Με «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα λόγω των προϋποθέσεων που θέτει η Κομισιόν θα «τρέξουν» τα έργα με πόρους που διατίθενται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για τον τουρισμό και αφορούν σε κεφάλαια συνολικού ύψους 387,24 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες σε σχετική παρουσίαση η υπουργός Τουρισμού, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ο ορίζοντας υλοποίησης των έργων είναι μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2025, ενώ οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων δυνητικών δικαιούχων «κλείνουν», ανά έργο, το πολύ μέχρι το Μάρτιο του 2024.
Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαρθρώνονται σε τέσσερις «Δράσεις» με γνώμονα της ενίσχυση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, και συγκεκριμένα τη δράση με γενικό τίτλο «Τουριστική Ανάπτυξη», περί τα 322 εκατ. ευρώ, τη δράση για την «Τουριστική Εκπαίδευση» περί τα 45 εκατ. ευρώ, τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων» 10 εκατ. ευρώ, και τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΟΤ, επίσης προϋπολογισμού περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, για τη δράση με τίτλο «Τουριστική Ανάπτυξη», σύμφωνα με την υπουργό «έχει σημειωθεί κατά το τελευταίο δίμηνο σημαντική πρόοδος. Ήδη έχουμε προχωρήσει στη δημοσίευση τεσσάρων προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δυνητικούς δικαιούχους.
Οι προσκλήσεις αφορούν στην υποβολή αιτήσεων για ενισχύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης ορεινού τουρισμού, προσβασιμότητας σε παραλίες, και αναβάθμισης τουριστικών λιμένων. Επιπλέον, έχει δημοσιευτεί διακήρυξη με σκοπό τη σύναψη Συμφωνίας – Πλαισίου που αφορά στη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών. Οι προσκλήσεις αυτές, καθώς και η διακήρυξη των υποέργων της Δράσης, κινητοποιούν ήδη πόρους ύψους 222 εκατ. ευρώ περίπου».
Ενδεικτικά, για το υπο-έργο αναβάθμισης τουριστικών λιμένων, όπως αναφέρθηκε από τους επιτελείς του υπουργείου, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του υπουργείου Τουρισμού που χρηματοδοτείται από πόρους του ΤΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 159 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει ιδιωτικά ύψους κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ενημέρωση στην Ένωση Τουριστικών Λιμένων για το θέμα των μαρινών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο υπο-έργο της δράσης, με προϋπολογισμό 56 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού. «Αποτελεί βασική μας επιδίωξη να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο τεράστιος φυσικός πλούτος και η ομορφιά των ορεινών περιοχών της χώρας μας, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην προσπάθειά μας για επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής».
Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων, ήδη στις 25 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκαν οι σχετικές προσκλήσεις, με λήξη προθεσμίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων την 31η Μαρτίου 2024. Επιπλέον, προβλέπεται στο πλαίσιο του έργου αυτού και σύμβαση με αντικείμενο την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για τον ορεινό τουρισμό.
Περαιτέρω, ένα ακόμα έργο με προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την προώθηση του τουρισμού υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών. Το έργο περιλαμβάνει δράσεις ενισχύσεων για τη αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού. «Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας προσφέρει επίσης μία εξαιρετική ευκαιρία για εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς. Αφορά μάλιστα λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της χώρας, ενώ μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες διαφόρων ηλικιακών ομάδων.
Και εδώ, το σχέδιο της σχετική πρόσκλησης δυνητικών δικαιούχων βρίσκεται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη προσθέτοντας ότι στο ίδιο πλαίσιο στόχος είναι να ενταχθεί και η μεγάλη αγορά του «ασημένιου τουρισμού» (silver tourism) για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Συνολικά, όπως αναφέρθηκε, στόχος είναι η μέγιστη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, ενώ η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα γίνεται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής επενδυτικών σχεδίων έως την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Τουριστική εκπαίδευση
Για τη δράση που αφορά την επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού και έχει συνολικό προϋπολογισμό περί τα 45 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των εποχικά εργαζομένων, αλλά και των μακροχρόνια ανέργων. Τα προγράμματα επανειδίκευσης θα καλύπτουν διάφορες ειδικότητες και αντιμετωπίζουν υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου.
