search icon

Τουρισμός

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Αναλυτικός οδηγός (vid)

Το πρόγραμμα αυτό παρέχει μεταξύ άλλων 6 διανυκτερεύσεις με πολύ μικρή ιδιωτική συμμετοχή, σε τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα

Την 1η Αυγούστου ξεκινά το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το οποίο θα διαρκέσει έως 31 Ιουλίου του επόμενου έτους, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής του πρώην ΟΑΕΔ και νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε στους όρους και στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού. Επιπλέον, μίλησε για το πότε αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και τι πρέπει να γίνει με τις επιταγές του 2021-22.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Συγκεκριμένα, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης ανέφερε πως «το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ξεκινάει 1η Αυγούστου και διαρκεί έως 31 Ιουλίου του επόμενου έτους. Όσοι έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος 2021-2022 να σπεύσουν να τις χρησιμοποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου γιατί μετά δεν θα μπορούν, αφού θα έχουν βγει οι νέες επιταγές».

Οι ανήκοντες στην κατηγορία ΑμεΑ μπορούν να πάρουν επιταγή για κάθε χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν χρόνο παρά χρόνο, ξεκαθάρισε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μπορούν να πάρουν μέρος και άνεργοι και εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας ασφαλισμένες στο προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2021 ή να έλαβαν 50 ημέρες από την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ, ή να έλαβαν 50 ημέρες επιδότηση ανεργίας, ή να είχαν ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω.

«Το πρόγραμμα αυτό παρέχει έξι διανυκτερεύσεις με πολύ μικρή ιδιωτική συμμετοχή, σε τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, για τη Λέσβο, τη Λέρο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τον Έβρο, 10 διανυκτερεύσεις χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή και επίσης περιλαμβάνει σημαντικές εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια» εξήγησε έπειτα.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

«Τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, θα κάνουμε μία τροποποίηση του προγράμματος αφού ο υπουργός αύξησε τον προϋπολογισμό από 30 σε 35 εκατομμύρια».

«Πέρυσι δώσαμε ένα 20% περισσότερο στους παρόχους, στα ξενοδοχεία δηλαδή, επιδότηση το μήνα Αύγουστο, γιατί ενώ προσπαθούμε να κάνουμε το πρόγραμμα 12μηνης διάρκειας και να χρησιμοποιούνται οι επιταγές όλο το χρόνο, δυστυχώς οι περισσότεροι πάνε διακοπές κυρίως τον Αύγουστο. Για να υπάρχει προσφορά – διαθέσιμα καταλύματα- αυξήσαμε την επιδότηση και πήγε πολύ καλά. Θα το επαναλάβουμε και φέτος» είπε στο τέλος.

Έξι βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι έξι βράδια, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος.

Στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στον νομό Έβρου η διάρκεια των διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας θα είναι για φέτος 10 βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι περσινοί δικαιούχοι που δεν έκαναν χρήση της επιταγής κοινωνικού τουρισμού έχουν περιθώριο να τις αξιοποιήσουν σε περισσότερα από 1.800 τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2021 πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος: δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα και δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Διαβάστε ακόμα:

Koμισιόν: Εύσημα για Ελλάδα, δόση 748 εκατ. ευρώ και στο βάθος… έξοδος από την αυστηρή επιτήρηση

Νέα επιβάρυνση – Φόρος ανακύκλωσης 8 λεπτά σε πλαστικές συσκευασίες

Λαγκάρντ: Παρελθόν τα αρνητικά επιτόκια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

Exit mobile version