search icon

Τουρισμός

MIT για Ελλάδα: Δεν αναμένεται αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι, ακόμη και χωρίς μέτρα

Τι έδειξε το μοντέλο  Delphi βασιζόμενο σε επεξεργασία στοιχείων για την πανδημία στην Ελλάδα που ανέλυσε ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή, Δημήτρη Μπερτσιμά

Αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη του ΜΙΤ για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με το μοντέλο  Delphi, δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι, ακόμα και χωρίς την λήψη μέτρων, βασιζόμενο σε επεξεργασία στοιχείων για την πανδημία στην Ελλάδα που ανέλυσε ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων του φημισμένου Αμερικανικού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή, Δημήτρη Μπερτσιμά.

Το μοντέλο Delphi, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης που επεξεργάστηκε ο κορυφαίος καθηγητής του Tεχνολογικού Iνστιτούτου Μασαχουσέτης  Δημήτρης Μπερτσιμάς, έδωσε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό, τα οποία ο διακεκριμένος καθηγητής μιλώντας στην Καθημερινή συνόψισε: “Τα πράγματα πηγαίνουν καλά, αντιδράσαμε σωστά, αλλά απαιτείται συνεχής εγρήγορση, καθώς παντού το πράγμα μπορεί να ξεφύγει”.

Όπως σημειώνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας καθηγητής, «η δύσκολη περίοδος είναι τώρα επειδή δεν έχουμε στα χέρια μας θεραπείες και εμβόλιο. Γι’ αυτό το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. Στην πανδημία του 1918 το 70% των κρουσμάτων εκδηλώθηκε στο δεύτερο κύμα από Σεπτέμβριο ως Ιανουάριο.»

Η επιστημονική ομάδα του κ. Μπερτσιμά ανέπτυξε ένα επιδημιολογικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης – το ονομάζει “Delphi” – το οποίο επικεντρώνεται στην πρόβλεψη των μολύνσεων, συνδυάζει στοιχεία από 10.000 ασθενείς παγκοσμίως και προβλέπει την τάξη μεγέθους των κρουσμάτων COVID-19 για ολόκληρο το καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

«Αναπτύξαμε ένα μοντέλο για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ως τις 15 Ιουνίου. Πρόσφατα βελτιώσαμε το μοντέλο με την εισαγωγή δεδομένων για τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και επεκτείναμε τις προβλέψεις ως τον Σεπτέμβριο», λέει ο κ. Μπερτσιμάς.

Για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από επίσημες πηγές και έρευνες των πανεπιστημίων των χωρών αναφοράς. «Αντλούμε στοιχεία για τη θνησιμότητα και τα υποκείμενα νοσήματα και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης προχωράμε σε προβλέψεις με βάση πιθανότητες».

Exit mobile version