Ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και τα αντίστοιχα επίπεδα των λοιπών τουριστικών αγορών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κινείται ο ελληνικός τουρισμός το 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO- ΠΟΤ) και το τελευταίο Βαρόμετρο για τις επιδόσεις του κλάδου διεθνώς.
Η τωρινή εκτίμηση του ΠΟΤ αναφέρει ότι φέτος ο παγκόσμιος τουρισμός θα φτάσει στο 65% των επιπέδων του 2019, ενώ ήδη στο εννιάμηνο υπολογίζεται ότι διεθνώς έχουν ταξιδέψει περί τα 700 εκατομμύρια τουρίστες, νούμερο που αντιστοιχεί στο 63% των αντίστοιχων αφίξεων του 2019, προ πανδημίας. Η Ευρώπη αναδεικνύεται η γεωγραφική περιοχή με τους καλύτερους ρυθμούς ανάκαμψης σε όλο τον κόσμο, αφού υπολογίζεται ότι στο εννιάμηνο έχει υποδεχθεί περί τα 477 εκατ. τουρίστες (68% επί του συνόλου των διεθνών αφίξεων) ή αλλιώς στο 81% του 2019. Ειδικά στη Μεσόγειο οι ρυθμοί ανάκαμψης των αφίξεων φέτος στο εννιάμηνο είναι ακόμη υψηλότεροι και αντιστοιχούν στο 86% του 2019, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΠΟΤ, ενώ στο 88% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τη Δυτική Μεσόγειο.
Πολύ καλές επιδόσεις σημειώνει η χώρα μας, με βάση και τα επίσημα, προκαταρκτικά στοιχεία από το ταξιδιωτικό ισοζύγιο που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος, έστω κι αν οι αφίξεις υπολείπονται ακόμη σε διψήφιο ποσοστό έναντι του 2019. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στη χώρα μας έφτασε τα 23,69 εκατ. ταξιδιώτες, μειωμένη ακόμη κατά 12,1% έναντι του εννιαμήνου του 2019, ενώ πολύ κοντά πλέον, μειωμένες σε ποσοστό μόλις 3,1% βρίσκονται οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του εννιαμήνου φτάνοντας αισίως τα 15,6 δισ. ευρώ. Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι παραμένει αυξημένη κατά 10,7% φέτος έναντι του εννιαμήνου του 2019, στα επίπεδα των 646 ευρώ από τα 583 ευρώ ανά ταξίδι προ πανδημίας.
Διεθνώς, «οι φετινές επιδόσεις έχουν ενισχυθεί από την έντονη ζήτηση, τα βελτιωμένα επίπεδα εμπιστοσύνης από πλευράς του καταναλωτικού κοινού και την άρση των περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό προορισμών», αναφέρει ο ΠΟΤ, με το γ’ τρίμηνο του 2022 να είναι πολύ ισχυρό δεδομένου ότι καταγράφηκαν περί τα 340 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, σχεδόν το 50% του συνόλου του εννιαμήνου.
Σημειωτέον ότι στο εννιάμηνο ορισμένοι προορισμοί αναφέρουν αφίξεις πάνω από τα προ- πανδημικά επίπεδα όπως οι Αλβανία, Αιθιοπία, Ονδούρα, Ανδόρα, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ και Ισλανδία.
Για τους επόμενους μήνες εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία από τον ΠΟΤ: «Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρυθμό ανάκαμψης το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το 2023. Η τελευταία έρευνα στην ομάδα εμπειρογνωμόνων τουρισμού του ΠΟΤ παραπέμπει σε χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης για το επόμενο διάστημα, αντανακλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις που υποδηλώνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης του κλάδου, οι τουριστικές εισπράξεις διεθνώς θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,2 έως 1,3 τρισ. δολάρια το 2022, αυξημένα σε ποσοστό από 60% έως 70% σε σχέση με το 2021, ή σε ποσοστό μεταξύ 70 και 80% των 1,8 τρισ. δολαρίων που καταγράφηκαν το 2019».
Διαβάστε ακόμη
Τι ισχύει φέτος για όσους θέσουν σε ακινησία το Ι.Χ. τους
Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης