Της Στεφανίας Σούκη

Οι αφίξεις από αέρος ανεβάζουν τα νούμερα του ελληνικού τουρισμού στο εννεάμηνο του 2018, αγγίζοντας συνολικά τα 28,7 εκατομμύρια, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας οδικώς και αεροπορικώς. Το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του 2017 ο συνολικός αριθμός των διεθνών αεροπορικών και οδικών αφίξεων ήταν στα 26,9 εκατομμύρια.

Με βάση τα στοιχεία όπως παρουσιάζονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ιnsete Intelligence, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2018, καταγράφηκαν 18,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 12,8%. Τα περιφερειακά αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση 10,8% με επιπλέον 1,3 εκατ. επιβάτες και η Αθήνα παρουσίασε αύξηση 19,2% ή με επιπλέον 743 χιλ. Μεγάλη αύξηση σε επίπεδο διαφορών σημείωσαν τα αεροδρόμια τoυ Ηρακλείου με επιπλέον 213 χιλιάδες επιβάτες (7,5%), της Κέρκυρας με +193 χιλιάδες επιβάτες(15,8%), της Ρόδου +167 χιλιάδες (8,4%) και της Θεσσαλονίκης +158 χιλιάδες (9,9%).

Σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, για το 2018 παρατηρήθηκε αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά +12,5% ή σχεδόν +1,9 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν. Αύξηση εμφάνισαν όλοι μήνες για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου.

Αντίθετα, μείωση της τάξεως του 3,1% παρουσίασαν οι οδικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2018, καθώς καταγράφηκαν 333 χιλιάδες λιγότερες αφίξεις, στα 10,4 εκατομμύρια συνολικά. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας με πτώση των διεθνών οδικών αφίξεων κατά 12,5%. Αναφορικά με τη χώρα προέλευσης, τον φετινό Σεπτέμβριο καταγράφεται αύξηση από την Αλβανία κατά 7% (+12 χιλιάδες επισκέπτες) και τη Βουλγαρία κατά 4,5% (+34 χιλιάδες επισκέπτες). Ωστόσο, μεγάλη μείωση, σε υψηλά διψήφια ποσοστά, κατά 34,9% καταγράφεται από την ΠΓΔΜ, με λιγότερους κατά 231 χιλιάδες επισκέπτες (σ.σ. πιθανότατα να έχουν επηρεάσει οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο) και την Τουρκία κατά 22,5% ή 31 χιλιάδες επισκέπτες λιγότερους, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι οφείλεται στην μεγάλη ψαλίδα της ισοτιμίας ευρώ- τουρκικής λίρας.

Η καταγραφή των οδικών αφίξεων γίνεται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα βάσει υπηκοότητας, ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας και -συνεπώς- περιλαμβάνει και αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό.

INSETE-_9ΜΗΝΟ.PNG

Κρατήσεις ξενοδοχείων

Για το μήνα Σεπτέμβριο του 2018, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική, ακολουθούμενη από τη γερμανική και την ιταλική. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται η βουλγάρικη και στην πέμπτη η γαλλική αγορά. «Οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς», αναφέρει η ανάλυση του Insete Intelligence. Οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη. Για την ελληνική αγορά, δημοφιλείς προορισμοί είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο η Χώρα της Τήνου και τα Χανιά.

H ανάλυση στέκεται ιδιαίτερα στη συνεχιζόμενη επενδυτική κινητικότητα στο χώρο των ξενοδοχείων, δεδομένων των θετικών επιδόσεων του κλάδου. Σχετικά, τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε η εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στην οποία ανήκει το Sheraton Ρόδου από την Λάμψα ΑΕ ενώ η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση της εταιρείας στην οποία ανήκει το Grand Hotel της Ρόδου. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη τρεις διαγωνισμοί για την μακροχρόνια μίσθωση των ξενοδοχείων Esperia και Ambassadeur στην Αθήνα καθώς και ενός ακινήτου με πρόθεση να γίνει boutique hotel στην οδό Ζαλοκώστα. Ακόμα, δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπτυξη του Atalanti Hills ως ΠΟΤΑ σε έκταση 12,3 χιλ. στρεμμάτων.

Ενδεικτικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των μεγάλων ομίλων του παγκόσμιου τουρισμού για την Ελλάδα, αποτελεί και η ανακοίνωση της Thomas Cook ότι θα ανοίξει επιχειρησιακό γραφείο στην Ελλάδα.

Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με μελέτη του Ιnsete, ο τουρισμός συνεισέφερε άμεσα 52,3 δισ. ευρώ στα έσοδα του κράτους την κρίσιμη, από δημοσιονομικής πλευράς, περίοδο 2009 – 2016. «Επίσης, η υψηλή φορολογική απόδοση του ιδιωτικού τουριστικού κλάδου προκαλεί ερωτήματα για την ανθεκτικότητα του τομέα στον διεθνή ανταγωνισμό», σχολιάζουν οι αναλυτές του Insete Intelligence.