«Zητάμε απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια σε ό,τι έχει να κάνει με τα στοιχεία και τα δεδομένα, έτσι ώστε τόσο το ταξιδιωτικό κοινό όσο και η τουριστική βιομηχανία να μπορέσουν να κατανοήσουν το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης».
Η δήλωση του Steve Heapy CEO του νο 2 ταξιδιωτικού οργανισμού στο Ηνωμένο βασίλειο, Jet2.com και Jet2holidays αποτυπώνει το κλίμα που κυριαρχεί αυτή την στιγμή στη βρετανική ταξιδιωτική βιομηχανία σε συνέχεια της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να συνεχίσει να ‘’φρενάρει’’ τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, υπό τοn φόβο της εισαγωγής μεταλλάξεων με την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα τους.
Η Βρετανία όχι μόνο δεν πρόσθεσε έστω και μεμονωμένα δημοφιλείς προορισμούς, όπως αναμενόταν για παράδειγμα για ελληνικά νησιά, αλλά έβγαλε και την Πορτογαλία από την αρχική ‘’πράσινη’’ λίστα των προορισμών για τους οποίους δεν απαιτείται καραντίνα.
Η Ελλάδα, όπως και άλλοι μεσογειακοί προορισμοί, παραμένει στην «πορτοκαλί», με τους εγχώριους τουριστικούς φορείς να εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους αργότερα μέσα στο καλοκαίρι έστω κι αν αρχικά ‘’πόνταραν’’ στους εμβολιασμένους Βρετανούς ειδικά για το πρώτο, κρίσιμο διάστημα στο ξεκίνημα του καλοκαιριού.
Επισημαίνεται εδώ ότι ειδικά η Jet2 και η Jet2Holidays, όπως άλλωστε και η TUI, έχουν ‘’επενδύσει’’ στη χώρα μας με προσθήκες πτήσεων και τουριστικών πακέτων, ενώ και ο ίδιος ο Steve Heapy είναι από τους ενθερμους υποστηρικτές της χώρας μας όπως έχει φανεί από τις κατά καιρούς συναντήσεις του με τον Ελληνα υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.
Λόγω των ανακοινώσεων της βρετανικής κυβέρνησης και των ανακατατάξεων στην ‘’πράσινη’’ λίστα, η Jet2 μετέθεσε προς τα πίσω την εκκίνηση των πτήσεων και των πακέτων διακοπών της, μέχρι -τουλάχιστον- την 1η Ιουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία και την απογοήτευση των συνεργατών της, ενώ ακόμη πιο πίσω πήγε το πρόγραμμα του ομίλου για την Τουρκία που βρίσκεται στην ‘’κόκκινη’’ λίστα των Βρετανών. Στη γείτονα, η Jet2 δεν πρόκειται να ξεκινήσει τα ταξίδια πριν τις 22 Ιουλίου.
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε και στα προγραμματισμένα ταξίδια που είχαν ‘’κλείσει’’ οι Βρετανοί για τη Μεσόγειο μέσω των British Airways, easyJet κ.α., μεταθέτοντας αντίστοιχα και τις όποιες ελπίδες της τουριστικής αλυσίδας για ανάκτηση έστω κι ενός τμήματος των τεράστιων απωλειών που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα τη νέα σεζόν.
H μελέτη του ΚΕΠΕ
Εστω κι αν οι Βρετανοί, η δεύτερη σημαντικότερη αγορά για τη χώρα μας, γευτούν αργότερα φέτος το ελληνικό καλοκαίρι και παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένει, οι ελπίδες από τα έσοδα του τουρισμού παραμένουν.
Με βάση τη μελέτη του Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών με θέμα «Μπορεί ο τουρισμός να σώσει την ανάπτυξη για το 2021;», εάν οι τουριστικές εισπράξεις το 2021 ανέλθουν στο 50% των εισπράξεων του 2019 (οπότε έφθασαν τα 18,2 δισ. ευρώ) θα προκληθεί αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 2,9%, αύξηση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 3,19% και αύξηση των συνολικών εισαγωγών περίπου 2,21%. «Ο τομέας θα είναι και πάλι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια ανάκαμψης», σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος.
Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να θεωρηθεί, εκ πρώτης όψεως, ως εντυπωσιακό, όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, αλλά έχει απολύτως λογικές εξηγήσεις οι οποίες είναι οι εξής:
-Το ΑΕΠ το 2020 προσγειώθηκε στα 165,8 δισ. ευρώ από 183,4 δισ. ευρώ το 2019.
-Για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις γίνεται αναφορά σε ένα μέγεθος που αντιστοιχεί στο 2019. Έτσι το 50% των εισπράξεων του 2019 ισοδυναμεί σχεδόν με 100% αύξηση των εισπράξεων το 2021 σε σχέση με το 2020.
-Ο πολλαπλασιαστής του τουρισμού είναι πάνω από τον μέσο όρο της οικονομίας και μάλιστα πολύ υψηλότερος από τον πολλαπλασιαστή επενδύσεων και τον πολλαπλασιαστή εξαγωγών (διότι ο κατά σειρά τελευταίος περιλαμβάνει εκτός από τις υπηρεσίες και αγαθά).
-Οι δημόσιες δαπάνες που έχουν αρκετά υψηλότερο πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα τόσο σε σχέση με τον μέσο όρο της οικονομίας όσο και τον τουρισμό βάσει και των δύο σεναρίων θα είναι σχεδόν στάσιμες το 2021.
-Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, η επίδραση της χρηματοδότησης από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) στο ΑΕΠ για το 2021 θα είναι της τάξης του 0,30%.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο τουρισμός δύναται για το 2021 να είναι ο «στυλοβάτης» της ανάπτυξης και σε αυτό το γεγονός φαίνεται ότι βασίζεται και ο σχετικός κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2021. Αυτή η πιθανή εξέλιξη όμως πρέπει να θεωρηθεί παροδική, καθώς οφείλεται στις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν στην ελληνική αλλά και στη διεθνή οικονομία λόγω της πανδημίας COVID-19.
Μακροχρόνια, έχει αποδειχθεί ότι ο τουρισμός δεν μπορεί, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του, να παίξει τον ρόλο της «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο 2008-2019 είχαμε μία αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων της τάξης του 56,2% και την ίδια πάντα περίοδο μια μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ της τάξης του 24,2%.
Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θετικές επιπτώσεις από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ΑΕΠ θα αρχίσουν να διαφαίνονται από το 2022 και μετά, και ότι οι υπόλοιπες συνιστώσες της αυτόνομης ζήτησης, πλην των εξαγωγών, δεν διαφαίνεται να μπορούν να συμπαρασύρουν το ΑΕΠ σε άνοδο μεγαλύτερη του 2% για το 2021, η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 4,54 δισ. ευρώ είναι μονόδρομος, ώστε η ελληνική οικονομία να λάβει τη βραχυχρόνια αναπτυξιακή τόνωση που τόσο χρειάζεται.
Διαβάστε περισσότερα
Πότε και πώς θα έρθουν τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% η ύφεση στο 1o τρίμηνο – Αντεξε η οικονομία