Τα έργα υποδομής θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης τετραετίας για τον τουριστικό κλάδο όπως επεσήμανε πρίν από λίγο από το βήμα του Delphi Forum ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, επεσήμανε «ότι έχουμε προτείνει στην Προεδρία της Κυβέρνησης για ένα πλάνο fast track μιας πλατφόρμας που να μπορεί να «τρέχει» όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό», δεδομένου ότι υπάρχει πολυδιάσπαση και π.χ. τα θέματα της ακτογραμμής εντάσσονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, των μεγάλων επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης κ.ο.κ.. ενώ ερωτηθείς σχετικά, αν υπάρχει κάτι που μπορεί να διαταράξει τη θετική προοπτική του κλάδου φέτος, ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο δεδομένου ότι «το brand Ελλάδα είναι πολύ ισχυρό και αυτό αποδείχθηκε και στη διάρκεια της πανδημίας».
Για το μείζον ζήτημα της έλλειψης των εργαζομένων– από ξενοδοχεία και εστίαση υπολογίζεται ότι οι ελλείψεις ξεπερνούν τις 80.000– και την πρόσφατη δυνατότητα που δόθηκε για μετακλήσεις 9.500 από τρίτες χώρες ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι αυτή «έγκειται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες υπο- ομάδες επαγγελμάτων που δεν προτιμούν οι Ελληνες. Ένα κομμάτι του εργασιακού δυναμικού στη διάρκεια της πανδημίας αναγκάστηκε να βιοποριστεί σε άλλους κλάδους και δεν επέστρεψαν στη συνέχεια όλοι πίσω. Χαιρετίζω την κλαδική Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που (σ.σ. προβλέπει αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5 % από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατά 5 % από 1ης Ιανουαρίου 2024) κι έχω συστήσει σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου να καταβάλλουν καλές οικονομικά απολαβές».
Για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπου ο ξενοδοχειακός κλάδος ζητεί ρύθμιση ώστε να υπάρχουν αντίστοιχοι κανόνες φορολόγησης και ανταγωνισμού ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες έδωσαν τη δυνατότητα στους μικρο- ιδιοκτήτες να αποκτήσουν επιπλέον εισόδημα, όπως φάνηκε και στη δημοσιονομική κρίση της χώρας κάτι που λειτούργησε πραγματικά σωτήρια και ενισχυτικά. «Γι’ αυτούς που μπαίνουν στο μανδύα αυτών των μικρο-ιδιοκτητών και διαχειρίζονται δεκάδες κατοικίες πρκειμένου να επωφεληθούν, η Προεδρία της Κυβέρνησης επεξεργάζεται αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας και προστασίας».
Ερωτηθείς αν τα νησιά τείνουν να γίνουν απλησίαστα για τους Ελληνες το καλοκαίρι τόσο στο κομμάτι της μετάβασης όσο και στη διαμονή ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη «να απορροφηθούν 105 εκατ. ευρώ σε προγράμματα για τους Ελληνες ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, τονώνοντας παράλληλα την κίνηση σε περιοχές που χρειάζονταν ενίσχυσης όπως η Σάμος που είχε αύξηση 20% ή η βόρεια Εύβοια. Οι επιλογές σε όλη την Ελλάδα είναι πολλαπλές και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον από την ανθιση του ελληνικού τουρισμού επωφελούνται οι περισσότεροι Ελληνες γιατί, με βάση και την τελευταία μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου το 88% της δαπάνης των ξενοδοχείων για αγορά τροφίμων και ποτών αφορά σε αγορά ελληνικών προϊόντων. Αρα η πρωτογενής παραγωγή επωφελείται και αντίστοιχα συμβαίνει στις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, όπου μία μεγάλη πλειονότητα ζεί από τον τουρισμό και ήδη ο ΕΟΤ στηρίζει με την καμπάνια ‘’Shopping in Greece’’. Αντίστοιχα επωφελείται και ο κατασκευαστικός κλάδος, με χαρακτηριστικό το νούμερο ότι 8 στις 10 νέες επενδύσεις το 2022 ήταν στο κομμάτι του τουρισμού».
Διαβάστε ακόμη
«Παράθυρο» για νέες παροχές και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα
Υδροπλάνα-υδατοδρόμια: Πόσο κοντά είναι τελικά η έναρξη των πρώτων πτήσεων (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