search icon

Τουρισμός

Νέα δεδομένα στη «σκακιέρα» του τουρισμού

Οι τελευταίες εξελίξεις σε Βερολίνο και Τουρκία επαναφέρουν το ζήτημα της «ασφάλειας» και δημιουργούν προσωρινό «πάγωμα» στις κρατήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Της Στεφανίας Σούκη

Νέα δεδομένα κι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σκηνικό για τον τουρισμό στην Ευρώπη δημιουργούν οι τελευταίες εξελίξεις σε Βερολίνο και Τουρκία με το ζήτημα της ”ασφάλειας” να επανέρχεται και να δημιουργεί προσωρινό ”πάγωμα” στις κρατήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Την άποψη εξέφρασε εγχώριο μεγαλοστέλεχος του ξενοδοχειακού κλάδου που ”τρέχει” έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στη χώρα μας: “Μετά το ”χτύπημα” στο Βερολίνο, οι πρώτες αντιδράσεις από την αμερικανική αγορά, η οποία προτιμά την πολυτελή διαμονή στην Ευρώπη, είναι αρνητικές κι αν το κλίμα της ανασφάλειας επικρατήσει, θα υπάρξουν επιπτώσεις στον εισερχόμενο ευρωπαϊκό τουρισμό το 2017″.

Το θετικό πάντως για την Ελλάδα είναι ότι, εν μέσω θυέλλης, δείχνει να… ανθίσταται έχοντας ήδη στη ”φαρέτρα” της για το 2017 την άνοδο σε μερικές από τις βασικές της αγορές -όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας- αλλά και το… comeback της Ρωσίας: Ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτίμησε χθές αύξηση των αφίξεων από Ρωσία τη νέα χρονιά, στην οποία βοηθά και η σταθερότητα της ισοτιμίας του ρουβλίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα από τη Ρωσία για τις προκρατήσεις της θερινής σεζόν του 2017. Σύμφωνα με στοιχεία του Biblio Globus, από τους πιο γνωστούς tour operators της Ρωσίας, οι προκρατήσεις των Ρώσων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, δείχνουν σημαντικά αυξημένα νούμερα για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία (σ.σ. τα στοιχεία είναι πρίν τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας στην Αγκυρα), ενώ η μόνη χώρα στην ευρύτερη περιοχή που δε δείχνει την ίδια δυναμική είναι η Τυνησία. Σημειωτέον ότι στο εντεκάμηνο του 2016, σε συνέχεια και του αφιερωματικού έτους Ελλάδας- Ρωσίας & Ρωσίας- Ελλάδας 2016, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Τουρισμού, σημειώθηκε αύξηση αύξηση των αεροπορικών αφίξεων από τη Ρωσία κατά 25,6% (778.598 επισκέπτες).

Πέραν της ρωσικής αγοράς, στα θετικά μηνύματα του 2017 είναι και η αύξηση των θέσεων από πλευράς των αεροπορικών εταιρειών για τη χώρα μας το 2017, γεγονός το οποίο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αποδίδει “και στη μεταφορά αρκετών πτήσεων από την Ισπανία. Η μείωση των αεροπορικών θέσεων προς την Ισπανία το 2017 οφείλεται σε αρκετές, μη ικανοποιητικές πληρότητες πτήσεων το 2016, λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών”, αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης. Υπενθυμίζεται εδώ ότι μόνο για το μήνα Αύγουστο, η (ασφαλής στις συνειδήσεις των ξένων τουριστών) Ισπανία δέχθηκε πάνω από 10,1 εκατ. ξένους επισκέπτες- νούμερο ρεκόρ, αυξημένο κατά 5,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος που προμηνύει, κατά τον ΣΕΤΕ, ανακατατάξεις ροών στις τουριστικές αγορές στην ευρύτερη περιοχή και τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, έναντι της Ελλάδας, είναι και η απόφαση μεγάλων tour operators να αποκλείσουν από τα προγράμματά τους δημοφιλείς προορισμούς όπως το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου για το επόμενο καλοκαίρι: Ενδεικτικά, η Thomas Cook στη Βρετανία και την Ιρλανδία αποφάσισε να μήν προσφέρει καθόλου ταξιδιωτικά πακέτα για τον προορισμό το 2017, σε συνέχεια των περιοριστικών μέτρων από τη βρετανική κυβέρνηση για τις εμπορικές πτήσεις στο αεροδρόμιο του γνωστού θέρετρου, μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους τον Οκτώβριο του 2015 που κόστισε τη ζωή στους 224 επιβαίνοντες.

Exit mobile version