To άνοιγμα των συνόρων στην ΕΕ και η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη. Οπως αποκαλύπτει το Brussels Playbook του Politico στην Κομισιόν έχει κατατεθεί και ελληνική πρόταση.
Το προσχέδιο της απόφασης που έχει στην κατοχή του το Politico περιλαμβάνει μια «σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση» για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Κάποιος μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένα τεστ ή να κατοικεί σε μια «πράσινη» ζώνη στην κλίμακα του κορωνοϊού για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο. «Εάν οι επιδημιολογικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίσουν την τρέχουσα θετική τους τάση, είναι πιθανό να αρθούν σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι συνοριακοί έλεγχοι σε ολόκληρη την ΕΕ», αναφέρει το προσχέδιο. Πρόκειται για την Φάση 2 – που μπορεί να είναι πολύ μακριά, καθώς βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό που η Επιτροπή αποκαλεί Φάση 0. Για το δυνητικά μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της Φάσης 0 και της Φάσης 2, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την άρση των περιορισμών αρχικά για κάποιες περιοχές, δηλαδή για περιφέρειες σε χώρες της ΕΕ που έχουν «συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση».
Η δεύτερη επιλογή για την ελεύθερη μετακίνηση είναι να επιτραπεί η διέλευση σε συνοριακά περάσματα όπου οι ταξιδιώτες «θα μπορούν να υποβάλλονται σε καθορισμένους ελέγχους», όπως είναι οι υγειονομικοί έλεγχοι – «χωρίς διακρίσεις (που μπορεί να πραγματοποιούνται στα σύνορα ή πριν)». Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πρώτα «για ορισμένους τύπους μεταφοράς και ορισμένους τύπους τουριστικών δραστηριοτήτων, ενόψει του προγραμματισμού καλοκαιρινών ταξιδιών για διακοπές». Η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι το ένα από τα μεγάλα θέματα που θα συζητήσει την Τετάρτη η επιτροπή.
Τι ζητά η Αθήνα
Σύμφωνα με το Politico η Αθήνα έχει υποβάλει την δική της πρόταση στην Κομισιόν στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν». Η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.
Προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά, δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο». Υπάρχει όμως και ένα ακόμη συγκεκριμένο αίτημα από μια χώρα με νησιά που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού», λέει η Αθήνα. «Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω. «Έτσι, στα αεροπλάνα, “όλα τα καθίσματα” πρέπει να γεμίσουν, λέει το έγγραφο, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα.
Πάντως την ώρα που οι Ευρωπαίοι ονειρεύονται διακοπές στην παραλία οι ειδικοί ανησυχούν για το επόμενο κύμα της πανδημίας καταλήγει το Politico.