Ακόμη και επτά φορές περισσότερο μπορεί να ξοδεύει ο συνεδριακός τουρίστας στον προορισμό σε σχέση με τον απλό τουρίστα, την ίδια στιγμή που ένα συνέδριο 1.500 ατόμων με διάρκεια 3-4 ημερών μπορεί να αποφέρει άμεσο τζίρο από 1 έως 5 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα νούμερα συνιστούν ένα ισχυρό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα, σε μια συγκυρία όπου ο κλάδος βγαίνει και πάλι μπροστά λόγω και του μεγάλου διαγωνισμού από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τη μακροχρόνια παραχώρηση 40+10 ετών ενός από τα πλέον πολυσυζητημένα ολυμπιακά ακίνητα στο Φάληρο.
Ο λόγος για τη Ζώνη ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, συμπεριλαμβανομένου και του κλειστού γυμναστηρίου του Tae Kwon Do, ενός από τα κτίρια-σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», το οποίο έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές ότι θα μπορούσε να γίνει το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας που ζητούν ήδη από τη δεκαετία του 2000 οι τουριστικοί φορείς της πρωτεύουσας.
Ακόμη και τώρα, όμως, σε αυτήν τη συγκυρία και με τις συνθήκες να έχουν ωριμάσει σαφώς περισσότερο, η συγκεκριμένη προοπτική φαίνεται μάλλον δύσκολη επενδυτικά, με τον κλάδο να κρατά πλέον μικρό καλάθι στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου, ικανού να φιλοξενήσει συνέδρια άνω των 5.000 ατόμων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτουν συνεδριακό κέντρο τέτοιας χωρητικότητας.
Γενικότερα, πάντως, το παραλιακό μέτωπο της Αττικής φιλοδοξεί να συγκεντρώσει μελλοντικά σημαντικό κομμάτι της συνεδριακής δραστηριότητας της πρωτεύουσας, αν ληφθούν υπόψη τα επενδυτικά πλάνα για μεγάλους συνεδριακούς χώρους, άνω των 3.000 ατόμων, στις ξενοδοχειακές υποδομές και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο (IRC) εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με ορίζοντα λειτουργίας έως το 2027, όπως και στο λιμάνι, στους χώρους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
Την ίδια στιγμή, πέραν της πρωτεύουσας, δεν λείπουν και οι επενδυτικές πρωτοβουλίες στην περιφέρεια, με τελευταία την κίνηση από πλευράς του ομίλου της ξενοδοχειακής αλυσίδας Aldemar Resorts για τη δημιουργία του «Ilis Congress Center» στη Δυτική Πελοπόννησο, μια επένδυση λίγο χαμηλότερη των 10 εκατ. ευρώ για ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα ανά την Ελλάδα.
Δύσκολο στοίχημα
Τη δεδομένη στιγμή, η αγορά έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΤΑΔ, με την υποβολή των δικαιολογητικών συμμετοχής να έχει οριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου του 2024.
Η Ζώνη ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου με το κλειστό γυμναστήριο του Tae Kwon Do είχε βγει και στο παρελθόν σε διαγωνισμό, έχοντας προσελκύσει μάλιστα μεγάλα ονόματα της αγοράς (βλ. Λάμψα, Αegean, Ιονική Ξενοδοχειακή, που τότε ήταν θυγατρική της Alpha Bank και ιδιοκτήτρια του ακινήτου του ιστορικού «Hilton» της Αθήνας, όμιλοι Ιωάννου, Χανδρή) προσβλέποντας στα οφέλη ενός Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στην πρωτεύουσα.
Τώρα, μία δεκαετία και πλέον μετά από εκείνη τη διαγωνιστική διαδικασία που κατέληξε ανεπιτυχής, οι ξενοδόχοι φαίνεται να βλέπουν από μεγάλη απόσταση τον νέο διαγωνισμό, τουλάχιστον ως προς την προοπτική της χρήσης για τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων, έστω κι αν πρόκειται για ένα «μοναδικό σημείο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Πειραιά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προκήρυξη.
Ο διαγωνισμός τώρα βγαίνει με τιμή εκκίνησης τα 2,4 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και μίνιμουμ υποχρέωση επένδυσης στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ πέραν του ετήσιου μισθώματος ο ανάδοχος θα πρέπει να καταβάλει και εφάπαξ αντάλλαγμα ποσού 2 εκατ. ευρώ.
Επενδυτικά, όσον αφορά τη χρήση μεγάλου συνεδριακού κέντρου, όπως σχολιάζουν στο «business stories» κορυφαίες πηγές από τον χώρο του τουρισμού, το εγχείρημα φαίνεται δύσκολο, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι το 2011, όπως και αργότερα, το 2016, στόχος ήταν να υπάρξει και ένεση άνω των 20 εκατ. ευρώ από κεφάλαια ΕΣΠΑ, που όμως δεν βρέθηκαν.
Εξ ου και πλέον οι εκτιμήσεις τώρα κάνουν λόγο για χρήσεις του ακινήτου, εν όψει της εκδήλωσης ενδιαφέροντος τον Φεβρουάριο, περισσότερο για τη δημιουργία ενός πολυχώρου εκδηλώσεων με αρένα, εμπορικές χρήσεις, εστίαση κ.ο.κ., κάτι που θα μπορούσε να βγει πιο εύκολα από επενδυτικής πλευράς.
