου αίρεται η αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καθίσταται υποχρεωτικό), ενώ για τα εποχικής λειτουργίας (resorts, μονάδες σε νησιά κ.λπ.) και τις αφίξεις από το εξωτερικό το άνοιγμα θα γίνει από τις αρχές Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία υπολογίζεται ότι θα έχει ρυθμιστεί πιο καθαρά και το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών.

Το σχέδιο προτάσεων του υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει από τις γενικότερες οδηγίες για ένα καταρτισμένο και γραπτό σχέδιο δράσης στην περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε όλες τις τουριστικές εγκαταστάσεις, τα σκάφη αναψυχής, τα ημερόπλοια κ.λπ. μέχρι τους ειδικούς και εξαντλητικούς κανόνες καθαρισμού, ακόμη και με συσκευές ατμού στους 70°, στις υφασμάτινες επιφάνειες των ξενοδοχείων.

Στα ξενοδοχεία θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα του check-in σε υπαίθριο χώρο, να απαγορευτεί η είσοδος σε μη διαμένοντες, να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου πλάτη με πλάτη των καθισμάτων στους χώρους των εστιατορίων, ενώ δεν συνιστάται η λειτουργία μπουφέ.

Για 4 φίλους που θα χρειαστούν υπηρεσία transfer από το ξενοδοχείο θα χρειαστούν δύο οχήματα 6 ή 7 θέσεων όπου επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών, πλέον του οδηγού, ενώ εξαίρεση ως προς τον αριθμό των επιβατών ισχύει για τις περιπτώσεις οικογενειών.

Ολοι οι λουόμενοι στις παραλίες θα πρέπει να τηρούν τον κανόνα της κοινωνικής απόστασης του 1,5 μέτρου, για τις ομπρέλες στις οργανωμένες παραλίες η απόσταση ανεβαίνει σε τουλάχιστον 3 μέτρα, ενώ συνιστάται ο διαχωρισμός ζωνών με ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Ειδικότερα, ζώνη για τους ευπαθείς, ζώνη για τις οικογένειες και ζώνη για τους λοιπούς.

Παντού, στις παραλίες, στις μαρίνες, στα ξενοδοχεία και τις λοιπές εγκαταστάσεις, συνιστάται η παρακολούθηση πελατών «με διακριτικό τρόπο για έγκαιρη διάγνωση περιστατικού».

Οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων αφορούν όλα τα καταλύματα ανεξαρτήτως τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, κατάταξης, είδους και διάρκειας λειτουργίας, εποχικά και συνεχούς λειτουργίας.

Η διεύθυνση θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων και τον περιορισμό της επέκτασης σε προσωπικό και ενοίκους, με υγειονομικό υπεύθυνο σε κάθε κατάλυμα, ρόλους και αρμοδιότητες του προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να είναι στο σύνολό του εκπαιδευμένο (π.χ. με τηλεκπαίδευση), ενώ θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με γιατρό με πολύ καλή πληροφόρηση/εκπαίδευση από τον ΕΟΔΥ για τον COVID-19.

«Ειδικότερα για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος, ακολουθείται το σχέδιο αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος του ΕΟΔΥ με: α) Δίκτυο ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, β) Εργαστηριακό δίκτυο διάγνωσης, 3) Δίκτυο περίθαλψης», επισημαίνεται στο προτεινόμενο σχέδιο.

Οσον αφορά τις υπηρεσίες υποδοχής του καταλύματος, θα πρέπει να υπάρχει πλέξιγκλας στην υποδοχή για την περίπτωση των τουριστικών καταλυμάτων 60 κλινών και άνω, να υπάρχει ανάπτυξη εναλλακτικών του paper check-in (όπως Mobile Concierge, χρήση τάμπλετ που μπορούν να απολυμανθούν μετά από κάθε χρήση, τοποθέτηση τερματικών POS σε σημείο κοντά στον πελάτη, αποκλειστική χρήση καρτών για την πληρωμή), να διευρυνθεί η διάρκεια check-out και check-in μεταξύ των διαμονών, να εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα check-in σε υπαίθριο χώρο, αλλά και να απαγορεύεται η είσοδος στο κατάλυμα σε μη διαμένοντες.

