Στα επίπεδα των 5,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας το 2023, σχεδόν διπλάσιες έναντι του 2019, με τον κλάδο να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της φετινής σεζόν. 

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών κ. Γιάννης Παράσχης σήμερα, στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας παράλληλα ότι για να υπάρξει συνέχεια στη θετική τάση θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, αναφέρθηκε ιδιαίτερα ακριβώς στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος λόγω και των επενδύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πρόθυμο να χρηματοδοτήσει μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις κι  εκφράζοντας παράλληλα την προσωπική του εκτίμηση ότι δεν υφίσταται θέμα υπερτουρισμού για τον κλάδο. «Ενδεχομένως με εξαίρεση 2-3 προορισμών δεν υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα ώστε να το θεωρούμε ως ένα καθολικό πρόβλημα. Είναι ανακριβές και ενδεχομένως και αυτοκαταστροφικό.  Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ζητήματα και θέματα υποδομών, ότι χρειαζόμαστε σοβαρές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Όμως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα άφθονα κοινοτικά κονδύλια και να υποστηρίξουμε κι εμείς με τεχνογνωσία στις χρηματοδοτήσεις και με κεφάλαια αφήνοντας τη μιζέρια στην άκρη ώστε να οδηγηθεί ο κλάδος στον επόμενο κύκλο, της βιωσιμότητας με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και ευαισθησία και στο περιβάλλον».

Ο πρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχης Βασιλάκης, έκανε λόγο για ικανοποιητική ζήτηση στην παρούσα φάση, με άμεση την ανάγκη σε δύο επιμέρους «μέτωπα»: «Το ένα είναι η αναζήτηση, η εξέλιξη και η εκπαίδευση του προσωπικού, κάτι που θα πρέπει να δούμε πιο συνολικά. Μόνο με την αύξηση της εξειδίκευσης και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων μπορεί να έρθει η ουσιαστική παραγωγικότητα, άρα και η δυνατότητα να πληρώσουμε περισσότερα καλύπτοντας με αποτελεσματικό τρόπο αυτό το έλλειμμα που φαίνεται ότι δημιουργείται όχι μόνο στον τουρισμό σε όλη την κοινωνία. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με θέματα βιωσιμότητας και ποιότητας υπηρεσιών ώστε να έχουμε ένα μέτρο στην ανάπτυξη που να μπορεί να φέρνει κόσμο περισσότερο, αλλά όχι με τόσο μεγάλο ρυθμό στους συνολικούς αριθμούς, αλλά με παράλληλη βελτίωση ποιότητας του τουρισμού».

Η συμβολή του κλάδου 

Αναφερόμενος στη συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Παράσχης ανέφερε κάποια στοιχεία από το Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) που τεκμηριώνουν τη συμβολή του τουρισμού στην οικονομία για το 2023 σε σύγκριση με την προπανδημική χρονιά του 2019: 

  • Την περίοδο 2019-2023 ο εισερχόμενος τουρισμός σε όρους αφίξεων με 36.1 εκατ.  κατάγραψε αύξηση κατά +6,1% σε σχέση με τα 34 εκατ. του 2019. 
  • Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά +13,3% από 18,2 δισ. ευρώ το 2019 σε 20,6 δισ. το 2023. 
  • Οι επενδύσεις ύψους 5,1 δις ευρώ είναι σχεδόν διπλάσιες.
  • σε σχέση με το 2019 (2,7 δισ.). 
  • Η άμεση επίπτωση του κλάδου στην ελληνική οικονομία το 2023 ήταν -σε τρέχουσες τιμές- 28,5 δισ. ευρώ, 
  • ποσό που αντιστοιχεί στο 13,0% του εγχώριου ΑΕΠ. 
  • Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό και την έμμεση συνεισφορά 
  • του κλάδου μέσω πολλαπλασιαστών, τότε το ποσοστό αυτό φτάνει στο 30% του ΑΕΠ.
  • Και τέλος, Στην αγορά εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2023: ο τουρισμός αφορά άμεσα στο 16,4% της απασχόλησης, ενώ οι άμεσες και έμμεσες θέσεις αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου των θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας. 

Ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι πλέον το 2023 αποτελεί πλέον το νέο έτος ορόσημο για τον κλάδο, ενώ το 2024 θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι στην βάση των στοιχείων των πρώτων 5 μηνών  είναι μια χρονιά που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων για τον τουρισμό. Βέβαια, η εικόνα αυτή  δεν αφορά εξίσου όλες τις τουριστικές δραστηριότητες και όλες τις περιφέρειες. Ειδικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση +12,4% στο πεντάμηνο (ΔΑΑ +16,4% και Περιφερειακά+9,5%), ο προγραμματισμός θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά +8,2% για το σύνολο του έτους, ο οδικός τουρισμός εμφανίζει αύξηση το πρώτο πεντάμηνο κατά +11% περίπου, ενώ και η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στο Α’ τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 3%

Η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα

Και αυτό, παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις γειτονικές αγορές, την μειούμενη ένταση του λεγόμενου revenge travel μετά την πανδημία, αλλά και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις στην περιοχή μας με κυρίαρχες τις συρράξεις σε Ουκρανία και Γάζα, τις φυσικές καταστροφές που μας έπληξαν, τις συνεχιζόμενες πιέσεις στα εισοδήματα από τον επίμονο πληθωρισμό αλλά και την ευρύτερη κοινωνική προβληματική που ανέδειξαν οι ευρωπαϊκές εκλογές. 

«Τα θετικά μηνύματα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τόσο τους εκπροσώπους του κλάδου όσο και την Πολιτεία στην παγίδα ότι η επιτυχία είναι διασφαλισμένη και δεδομένη. Για να συνεχιστεί η θετική πορεία εργαζόμαστε συστηματικά για απαντήσεις αλλά και συναινέσεις στα επίκαιρα ζητήματα του αναπτυξιακού μοντέλου του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια.

Συνδυαστικά με το έργο μας «Ελληνικός Τουρισμός 2030| Σχέδια Δράσης» (που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021) – ο κλάδος έχει θέσει πέντε κεντρικές προτεραιότητες με ορίζοντα το 2030 ήτοι τις  επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, το ζήτημα των υποδομών, τη διαχείριση των προορισμών, την αγορά εργασίας και φυσικά τη βιωσιμότητα.

Σε σχέση με επιμέρους ζητήματα του κλάδου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε την αντίθεση του κλάδου στις συζητήσεις για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ή άλλων επιβαρύνσεων στα ξενοδοχεία: «Πέραν του τέλους για την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση-για το οποίο οι θέσεις μας είναι γνωστές– πρόσφατα ξεκίνησαν συζητήσεις από εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ή άλλων επιβαρύνσεων επί του τζίρου των ξενοδοχείων, με τη δικαιολογία της επιβάρυνσης των προορισμών από τον τουρισμό. Είναι προφανές ότι για την αδυναμία των υποδομών και την έλλειψη ουσιαστικής διαχείρισης των προορισμών είναι εκτός λογικής να επιβαρυνθεί και πάλι μία και μόνο οικονομική δραστηριότητα, της οποίας μάλιστα τα οφέλη διαχέονται σε όλη την οικονομία και κοινωνία. Αντίθετα, η θέση μας είναι ότι φόροι και τέλη από τον τουρισμό πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που έχουν σχέση με το τουρισμό για την βελτίωση της λειτουργίας και της ζωής κατοίκων και επισκεπτών των περιοχών από τις οποίες εισπράττονται».

Για «χρονίζουσα εκκρεμότητα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφορικά με το χωροταξικό ζητώντας λύση με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με ασφάλεια δικαίου. 

Επιπλέον στο κομμάτι της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη  η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΤΑΑ και του ΕΣΠΑ 2021 -2027 αλλά και του νέου αναπτυξιακού νόμου για τη χρηματοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων ειδικά δε για ζητήματα πράσινης μετάβασης.

ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE

Ο κ. Παράσχης ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ την ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE, για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων στην αειφορία. «Την ονομάσαμε Metron γιατί μέτρον σημαίνει, μέτρηση, αναλογία αλλά και κανόνας και βιωσιμότητα χωρίς μέτρο, χωρίς κανόνες, δεν μπορεί να υπάρξει». Σκοπός είναι η δέσμευση και η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία. «Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης, ελέγχου, εκπαίδευσης, συμμόρφωσης, αυτοδέσμευσης και στοχοθέτησης, επαναξιολόγησης, και πιστοποίησης …των επιχειρήσεων.

Με την εντατική δουλειά των συνεργατών μας στον ΣΕΤΕ, το ΙΝΣΕΤΕ και τη Marketing Greece και την συνδρομή εξειδικευμένων συμβούλων σε προγράμματα sustainability στον τομέα του τουρισμού δημιουργούμε την μεθοδολογία και τα απαραίτητα εργαλεία. Ξεκινάμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 με την πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένες επιχειρήσεις πριν το rollout του προγράμματος στην βάση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στόχο – αρχικά – τη μέτρηση πέντε βασικών δεικτών: κατανάλωση ενέργειας, νερού, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, εργασιακά θέματα, κοινωνικό αποτύπωμα». 

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται εξπρές-ρυθμίσεις α λα καρτ και νέο πλαίσιο προστασίας κατοικίας για οφειλέτες

Το μεγάλο στοίχημα της Νoval Property: Στόχος χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ (pics)

«Πρωτεύς»: Τρίτη φορά με… «ρότα» για το ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