Της Στεφανίας Σούκη
«Hρθε η ώρα να περάσουμε από ένα αναλογικό, σε ένα ψηφιακό κράτος που θα αντιλαμβάνεται τις νέες ανάγκες. Ο τουρισμός θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας».
Αυτό δηλώνει ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, από το βήμα του χθεσινού συνεδρίου του ΣΕΤΕ για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού μέσα από την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, τη διαμόρφωση της εικόνας των προορισμών και την στρατηγική επικοινωνίας του τουριστικού προϊόντος. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε λόγο χθες για ένα δομημένο σχέδιο δράσης, που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει μια συνολική ψηφιακή στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.
«Δεν θα επαναλάβουμε τις ισχυρές διαφωνίες μας για τους υπέρογκους φόρους που γονατίζουν την επιχειρηματικότητα, ούτε φυσικά θα πανηγυρίσουμε για επιτυχίες που εμείς θεωρούμε αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς πολλών ετών και πολλών πλευρών. Σήμερα δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για όλα αυτά, αλλά είναι η ώρα να θέσουμε τις βάσεις προβληματισμού για το μέλλον και τα ζητήματα που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Για ό,τι συμβαίνει γύρω μας σε επίπεδο εξελίξεων και τάσεων στον τομέα, για την ψηφιακή επανάσταση που ήδη ξεκίνησε και για τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα πεδία. Την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την εργασία, την κοινωνία. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά καθώς θα κληθεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλησεις. Αν δεν το κάνει, θα μείνει πίσω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ήδη η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω, στην κατηγορία των ψηφιακών ουραγών της Ευρώπης. Στο σημείο που είμαστε αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε επειγόντως ένα δομημένο σχέδιο δράσης, που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εφαρμόσει μια συνολική ψηφιακή στρατηγική. Να περάσουμε από ένα αναλογικό, σε ένα ψηφιακό κράτος που αντιλαμβάνεται τις νέες ανάγκες, που σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοποριακές ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, που θέτει την επιχειρηματικότητα στο κέντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Και φυσικά, αυτό που παράλληλα χρειάζεται, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Είναι προφανές ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να λείπει από αυτή την τεράστια πρόκληση. Το αντίθετο μάλιστα- θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Με διαρκείς προσαρμογές, με αναζήτηση νέας γνώσης και κυρίως με αλλαγή νοοτροπίας».
Υποδομές και βιώσιμη ανάπτυξη
Ο ΣΕΤΕ, όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, αντιλαμβάνεται το μέγεθος των αλλαγών και συντάσσεται με την πλευρά της προόδου:
«Αν δεν προσαρμοστούμε, θα συρρικνωθούμε. Η χάραξη τουριστικής στρατηγικής οφείλει πλέον να αρχίζει και να τελειώνει με την προσαρμογή μας στη νέα εποχή, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται, αλλά και στις επιδράσεις που θα υπάρξουν σε προβλήματα και παθογένειες που συσσωρεύονται από το παρελθόν. Υποδομές, βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, φαινόμενα κορεσμού πολλών περιοχών. Εμείς από την πλευρά μας προσεγγίζουμε όλες τις νέες τάσεις της αγοράς, επενδύουμε στη γνώση, την εκπαίδευση και τον ανθρώπινο παράγοντα και προσπαθούμε να σταθούμε ανταγωνιστικοί στις νέες προκλήσεις».