Η Ζώνη ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου που βγαίνει προς μακροχρόνια παραχώρηση 40+10 ετών αφορά συνολική έκταση 152,6 στρεμμάτων, με την επιφάνεια των κτισμάτων να αντιστοιχεί σε 14.300 τ.μ. και να περιλαμβάνει το κλειστό γυμναστήριο του Tae Kwon Do, που «αποτελεί καθιερωμένο πολιτιστικό, συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο υψηλών προδιαγραφών», σύμφωνα με την προκήρυξη, το Γυάλινο Κτίριο, ένα γραμμικό διώροφο κτίσμα «με απρόσκοπτη θέα στον Φαληρικό όρμο», την Πλατεία Νερού, «έναν καθιερωμένο συναυλιακό χώρο δίπλα στη θάλασσα», και την Εσπλανάδα, «μια γέφυρα που συνδέει τον αστικό ιστό μέσω του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το παραλιακό μέτωπο και σηματοδοτεί την έξοδο προς τη θάλασσα».
Προστιθέμενη αξία και επιμήκυνση
«Η Ελλάδα προς το παρόν είναι εκτός του χάρτη για μεγάλα συνέδρια μέσα από ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο και είναι δύσκολο να υπάρξει εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση», σχολιάζει πηγή του χώρου στο «b.s.», την ίδια στιγμή που από πλευράς ΕΤΑΔ εκφράζεται μεγαλύτερη αισιοδοξία «για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού – συνεδριακού χώρου», όπως ανέφερε πολύ πρόσφατα ο εντεταλμένος σύμβουλος, εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου Παναγιώτης Μπαλωμένος, στη διάρκεια του φετινού συνεδρίου ακινήτων της Prodexpo.
Kαι πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία από τους επαγγελματίες του συνεδριακού κλάδου, όπως αυτός εκπροσωπείται από τον Hellenic Association of Professional Congress Organizers (HAPCO), ο συνεδριακός τουρισμός αφορά επισκέπτες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι επενδύουν επτά φορές περισσότερο από τον απλό τουρίστα, ενώ προάγουν και την καλή φήμη της χώρας στο εξωτερικό, λειτουργώντας, τρόπον τινά, ως πρεσβευτές.
Ένα συνέδριο 1.500 ατόμων διάρκειας 3-4 ημερών που πραγματοποιείται στην Ελλάδα συνοδεύεται με άμεσο τζίρο από 1 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ, με τη συνολική κατά κεφαλή δαπάνη να ανέρχεται από 1.000 έως 7.000 ευρώ ανά άτομο. Σε ό,τι αφορά τις εταιρικές συναντήσεις πέραν των 500 ατόμων διάρκειας 3 ημερών, ο άμεσος τζίρος υπολογίζεται από 800.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κατά κεφαλή δαπάνη ξεκινά πάνω από 1.500 ευρώ και φτάνει έως και τα 4.000 ευρώ ανά άτομο. Το 2022 τα τουριστικά έσοδα από τον συνεδριακό τουρισμό εκτιμώνται στο 1,7 δισ. ευρώ.
Συνολικά, ο κλάδος, εφόσον υπάρχουν οι υποδομές, συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν και οι λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί αποκτώντας σταδιακά φήμη με αφορμή ένα σημαντικό συνέδριο και προσδίδοντας παράλληλα υψηλή προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν, ιδιαίτερα σε περιόδους μη τουριστικής αιχμής.
Νέο εγχείρημα στην Πελοπόννησο
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το νέο εγχείρημα του ομίλου Aldemar που θα εγκαινιάσει την ερχόμενη άνοιξη το νέο συνεδριακό κέντρο «Ilis Congress Center» στη Σκαφιδιά Ηλείας, στη Δυτική Πελοπόννησο, δίπλα στο πολυτελές «Olympian Village». Το έργο παρουσιάστηκε πρόσφατα στους επαγγελματίες του κλάδου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα της χώρας με συνολική επιφάνεια 9.000 τ.μ. και δυναμικότητα έως 3.000 άτομα σε παράλληλες εκδηλώσεις.
Η κεντρική αίθουσα «Zeus» έχει μέγιστη χωρητικότητα 1.200 ατόμων και στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται συνοδευτικοί χώροι δεξιώσεων και γευμάτων και υποστηρικτικές αίθουσες. Το νέο συνεδριακό κέντρο κόστισε κάτι λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος μιας συνολικής επένδυσης του ομίλου στην Ηλεία, λίγο χαμηλότερη των 30 εκατ. ευρώ. «Εχουμε απλώσει δίχτυα για μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», δηλώνει στο «b.s.» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι ο συνεδριακός τουρισμός, καθώς και οι επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας (silver tourism) είναι οι βασικοί άξονες για την επιμήκυνση της σεζόν.
Το «Ilis Congress Center» κατασκευάστηκε βάσει διεθνών προτύπων και προδιαγραφών και χάρη στην ευελιξία διαρρύθμισης που παρέχει προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε είδους συνεδρίου, έκθεσης και εκδήλωσης, «ενώ είναι και το μοναδικό ενεργειακά αυτόνομο συνεδριακό κέντρο. Η περιοχή έχει μεγάλο εύρος δυνατοτήτων, ειδικά με τις νέες υποδομές στην ευρύτερη περιοχή, τον νέο οδικό άξονα, που θα είναι έτοιμος στο τέλος του 2024, το λιμάνι της Πάτρας, που αυξάνει τη σημασία του, τον ηλειακό κάμπο, από τους πιο πλούσιους στη χώρα, και φυσικά τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.
Το νέο συνεδριακό, που είναι ανεξάρτητο ως λειτουργία από το ξενοδοχειακό κομμάτι, θα λειτουργήσει την άνοιξη, υπάρχει ήδη καλή ροή ζήτησης, έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα και θεωρούμε ότι μια τέτοια επένδυση πραγματικά έλειπε από τη Δυτική Ελλάδα».
Διαβάστε ακόμη
Μαξίμου για ακρίβεια: Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής κόντρα στον εισαγόμενο πληθωρισμό
Γιατί η Γερμανία αναζητεί επειγόντως 60 δισ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