search icon

Τουρισμός

Μέχρι και 50% πάνω οι τιμές κατοικιών στις Κυκλάδες (πίνακες)

Μεγάλη η ζήτηση από το εξωτερικό - Ξέφυγαν Νάξος, Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη και Σύρος - Τι δείχνουν τα στοιχεία του δικτύου Spitogatos για τις μέσες ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες στα ελληνικά νησιά φέτος σε σύγκριση με μία πενταετία πριν

Στις Κυκλάδες οι τιμές που ζητούν πλέον οι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν ξεφύγει… Η αύξηση μπορεί να φτάνει και το 50% σε σχέση με μία πενταετία πριν, ενώ και στο Ιόνιο το ποσοστό αύξησης είναι διψήφιο μεν, αλλά σε πιο λογικά πλαίσια, λίγο πάνω από 10%.

Στα βαριά χαρτιά του ελληνικού τουρισμού, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, η εικόνα των τιμών είναι διαφορετικών ταχυτήτων, ανάλογα με την προσφορά των κατοικιών. Αντίστοιχα μεικτή είναι η εικόνα στα νησιά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στην Αθήνα, με διψήφιο όμως ποσοστό αύξησης για τους προορισμούς με πιο χαμηλές τιμές, ενώ εξαίρεση από τη γενικότερη εικόνα ανόδου αποτελούν οι Σποράδες, όπου οι τιμές εμφανίζονται πτωτικές.

Τα νούμερα για τις αξίες στις πωλήσεις των κατοικιών σε δημοφιλή ελληνικά νησιά ανά την Ελλάδα έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα όσα καταγράφουν μεσίτες και σύμβουλοι ακινήτων αυτή την περίοδο, κάνοντας λόγο για αυξημένη ζήτηση, που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό και από το εξωτερικό.

Ο Spitogatos, η γνωστή ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, με πάνω από 2 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 80 εκατομμύρια σελίδες τον μήνα, κατέγραψε για λογαριασμό του «business stories» τις τιμές των κατοικιών όπως διαμορφώνονται αυτό το καλοκαίρι, τη δεύτερη σεζόν της υγειονομικής κρίσης, σε πάνω από 20 νησιωτικούς προορισμούς στη χώρα μας, κάνοντας μάλιστα τη σύγκριση με μία πενταετία πριν, το 2016, εν μέσω της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι στη συντριπτική πλειονότητα των νησιωτικών προορισμών της χώρας καταγράφεται σημαντική άνοδος σε επίπεδο τιμών κυρίως στις έτοιμες κατοικίες, ενώ μεγαλύτερη σταθερότητα σημειώνεται στις τιμές πώλησης των οικοπέδων, όπου όμως υπάρχει μεγάλη διακύμανση ανάλογα με τη θέση και τις δυνατότητες δόμησης.

Σπίτι και… business μαζί

Ενα ακόμη βασικό συμπέρασμα είναι οι υψηλές προσδοκίες των ιδιοκτητών, που χρησιμοποιούν μάλιστα το «όπλο» της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες τύπου Airbnb προκειμένου να ανεβάσουν τις ζητούμενες τιμές, προωθώντας το ακίνητό τους στην αγορά σε συνάρτηση με τις κριτικές.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Σαντορίνης αυτή τη στιγμή, όπου υπάρχουν υπερπολυτελή υπόσκαφα, ακόμη και κάτω από 50 τετραγωνικά, με τιμές που μπορεί να φτάνουν και το 1,5 εκατ. ευρώ! Γιατί; Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το γεγονός ότι, πέραν της κατοικίας, ο ιδιοκτήτης το πουλά και ως επιχείρηση, ειδικά εφόσον το σπίτι ενοικιάζεται τα τελευταία χρόνια στις γνωστές πλατφόρμες. Είναι ενδεικτική η περίπτωση υπόσκαφου στο κέντρο της Οίας, μόλις 45 τ.μ., το οποίο πωλείται με τιμή πάνω από τα 33.300 ευρώ/τ.μ. ή αλλιώς στο 1,5 εκατ. ευρώ! Τα… κομφόρ περιλαμβάνουν από τα πολυτελή υλικά και το τζακούζι στο εσωτερικό μέχρι τη βεράντα των 37 τ.μ. με μίνι πισίνα και θέα στην Καλντέρα, ενώ μαζί πωλείται και η επιχείρηση και φυσικά τα θετικά σχόλια, σύμφωνα με τα οποία «αποτελεί κορυφαίο κατάλυμα στο νησί».

