Καθώς οι πόλεις συνέρχονται πλέον από την πανδημία, παρατηρείται μία ανανεωμένη εστίαση στη νύχτα και στον ρόλο της στην οικονομία των αστικών κέντρων.
Αυτό συνιστά την προώθηση μιας ζωντανής, 24ωρης κοινωνίας, η οποία εμπεριέχει ποικίλες δραστηριότητες, από χώρους νυχτερινής διασκέδασης, έως κρίσιμες υπηρεσίες όπως μεταφορές και ασφάλεια. Ο αντίκτυπος της οικονομίας της νύχτας, είναι πολυεπίπεδος, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτιστικά και κοινωνικά, όπως διαπιστώνει σχετική έκθεση της Toposophy.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 80 πόλεις έχουν συστήσει νυχτερινές επιτροπές, διορίζοντας «νυχτερινούς δημάρχους», με σκοπό την υποστήριξη του εν λόγω τομέα. Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός, ειδικά σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σημείωσε πτώση του ΑΕΠ από 5,1% σε 4,1% μεταξύ του 2019 και του 2022.
Ωστόσο, η νυχτερινή οικονομία εξακολουθεί να είναι σημαντική στην απασχόληση, καθώς 1 στους 9 εργαζόμενους της χώρας απασχολούνται σε νυχτερινές θέσεις.
Από πλευράς τουρισμού και πολιτισμού, η βαρύτητα που δίνεται στη νυχτερινή οικονομία αυξάνεται, ιδιαίτερα σε δημιουργικές βιομηχανίες όπως η μουσική. Πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Σίδνεϋ, αναγνωρίζουν την οικονομία της νύχτας ως εξαιρετικής σημασίας.
Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, ο τομέας παράγει 35,1 δισ. δολάρια ετησίως και έχει δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας, στο Λονδίνο υποστηρίζει 723.000 θέσεις εργασίας, ενώ στο Σίδνεϋ, υπάρχει δυνατότητα σημαντικής ανάπτυξης με την κατάλληλη υποστήριξη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr