search icon

Τουρισμός

Κροατία: «Εισαγωγές» εργαζομένων για να καλυφθούν τα κενά στον τουρισμό (pics)

Πώς η Κροατία αντιμετώπισε την έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό κλάδο και περιμένει φέτος νέο ρεκόρ αφίξεων

Στην Κροατία το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο δεν είναι καινούριο. Μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2013, πάνω από 250.000 πολίτες, κυρίως νέοι, εγκατέλειψαν την Κροατία αναζητώντας καλύτερη τύχη σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιρλανδία.

Ο αριθμός γίνεται ακόμα πιο σημαντικός αν λάβουμε υπόψη ότι ο συνολικός πληθυσμός της Κροατίας είναι 3, 8 εκατομμύρια.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πανδημία και την επακόλουθη απομάκρυνση χιλιάδων εργαζόμενων από τον τουριστικό κλάδο.

Ήδη, από το 2021, οι τουριστικές αφίξεις στην Κροατία είχαν ξεπεράσει τις προσδοκίες – Σύμφωνα με το υπ. Τουρισμού, η χώρα κατέγραψε την καλύτερη επίδοση της Μεσογείου με 13,8 εκατομμύρια αφίξεις και άνοδο 100% στα τουριστικά έσοδα σε σχέση με το 2020

10.000 κενές θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τον Κροατικό Οργανισμό Τουρισμού, η χώρα έχει περίπου 10.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

Και αυτό, ενώ αναμένεται να «πιάσει» φέτος τον αριθμό -ρεκόρ των 21 εκατομμυρίων τουριστών του 2019. Ήδη, τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, η Κροατία δέχθηκε 3 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός τριπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2021.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 1/5 της κροατικής οικονομίας.

Αντιμέτωπες με τις επείγουσες ανάγκες για κάλυψη των θέσεων εργασίας, οι αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία «εισαγωγής» εργαζόμενων, αρχικά από τα Βαλκάνια, και στη συνέχεια από χώρες τόσο μακρινές, όσο οι Φιλιππίνες.
Το πλαφόν για τον μέγιστο αριθμό μεταναστών που επιτρέπεται να εργαστούν εποχικά στην Κροατία έχει καταργηθεί, ήδη από το 2021.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 51.000 άδειες εποχικής εργασίας σε αλλοδαπούς εργαζόμενους, όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά επίσης στην εστίαση και στις κατασκευές.

Συνολικά, φέτος, αναμένεται να εκδοθούν περίπου 100.000 προσωρινές άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς.

Την ευκαιρία αξιοποιούν γραφεία αναζήτησης εργασίας ακόμα και από την Ασία.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η έλλειψη εργαζόμενων δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά μακροπόθεσμο πρόβλημα» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Stjepan Jagodin, ιδιοκτήτης γραφείου εύρεσης εργασίας που δραστηριοποιείται στις Φιλιππίνες.

Το γραφείο του Jagodin έχει ήδη στείλει 1.700 Φιλιππινέζους στην Κροατία για να καλύψουν θέσεις όπως βοηθοί μάγειρα, καμαριέρες, σερβιτόροι και βοηθοί αρτοποιών. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να στείλει ακόμα 500 Φιλιππινέζους στην Κροατία.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Οργανισμού Τουρισμού της Κροατίας, Veljko Ostojic, θεωρεί ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί περισσότερα και πιο έγκαιρα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργαζομένων.

«Έγιναν κάποια βήματα, όπως η ψηφιοποίηση της υποβολής εγγράφων για τις άδειες εποχικής εργασίας, αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε ουσιαστικά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό Dnevnik N1 και σημείωσε ότι είναι κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Veljko Ostojic, πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού της Κροατίας

Η Μεγάλη Παραίτηση

Όπως και οι περισσότερες χώρες της Δύσης, η Κροατία βιώνει τη Μεγάλη Παραίτηση, κυρίως νεαρότερης ηλικίας εργαζόμενων.

Όπως αναφέρει στο AFP η Natasa Kacar, ιδιοκτήτρια γραφείου εύρεσης εργασίας στην Κροατία, που εξειδικεύεται στον τουρισμό, οι νέοι έχουν διαφορετική νοοτροπία από τις προηγούμενες γενιές.

«Αν οι συνθήκες εργασίας δεν τους ικανοποιούν και οι στόχοι τους δεν επιτυγχάνονται, οι νέοι αλλάζουν γρήγορα δουλειά» εξηγεί. «Οι εργοδότες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.»

Διαβάστε ακόμη 

Tι είδε ο «Καλατράβα της Άπω Ανατολής» στο project του Ελληνικού (pics)

Ο πραγματικός λόγος που οι τοξικοί άνθρωποι συνεχίζουν να παίρνουν προαγωγή

Exit mobile version