Ολοένα και πιο δημοφιλείς στους ταξιδιώτες διεθνώς καθίστανται οι μηχανοκίνητες βαλίτσες, οι οποίες εμφανίστηκαν πριν από σχεδόν μία δεκαετία ως καινοτόμα και λειτουργικά αντικείμενα.

Όμως η συγκεκριμένη τρέλα συναντά την αντίδραση – και- από ιαπωνικά αεροδρόμια, λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια.

Δύο αεροδρόμια ζήτησαν από τους επισκέπτες της χώρας να μην κυκλοφορούν με αυτές μέσα στους χώρους τους.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Chubu Centrair στη νομαρχία Aichi και το Διεθνές Αεροδρόμιο Kansai στην Οσάκα ανέφεραν ότι οι νέες συστάσεις αποσκοπούν στην ασφάλεια των επιβατών και στην πρόληψη ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τον νόμο περί οδικής κυκλοφορίας στην Ιαπωνία, οι ηλεκτροκίνητες βαλίτσες κατατάσσονται στα «μηχανοκίνητα οχήματα που μπορούν να κινηθούν στους δρόμους μόνο με τον απαιτούμενο εξοπλισμό ασφαλείας και άδεια οδήγησης».

Νωρίτερα φέτος δύο άτομα αντιμετώπισαν προβλήματα με τις αρχές, επειδή οδηγούσαν τις βαλίτσες τους σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια της Οσάκα χωρίς άδεια ή κράνος.

Οι ηλεκτροκίνητες βαλίτσες κυκλοφορούν εδώ και μερικά χρόνια, βοηθούν στη κάλυψη μικρών αποστάσεων, ειδικά σε αεροδρόμια και σούπερ μάρκετ. αλλά έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς σε ορισμένες χώρες ως τρόπος μετακίνησης σε μεγάλα αεροδρόμια.

Οι περισσότερες έχουν μέγιστη ταχύτητα περίπου 13 km/h και φορτίζονται με μπαταρία λιθίου.

Τι κάνουν άλλα αεροδρόμια

Περιορισμοί στην χρήση τους υπάρχουν και σε άλλες χώρες.

Στα περισσότερα αεροδρόμια των ΗΠΑ, οι συγκεκριμένες βαλίτσες επιτρέπονται αλλά, καθώς η Federal Aviation Administration (FAA) απαγορεύει την αποθήκευση μπαταριών λιθίου στο χώρο φορτίου ενός αεροσκάφους, οι επιβάτες πρέπει πρώτα να αφαιρέσουν τις μπαταρίες και να τις πάρουν μαζί τους στο αεροπλάνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μηχανοκίνητες βαλίτσες χαρακτηρίζονται επίσης ως «μηχανοκίνητο μεταφορικό μέσο», πράγμα που σημαίνει ότι εμπίπτουν στους ίδιους κανόνες και νόμους που ισχύουν για όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα – όπως τα e-scooters, τα segways (ηλεκτρικά πατίνια) και τα hoverboards (ηλεκτρικό όχημα δύο τροχών που μοιάζει με σκέιτμπορντ χωρίς τιμόνι) – σύμφωνα με τους νόμους περί οδικής κυκλοφορίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να οδηγηθούν σε δημόσιο δρόμο χωρίς άδεια και εξοπλισμό ασφαλείας, ή σε πεζοδρόμια ή ποδηλατόδρομους σύμφωνα με το νόμο, και οι χρήστες μπορούν να διωχθούν για κάτι τέτοιο.
Οι άνθρωποι επιτρέπεται να οδηγούν μηχανοκίνητα μεταφορικά μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ιδιωτικές εκτάσεις με την άδεια του ιδιοκτήτη.

Στα αεροδρόμια του Καναδά, τα μικρά οχήματα που λειτουργούν με μπαταρίες λιθίου δεν επιτρέπονται λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες μπαταρίες.
Το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης τις έχει απαγορεύσει πλήρως.

Διαβάστε ακόμη

Η Morningstar DBRS προειδοποιεί: Το sell off στις αγορές και ο κίνδυνος αυτοεκπληρούμενης προφητείας

Schroders: Δέσμευση για επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο στο πρώτο της Impact Report

Μήνυμα Δένδια για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο 4 χρόνια μετά την υπογραφή της

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