Στο τέλος του 2023 θα έχουν φανεί οι πρώτοι όροφοι από τον πολυαναμενόμενο Πύργο Κατοικιών στο Ελληνικό, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες κατασκευής στην οικιστική περιοχή με τα συγκροτήματα χαμηλών διαμερισμάτων και διπλοκατοικιών.
Όσον αφορά το οικιστικό κομμάτι του project και τις τρείς επιμέρους πρώτες οικιστικές ενότητες -Πύργος κατοικιών, βίλλες και συγκροτήματα χαμηλών διαμερισμάτων- condos-, με συνολικά προβλεπόμενα έσοδα στην πρώτη φάση ύψους 1,1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων οι εισπράξεις μέχρι σήμερα είναι στα 184 εκατ. ευρώ όπως έχει ανακοινωθεί), με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Lamda Development, ως φορέας της επένδυσης για την αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης του πρώην αεροδρομίου, αυτή την στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη τα έργα θεμελιώσεων με προβλεπόμενη ολοκλήρωση το καλοκαίρι, ώστε από το φθινόπωρο να ακολουθήσει η κατασκευή του ισογείου lobby του Πύργου “Riviera Tower“ κι εν συνεχεία των λοιπών ορόφων.
«Βρισκόμαστε πλέον στην αρχή του κατασκευαστικού κύκλου και πιο συγκεκριμένα των εργασιών θεμελίωσης του υψηλότερου στη Μεσόγειο και πρώτου στην Ελλάδα «πράσινου» παραθαλάσσιου οικιστικού ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων.
Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την κοινοπραξία Bouygues – Intrakat», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για το έργο του οποίου η ομάδα των μελετητών συντονίστηκε από την Foster & Partners και περιλαμβάνει και άλλα διεθνούς βεληνεκούς γραφεία όπως μεταξύ άλλων: Βuro Happold, Faithful+Gould, Γραφείο Μελετών Α.Ν. Τομπάζη, ΤΕΚΕΜ, Deta Consulting Engineers, Doxiadis plus. «Το σύστημα θεμελίωσης γίνεται με μια πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελείται από 300 πασσάλους διαμέτρου 1 – 1,5 μ. σε βάθη που κυμαίνονται από 35-50 μ..
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή διαφραγματικού τοίχου μήκους περιμέτρου 520 μ. και βάθους 15 μ., ώστε κατά τη διάρκεια των εργασιών να προστατεύεται η εκσκαφή των υπογείων από τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος των εργασιών – η θεμελίωση στο τμήμα κάτοψης του Πύργου – θα γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του 2023. Το κτίριο έχει ήδη λάβει προ-πιστοποίηση αξιολόγησης αειφόρου ανάπτυξης LEED Gold, στοιχείο που, πέραν της συμβολής στην προστασία του κλίματος, αναβαθμίζει περαιτέρω την εμπορική του αξία».
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Πύργος Κατοικιών θα έχει 169 διαμερίσματα και τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα για το σύνολο των διαμερισμάτων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (φάση Α’), ανέρχονται σε περίπου 620 εκατ., με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.
Σε αντίθεση με τις άλλες οικιστικές αναπτύξεις εντός του Ελληνικού όπου τα μελλοντικά έσοδα δεν έχουν «κλειδώσει», αφήνοντας περιθώριο για πιθανή απορρόφηση μελλοντικών αυξήσεων κόστους, τα διαμερίσματα στον Πύργο είναι και αυτά για τα οποία δεν μπορεί να ματοκυλιστεί το επιπλέον κόστος στους αγοραστές.
Στις δύο άλλες οικιστικές περιοχές του Ελληνικού και ειδικότερα τις 28 βίλλες πάνω στην παραλία, ο προγραμματισμός για τα προκαταρκτικά έργα με τις κατεδαφίσεις στα οικόπεδα είναι για μέσα στο Μάρτιο.
Εντός του Απριλίου αναμένεται η έκδοση της άδειας για την πρώτη βίλλα την ίδια στιγμή που σταδιακά περνούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο– σήμερα μάλιστα έχει προγραμματιστεί στη συνεδρίαση του ΚΑΣ να εξεταστούν τέσσερις ακόμη φάκελοι- για τις εγκρίσεις των μελετών που αφορούν τις εν λόγω κατοικίες.
Τα κυρίως έργα κατεδαφίσεων στις εκτάσεις των 28 οικοπέδων αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι. Τα συνολικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας εκτιμώνται σε περίπου 210 εκατ. ευρώ, νούμερο αυξημένο έναντι του προηγούμενου στόχου (φθινόπωρο 2022) των 190 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με την τρίτη οικιστική περιοχή με τα συγκροτήματα χαμηλών διαμερισμάτων και διπλοκατοικιών (condos) επίσης μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων συγκροτημάτων, απ’ όπου τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας ανέρχονται σε περίπου 275 εκατ. ευρώ.
Υποδομές και απορρύπανση
Σε σχέση με τα έργα υποδομών «προεξέχουσα», σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, είναι η υπογειοποίηση μέρους της λεωφόρου Ποσειδώνος, το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού, νευραλγικής, όπως χαρακτηρίζεται, σημασίας για την κίνηση στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου με το μεγάλο πάρκο του Ελληνικού.
Σύμφωνα με τη Lamda Development «οι εκσκαφές από την εταιρεία ΑΒΑΞ προχωρούν με ταχείς ρυθμούς για την κατασκευή υπόγειας διαδρομής μήκους 1,5 χλμ. σε κάθε ρεύμα, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η σήραγγα, η οποία θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2024.
Ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες για την ελαχιστοποίηση ποσοτικά και χρονικά της επιβάρυνσης της κίνησης επί της υφιστάμενης Λεωφόρου Ποσειδώνος».
Νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας του Ελληνικού, το έργο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το ρέμα Τραχώνων «όπου απελευθερώνεται η κοίτη του με στόχο την αναζωογόνηση του τοπικού οικοσυστήματος και τη δημιουργία μιας πράσινης περιοχής αναψυχής. Το μήκος του ρέματος είναι 3 χλμ. και το μέγιστο βάθος εκσκαφής είναι έως 8 μέτρα.»
Σε ό,τι έχει να κάνει με την απορρύπανση του εδάφους και των υδάτων – δεδομένου ότι η ανάπτυξη δημιουργείται στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που ήταν επιβαρυμένος από τους ρύπους των αεροπλάνων- η εταιρεία «τρέχει» το έργο απορρύπανσης σε συνεργασία με την κοινοπραξία Antipollution και Intergeo.
«Το έργο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, περιλαμβάνει την εξυγίανση του εδάφους και των υπογείων υδάτων. Εντός του 2022 ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των παλιών εγκαταστάσεων (δεξαμενές και υπόγειοι αγωγοί καυσίμων σε μήκος 5,5 χλμ.) και η απορρύπανση των περιοχών γύρω από το διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης.
Οι εργασίες εξυγίανσης μέσω γεωτρήσεων συνεχίζονται, εντός του Ελληνικού, στοχεύοντας στην απορρύπανση της συνολικής έκτασης και στην ελαχιστοποίηση παραγωγής αποβλήτων. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023».