Της Στεφανίας Σούκη
Με «όχημα» τα Club Med και την Thomas Cook οι Κινέζοι της Fosun επενδύουν περαιτέρω στον τουρισμό, έχοντας ήδη ποντάρει και στην Ελλάδα μέσα από τη συμμετοχή τους στο μεγάλο έργο της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Eλληνικού.
Ο κινεζικός όμιλος βρίσκεται σε επαφές με πιστωτικά ιδρύματα κι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απόσχιση και δημόσια εγγραφή του τουριστικού του κλάδου, που περιλαμβάνει και τις δραστηριότητες των Club Med με σκοπό την άντληση τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων και την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στο συγκεκριμένο, πολλά υποσχόμενο για τον όμιλο τομέα.
Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι επίσημες προβλέψεις (ΙΑΤΑ) κάνουν λόγο για 8% αύξηση στον κινέζικο τουρισμό προς την Ευρώπη κάθε χρόνο μέχρι το 2021, δεδομένου ότι προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα συμβάλλουν οι περισσότερες και φθηνότερες αεροπορικές πτήσεις από Κίνα προς την Ευρώπη και η βελτίωση των διαδικασιών έκδοσης βίζας. Σημειωτέον ότι η Ευρώπη απορροφά ποσοστό πάνω από το 12% του συνολικού εξωτερικού τουριστικού ρεύματος από την Κίνα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, ο κινεζικός κολοσσός, ο οποίος πρωτοέγινε γνωστός στη χώρα μας μέσα από τη συνεργασία του με τον όμιλο Κουτσολιούτσου του FF Group έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι πιστεύει στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού: Πέραν του μεγάλου project του Ελληνικού κάτω από το σχήμα με επικεφαλής τη Lamda Development, επενδύει και έμμεσα αφενός μέσω του τουριστικού κολοσσού της Thomas Cook (εκεί διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή), ο οποίος έχει αυξήσει τη δυναμικότητά του στη χώρα μας ήδη για τη σεζόν του 2018, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση και επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ενισχυτικά στην στρατηγική του κινεζικού ομίλου όσον αφορά την παρουσία του στη χώρα μας φαίνεται ότι λειτουργεί και η προοπτική αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού από την Κίνα, έστω κι αν επί του παρόντος οι αριθμοί είναι χαμηλοί με μόλις 150.000 Κινέζους που επισκέπτονται σε ετήσια βάση τη χώρα μας.
Το εγχείρημα της Air China, η οποία ξεκίνησε τις απευθείας πτήσεις Πεκίνου- Αθήνας μέσα στο φθινόπωρο, από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017, φαίνεται ότι παρουσιάζει ικανοποιητικές επιδόσεις, ενώ ήδη η αεροπορική έχει προγραμματίσει την αύξηση των εβδομαδιαίων πτήσεων μεταξύ Πεκίνου- Αθήνας για τη θερινή περίοδο του 2018, ξεκινώντας από τις 26 Μαρτίου του 2018. Αυτό που επισημαίνουν οι τουριστικοί φορείς ειδικά για τη χώρα μας και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα έχει ιδιαίτερη σημασία η ταχεία έκδοση θεωρήσεων εισόδου και η δημιουργία όλο και περισσότερων ελληνικών κέντρων θεωρήσεων στην Κίνα.
Πάντως μέχρι στιγμής, οι Κινέζοι έρχονται πρώτοι στο πρόγραμμα Golden Visa για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε αγοραστές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ: Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από την αρχή του προγράμματος το 2013, έως το τέλος Οκτωβρίου 2017 895 άδειες διαμονής επενδυτών από το σύνολο των 2.102 αδειών που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε ξένους υπηκόους τρίτων χωρών αφορούν Κινέζους.