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό

Επιπλέον φέτος, δεύτερη χρονιά της πανδημίας, καταγράφεται υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό, τάση που διαφαίνεται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και συνολικά στις μεσογειακές αγορές, σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Κοινή διαπίστωση στην Ευρώπη είναι ότι λόγω της πανδημίας, των κρατικών πακέτων στήριξης, αλλά και των μειωμένων δαπανών λόγω των lockdown και των περιορισμών έχουν ενισχυθεί οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στον ευρωπαϊκό Νότο. Γεγονός το οποίο έχει συντελέσει και στην άνοδο της ζήτησης συνολικά για ακίνητα και ειδικότερα για β’ κατοικία, που μπορεί να θεωρείται για κάποιους πολυτέλεια. Επίσης, λόγω κορωνοϊού και καραντίνας παρατηρείται άνοδος στις ζητούμενες ποιοτικές προδιαγραφές, συμπαρασύροντας τελικά και τις τιμές.

Ειδικά για τη χώρα μας, με βάση τον συνολικό όγκο αναζητήσεων του Spitogatos, στις πέντε πρώτες εθνικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητο προς πώληση στην Ελλάδα είναι καταρχάς οι Γερμανοί που έχουν, ούτως ή άλλως, και τη μεγαλύτερη παράδοση, ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Κύπριοι και Γάλλοι. Ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα διατηρούν επίσης Ολλανδοί και Ισπανοί και έπονται ενδιαφερόμενοι από τον Καναδά, την Ελβετία και την Αυστραλία, κυρίως από την ελληνική Ομογένεια, που συμπληρώνει την τελική δεκάδα.

Ποια είναι τα νησιά που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση; Η απάντηση είναι εύλογη και δεν είναι άλλη από τις Κυκλάδες, που συγκεντρώνουν ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Ενδεικτικά, τα πέντε νησιά στα οποία αναζητούν ακίνητα προς πώληση οι υποψήφιοι ξένοι αγοραστές είναι η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Σύρος και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις αγορές οι ζητούμενες τιμές έχουν εκτοξευτεί, ιδιαίτερα αν συγκριθούν με μία πενταετία πριν.

Οι τιμές κατοικιών ανά νησί

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των κατοικιών ανά προορισμό, τη μεγαλύτερη άνοδο πανελλαδικά στην πενταετία σημειώνει η Σαντορίνη, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 50% έναντι του 2016, φτάνοντας τώρα σε μία μέση τιμή λίγο πάνω από τα 3.400 ευρώ ανά τ.μ.

Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στη Μύκονο, με τις μέσες τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στις αγγελίες που δημοσιεύονται στο δίκτυο του Spitogatos, να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω των 5.400 ευρώ (άνοδος 23% στην πενταετία).

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος που καταγράφεται στην Πάρο, σε ποσοστό 48% στην πενταετία, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2016 η μέση τιμή ήταν χαμηλότερη των 2.000 ευρώ (για την ακρίβεια στα 1.944 ευρώ ανά τ.μ.) και αγγίζει τα 2.900 ευρώ.

Η συνέχεια παραπέμπει επίσης σε περαιτέρω αύξηση αν ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις στις υποδομές που προωθούνται στο νησί σε ό,τι έχει να κάνει με το αεροδρόμιο και τις αεροπορικές συνδέσεις που θα κάνουν ακόμη πιο εύκολη την πρόσβαση. Αντίστοιχα στους πλέον hot προορισμούς για β’ κατοικία, και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών, κατατάσσεται η Αντίπαρος, με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. (+24% στην πενταετία).

Νάξος και Κύθνος επίσης σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο την τελευταία πενταετία, σε ποσοστό άνω του 20% αμφότερες, ενώ εξαίρεση αποτελούν η Ανδρος με μικρή πτώση τιμών στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. φέτος το καλοκαίρι (-6,3%) και η Σύρος με πτώση κατά 9,6%, κοντά στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. Στους προορισμούς κοντά στην Αθήνα, η μεν Υδρα αγγίζει ποσοστό αύξησης 9,6%, με μέση τιμή λίγο χαμηλότερη των 4.200 ευρώ ανά τ.μ., ενώ αντίθετα στις Σπέτσες σημειώνεται πτώση στην πενταετία κατά 6,3%, στα 3.333 ευρώ ανά τ.μ.

Αν και φθηνή σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, η Σκόπελος, με βάση πάντα τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες στο δίκτυο του www.spitogatos.gr, σημειώνει φέτος τη μεγαλύτερη πτώση (κατά 40%) σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης, στα 1.100 ευρώ από 1.833 ευρώ το 2016, ενώ, επίσης στις Σποράδες, μειωμένες κατά 8% εμφανίζονται οι τιμές πώλησης στη Σκιάθο, λίγο πάνω από τα 2.500 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Ιόνιο παρατηρείται διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών, άνω του 10% στην πενταετία, με εξαίρεση την Κέρκυρα που είναι λίγο χαμηλότερα, λίγο πάνω από το 8%. Από όλους τους εξεταζόμενους νησιωτικούς προορισμούς, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο καταγράφεται η χαμηλότερη μέση τιμή ανά τ.μ., λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας σημειώσει πτώση στην πενταετία κατά 8,6%.

Οι τιμές των οικοπέδων

Στις τιμές των οικοπέδων, έστω κι αν αυτές δεν έχουν ακολουθήσει αντίστοιχη άνοδο τα τελευταία χρόνια παραμένοντας σε γενικές γραμμές σταθερές, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των Κυκλάδων -και στην περίπτωση αυτή- κινούνται συνολικά σε άλλα επίπεδα σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά ανά την Ελλάδα, όπως προκύπτει με βάση πάντα τα στοιχεία από το δίκτυο του Spitogatos.

Εκτός συναγωνισμού είναι οι Σπέτσες, όπου λόγω υψηλού συντελεστή δόμησης (ακόμη και στο 0,8 στα εντός σχεδίου οικόπεδα) η μέση ζητούμενη τιμή εμφανίζεται στις αγγελίες ως η υψηλότερη, αγγίζοντας τα 900 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους υπόλοιπους νησιωτικούς προορισμούς ως προς τις τιμές των οικοπέδων, ενδεικτικά, ενώ στο Ιόνιο, σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, οι μέσες τιμές διαμορφώνονται στα 50-60 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με το νησί, στη Σαντορίνη η μέση ζητούμενη τιμή οικοπέδων είναι στα 309 ευρώ ανά τ.μ., στη Μύκονο στα 275 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθεί η Αντίπαρος, αν και με απόσταση, με 135 ευρώ ανά τ.μ., δείγμα του πόσο έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια το νησί.

Διαβάστε ακόμη

«Κουρεμένα ενοίκια»: Απογοήτευση για όσους περίμεναν συμψηφισμούς με τον ΕΝΦΙΑ

Φωτορεπορτάζ: Το «Premiership» της Seanergy διαπλέει τη διώρυγα του Παναμά (pics)

Σαντορίνη: Ο βυθός στην Καλντέρα κρύβει «μυστηριώδη» σκαλοπάτια – Επιστήμονες αναζητούν τη Χαμένη Ατλαντίδα (vid)

 

Exit mobile version