search icon

Τουρισμός

Μειώθηκαν στο μισό οι διανυκτερεύσεις στα «Αirbnb» στην Ελλάδα

Πέρυσι μειώθηκαν κατά 11,6% στις 72.591 κατά μέσο όρο οι ενεργές καταχωρήσεις καταλυμάτων στις δύο γνωστές πλατφόρμες Airbnb και Vrbo, με βάση τα στοιχεία της AirDna

«Μία χρονιά που θέλουν όλοι να ξεχάσουν». Ετσι περιγράφει η AirDna, η γνωστή, διεθνής εταιρεία αναλύσεων της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, την περασμένη χρονιά όσον αφορά την πορεία της αγοράς στη χώρα μας όπου οι διανυκτερεύσεις με βάση τις κρατήσεις στα συστήματα που διατηρούν οι μεγαλύτερες και πιο γνωστές πλατφόρμες Airbnb και Vrbo μειώθηκαν στο ήμισυ.

Με βάση τα στοιχεία της AirDna για τη χώρα μας, οι διανυκτερεύσεις που σημειώθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα ήταν μόλις στα 4,2 εκατομμύρια συνολικά, ενώ αντίστοιχα το 2019 ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα τύπου «Airbnb» έφθασε τα 8,3 εκατομμύρια. Οι συνολικές διαθέσιμες διανυκτερεύσεις από τους ιδιοκτήτες το 2020 ήταν στα 11,6 εκατομμύρια (άρα έγιναν κρατήσεις περίπου για το 1/3), ενώ το 2019 ήταν στα 16,6 (με κρατήσεις στο ½ επί του συνόλου).

Μικρή, μόλις κατά 6,7%, ήταν η πτώση όσον αφορά τη μέση τιμή διάθεσης των καταλυμάτων μέσα από τις εν λόγω πλατφόρμες, λίγο πάνω από τα 111 ευρώ για την περασμένη χρονιά από τα 120 ευρώ περίπου του 2019. Ωστόσο, το έσοδο ανά διαθέσιμο κατάλυμα (RevPAR) για τους ιδιοκτήτες ήταν κατά πολύ μικρότερο το 2020 σε σύγκριση με το 2019 σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 32,5% και φθάνοντας τα 40 ευρώ από τα σχεδόν 60 ευρώ του 2019. Το γεγονός ενδέχεται να οφείλεται σε παραμέτρους όπως η μικρή διάρκεια διαμονής των επισκεπτών, το αυξημένο κόστος καθαρισμού, τυχόν εκπτώσεις για πιο μακροχρόνιες διαμονές κ.α., ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2019, τη χρονιά των ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, είχαν ήδη φανεί τα πρώτα σημάδια κόπωσης στην αγορά με μείωση των εισοδημάτων των ιδιοκτητών.

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα που έκαναν λόγο για αποχώρηση αρκετών ιδιοκτητών από τις πλατφόρμες λόγω της πτώσης του τουρισμού και προκειμένου να στραφούν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, συνολικά ο μέσος όρος των διαθέσιμων ενεργών καταχωρήσεων στην Ελλάδα πέρυσι, τη χρονιά του κορωνοϊού, μειώθηκε κατά 11,6% στα 72.591 συνολικά καταλύματα κατά μέσο όρο από τα 82.138 καταλύματα του 2019.

Το νούμερο παραμένει υψηλό αν ληφθεί υπόψη ότι οι ενεργές καταχωρήσεις αυξομειώνονται κάθε μήνα, ανάλογα με την εποχικότητα. Ενδεικτικά με βάση παλιότερα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το 2018, σε μία εξίσου καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, οι ενεργές καταχωρήσεις σε όλη την Ελλάδα το μήνα Ιανουάριο ήταν λίγο κάτω από τις 48 χιλιάδες για να φτάσουν τον Ιούνιο λίγο κάτω από τις 80 χιλιάδες, όσες δηλαδή σχεδόν ήταν ο μέσος όρος του 2019.

Mε βάση τα στοιχεία της AirDna κρατήσεις για τουλάχιστον μία μέρα έγιναν πέρυσι σε 37.355 καταλύματα (από 52.235 το 2019), με το ποσοστό της πληρότητας στη χρονιά του κορωνοϊού να φθάνει το 36,1% από 49,9% το 2019.

Η Ελλάδα κατατάσσεται συνολικά στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά την πτώση στη ζήτηση και μάλιστα το μήνα Οκτώβριο -πρίν το lockdown- αυξήθηκε στιγμιαία ο αριθμός των καταχωρήσεων στην πλατφόρμα της Airbnb για να σημειώσει και πάλι μεγάλη πτώση τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Από την άλλη σε αγορές όπως η Γαλλία και η Ισπανία, υπήρξε αύξηση των καταχωρήσεων από τους ιδιοκτήτες το τελευταίο δίμηνο του 2020.

Διαβάστε ακόμη:

Ο θρίαμβος της «μαρίδας» απέναντι στα hedge fund και το ξεπούλημα των μετοχών παγκοσμίως

Bitcoin: Ποιοι επιδιώκουν τον «θάνατό» του – Πόσες φορές ανακηρύχθηκε «νεκρό» και πώς ανέκαμψε

Έλον Μασκ: Η ερώτηση – παγίδα που λατρεύει να κάνει σε όσους του ζητούν δουλειά

Exit mobile version