Εξαντλητικοί είναι οι όροι καθαριότητας και απολύμανσης, με σχολαστικό καθάρισμα ακόμη και στα πόμολα και πολύ καλό αερισμό δωματίου κατά τις ώρες που μεσολαβούν μεταξύ των διαμονών. Μη συχνός καθαρισμός δωματίου κατά τη διάρκεια της διαμονής (με στόχο την αποφυγή επαφής των εργαζομένων καθαριότητας με πιθανό κρούσμα και περαιτέρω μετάδοση) και κατάργηση της καθημερινής αλλαγής ιματισμού και πετσετών, καθώς και της βραδινής ετοιμασίας παρά μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη είναι μεταξύ των μέτρων.

Για τις υπηρεσίες εστίασης δεν συνιστάται η λειτουργία μπουφέ, αλλά η διαδικασία σερβιριζόμενων γευμάτων. Ως προς τη διάταξη των τραπεζιών στον χώρο, αυτή θα είναι για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικό, εξαιρουμένων των οικογενειών, με απόσταση μεγαλύτερη από 1,5 μ. πλάτη με πλάτη των καθισμάτων και τους πελάτες να κάθονται αντικριστά σε απόσταση 1,5 μ. Επιπλέον, θα πρέπει να διευρυνθεί το χρονικό διάστημα που θα είναι ανοιχτά τα εστιατόρια για την εκ περιτροπής προσέλευση των επισκεπτών.

Στις πισίνες των ξενοδοχείων είναι κρίσιμη η τήρηση απόστασης και η διάταξη των καθισμάτων (ξαπλώστρες, καρέκλες, πουφ, σεζλόνγκ κ.λπ.) με τουλάχιστον 2 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση, ενώ θα πρέπει να τοποθετείται ειδικό ύφασμα μιας χρήσης πάνω στην ξαπλώστρα πριν από την τοποθέτηση της πετσέτας και να απολυμαίνεται αυτή μετά από κάθε χρήση. Α

Αυστηρός είναι ο ορισμός του αριθμού λουομένων, με τον μέγιστο συνολικό αριθμό των εισερχομένων εντός της δεξαμενής κάθε στιγμή να μην είναι μεγαλύτερος από έναν λουόμενο ανά 2,5 τ.μ. επιφανείας νερού, ενώ σε εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές ορίζονται τα δύο άτομα ανά 20 τ.μ. Συνιστάται ο διαχωρισμός των λουομένων μέσω ενός ωρολόγιου προγράμματος ή, εφόσον είναι δυνατόν, μέσω ξεχωριστών εγκαταστάσεων για την κολύμβηση και την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων.

Μετά από κάθε αλλαγή πελατών θα πρέπει να απολυμαίνονται τα καθίσματα, τα τραπεζάκια, τα κουτιά φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, οι τιμοκατάλογοι και κάθε άλλο αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσει ο επόμενος.

Ως προς τους όρους στους χώρους εκδηλώσεων εντός καταλυμάτων (συνεδριακές αίθουσες, χώροι δεξιώσεων κ.ο.κ.), μειώνεται η χωρητικότητα στο ήμισυ, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους (ανοιχτοί και κλειστοί) θα πρέπει να τοποθετηθούν αντισηπτικά διαλύματα για την ξηρή αντισηψία των χεριών, να μετακινηθούν έπιπλα για την αποφυγή συνωστισμού (4 άτομα/10 τ.μ.) και να εξεταστεί η αναστολή λειτουργίας των business centers. Eπίσης, προτείνεται το self-service parking αντί για υπηρεσία valet.

Απόσταση 3 μέτρων ανάμεσα στις ομπρέλες στις οργανωμένες παραλίες και 5 μέτρων στις μη οργανωμένες, κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρου παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, προαιρετική χρήση υφασμάτινης μάσκας από όποιο άτομο βρίσκεται σε εσωτερικό στεγασμένο χώρο, απολύμανση σε καθίσματα και λοιπό εξοπλισμό μεταξύ των χρήσεων από διαφορετικούς πελάτες είναι μεταξύ των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνονται στις παραλίες.

Στο σχέδιο δίνεται και η επιλογή στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης καθισμάτων και ομπρελών να έχουν τρεις χωριστές περιοχές: για ευπαθείς ομάδες λουομένων, για οικογένειες με παιδιά και περιοχές για το γενικό κοινό.

