search icon

Τουρισμός

Πληρότητες στο 76% και μέση τιμή στα €142 το δίκλινο στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα

Με βάση τα στοιχεία του ΙΤΕΠ η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Ιούνιο του 2024 ήταν στα 142 ευρώ, νούμερο αυξημένο κατά 18% σε σύγκριση με τα 120 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή τον Ιούνιο του 2023

Με οριακά αυξημένη πληρότητα αλλά παράλληλα αύξηση στη μέση τιμή διάθεσης του δικλίνου δωματίου έκλεισε ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού για τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το οποίο συνεργάζεται με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία τον Ιούνιο ήταν στο 75,7% οριακά αυξημένη σε σύγκριση με το 75,3% του Ιουνίου του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΙΤΕΠ από τους ξενοδόχους, στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση, η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Ιούνιο του 2024 ήταν στα 142 ευρώ, νούμερο αυξημένο κατά 18% σε σύγκριση με τα 120 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή τον Ιούνιο του 2023. Οι αυξημένες δαπάνες λειτουργίας και τα αυξημένα κόστη προμηθειών, η ζήτηση, σε συνδυασμό και με την σταδιακή αναβάθμιση, χρόνο με το χρόνο, τμήματος του ξενοδοχειακού αποθέματος ώστε να απευθύνεται πλέον σε ταξιδιώτες με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια είναι από τις παραμέτρους που φέρνουν αυξήσεις στις τιμές των δωματίων.

Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο ότι οι ξενοδόχοι θα πρέπει να βρούν τη χρυσή τομή ώστε να μην τεθούν εκτός ανταγωνισμού λόγω των ανατιμήσεων σε μία περίοδο όπου οι πιέσεις στα εισοδήματα του εγχώριου αλλά και του ξένου κοινού είναι δεδομένες:

Ενδεικτικά για το ελληνικό κοινό με βάση και την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), για την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών ένα 55% δηλώνει ότι δε θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι λόγω του αυξημένου κόστους τόσο σε εισιτήρια και όσο διαμονή, 1 στους 3 δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες, 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένες σε ποσοστό άνω του 50%.

Το 3μηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου

Για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, περαιτέρω αύξηση στα νούμερα αναμένονται στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, μήνες κατά τους οποίους οι πληρότητες πιάνουν τα υψηλότερα επίπεδα λόγω της υψηλής εποχικότητας της χώρας. Ενδεικτικά με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για το 2023 ποσοστό 54% των αφίξεων, ένα 56% των διανυκτερεύσεων και επίσης 58% των εισπράξεων σημειώνεται στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Σε αριθμούς για τις αφίξεις τα ποσοστά μεταφράζονται σε 17,73 εκατ. αφίξεις στο γ’ τρίμηνο του έτους και αντίστοιχα σε εισπράξεις σε 11,5 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν πέρυσι την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο πληροτήτων για τα ξενοδοχεία, πέρυσι τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, οι πληρότητες πανελλαδικά έπιασαν το 83% για να φτάσουν στο peak του 89% κατά τον Αύγουστο και στο 79% το Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα και με τη μέση τιμή δωματίου που πιάνει τα ανώτατα επίπεδα επίσης το μήνα Αύγουστο με ενδεικτική την τιμή των 164 ευρώ πέρυσι ως προς τη μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου.

Διαβάστε ακόμη 

ΑΑΔΕ: Ασπίδα προστασίας και ανωνυμίας για όσους καταγγέλλουν κυκλώματα

Μύκονος: Έρχεται και τρίτο σφυρί για τον «mr. Caprice» Νίκο Γρυπάρη (pics)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έγραψε ιστορία με την επανεκλογή της – Η επόμενη μέρα και το παζάρι για τους επιτρόπους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version