Περιλαμβάνεται λοιπόν, μεταξύ άλλων, η παροχή ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από παρόχους κατάρτισης, καθώς και η καταβολή επιδόματος σε τουλάχιστον 18.000 καταρτιζόμενους για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Σχετικά με την τρίτη δράση που έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το ΤΑΑ για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων» 10 εκατ. ευρώ, τα έργα που έχουν σχεδιαστεί αποσκοπούν στο να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη νέου ευέλικτου Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων και η παροχή προηγμένων διαδικτυακών υπηρεσιών.
Ακόμα προβλέπεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «MyDigitalTourism» για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών, επιχειρηματιών, ταξιδιωτών, σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού, καθώς επίσης και η δημιουργία υποσυστήματος καταγραφής αφίξεων – αναχωρήσεων επισκεπτών στα τουριστικά καταλύματα, ώστε να δρομολογούνται έγκαιρα κατάλληλες προωθητικές καμπάνιες μέσω του ΕΟΤ. Τέλος, εκτός από ψηφιακές υπηρεσίες η δράση περιλαμβάνει και υπηρεσίες Ψηφιοποίησης εγγράφων των υπηρεσιών του Υπουργείου.
«Πρόκειται λοιπόν συνολικά για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο δώσει λύσεις, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για αδειοδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων». Τέλος, η δράση που αφορά στον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΟΤ» βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης που αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα. Περιλαμβάνει υποέργα, τα οποία στοχεύουν στην ακόμα πιο ποιοτική και με σύγχρονους επικοινωνιακά όρους πληροφόρηση των επισκεπτών της χώρας και ειδικότερα η δημιουργία Ψηφιακού Τουριστικού Χάρτη, όπου θα παρουσιάζεται με λεπτομέρεια το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα αποτυπώνονται με ελκυστικό τρόπο τα ειδικά χαρακτηριστικά των προορισμών.
Ακόμα, στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται και η δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου, ένα εργαλείο που θα λειτουργήσει ως αυτόνομη συλλογή πληροφοριακού υλικού του ΕΟΤ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.
Τέλος, με ένα ακόμα έργο θα αναπτυχθεί ένα καινοτόμο σύστημα πληροφόρησης των ταξιδιωτών: Με χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης 2ης γενιάς, θα παρέχει στο κοινό πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και θα περιλαμβάνει μια διαδικτυακή πύλη που θα αποτελέσει την μετεξέλιξη του υφιστάμενου επίσημου portal visitgreece.gr.
Το υπουργείο Τουρισμού στοχεύει «προφανώς», όπως ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη, στη μέγιστη απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων, όσο και στη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτησης της ανάπτυξης του τομέα στόχων, γι’ αυτό και βρίσκεται στη διαδικασία αναπροσαρμογής κάποιων υποέργων της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη», με την τροποποίηση του φυσικού ή/και του οικονομικού τους αντικειμένου.
Για παράδειγμα, ήδη εξετάζεται η προσθήκη στο έργο που αφορά στον τουρισμό υγείας και ευεξίας μίας νέας σύμβασης για την ανάπτυξη του λεγόμενου «silver tourism», που αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ στο υποέργο που αφορά στον καταδυτικό τουρισμό, θα ενταχθεί συμπληρωματική σύμβαση για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο.
Διαβάστε ακόμη
Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: 350 εκατ. ευρώ σε παρεμβάσεις στήριξης
Η ανθρωπότητα κινδυνεύει από τη ζέστη, την έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού
Πάνος Χατζηλαζαρίδης (CEO ManaGi): Online εξαγωγές για 120+ ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