Αναφορικά με τα καθίσματα και τις ομπρέλες, θα πρέπει να αποθαρρύνεται η τοποθέτηση πετσέτας/ψάθας από τους λουομένους σε σημείο που που θα μειώνει την απόσταση των 3 μέτρων, ενώ τα καθίσματα (ξαπλώστρες, καρέκλες, πουφ, σεζλόνγκ κ.λπ.), τα τραπεζάκια, τα κουτιά φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, τα κουμπιά ειδοποίησης προσωπικού και οι τιμοκατάλογοι θα πρέπει να είναι όλα κατασκευασμένοι από υλικά που επιδέχονται αποτελεσματική απολύμανση μεταξύ των χρήσεών τους από διαφορετικούς πελάτες.

Η απολύμανση μπορεί να γίνεται με ψεκασμό υποχλωριώδους νατρίου συγκέντρωσης 0,1% και χρόνο επαφής 10 λεπτών, αφού πρώτα όμως καθαριστούν οι επιφάνειες από τα νερά, τα χώματα και άλλους ρύπους. Ακόμη και οι βάνες των ντους και άλλων κρουνών που βρίσκονται στην παραλία ή τα πόμολα και τα χερούλια θα πρέπει να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο σχέδιο για τις παραλίες περιλαμβάνεται και σύσταση για τη θέσπιση ωρολογίου προγράμματος για την κολύμβηση ευπαθών και μη ευπαθών ομάδων λουομένων. Για παράδειγμα, οι ευπαθείς ομάδες λουομένων συνιστάται να προσέρχονται στην παραλία και να χρησιμοποιούν τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τα καθίσματα και τις ομπρέλες έως τις 12.00 το μεσημέρι.

Εναλλακτικά, δίνεται η επιλογή στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης καθισμάτων και ομπρελών να έχουν τρεις χωριστές περιοχές με συγκεκριμένο προσωπικό, το οποίο δεν θα εξυπηρετεί άλλες περιοχές. Περιοχές για ευπαθείς ομάδες λουομένων, περιοχές για οικογένειες με παιδιά και περιοχές για το γενικό κοινό.

Ως προς την κολύμβηση σε μη οργανωμένες παραλίες, η απόσταση μεταξύ δύο ιστών ομπρέλας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση. Οι ευπαθείς ομάδες λουομένων επιτρέπεται να παραμένουν στην παραλία έως τις 12 το μεσημέρι και οι αποστάσεις μεταξύ δύο ιστών ομπρέλας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση.

Σε κάθε οργανωμένη παραλία με ευθύνη της διοίκησης πρέπει να υπάρχει γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού COVID-19, στο οποίο θα αναγράφονται, μεταξύ άλλων, τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν ένα άτομο ύποπτο κρούσμα λοίμωξης COVID-19, ο αριθμός κλήσης «1135» για την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, η προσωρινή απομόνωση του περιστατικού μέχρι την ασφαλή μεταφορά του για ιατρική διάγνωση με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης τόσο για το ύποπτο κρούσμα όσο και για το προσωπικό με χρήση μάσκας, τα στοιχεία επικοινωνίας του ΕΚΑΒ και της δομής υγείας όπου θα πρέπει να μεταφερθεί το ύποπτο περιστατικό, τα στοιχεία επικοινωνίας της υγειονομικής υπηρεσίας στην οποία υπάγεται η παραλία.

Οσον αφορά το προσωπικό στις εγκαταστάσεις των οργανωμένων παραλιών, στο σχέδιο γίνεται αναφορά στην εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας, στην ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία εισόδου, ενώ οι διαχειριστές της παραλίας και όσοι παρέχουν υπηρεσίες σε αυτές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και εκπαίδευση στο προσωπικό σχετικά με τα μέτρα ατομικής υγιεινής (σχολαστική τήρηση των μέτρων, κατάλληλη διαχείριση αποβλήτων, ορθή χρήση μέσων ατομικής προστασίας κ.λπ.).

Διαβάστε στο protothema.gr τι θα ισχύσει για σκάφη, πισίνες, ξαπλώστρες κλπ- Ολο το σχέδιο

Exit mobile version