Στη Βιέννη βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, όπου και συνυπέγραψε με την Αυστριακή ομόλογό του, Susanne Kraus Winkler συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του Τουρισμού.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1 δήλωσε, «Είμαι στην Αυστρία, πριν τη ΔΕΘ ήμουνα στο Βερολίνο, θα ακολουθήσει το Παρίσι, η Σουηδία και όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες γιατί μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν όπως εξελίσσεται, και επαναλαμβάνω όχι τυχαία και όχι στον αυτόματο πιλότο είναι προϊόν πολύ μεγάλης προσπάθειας, δουλειάς και στρατηγικής, πιστεύουμε ότι μπορούμε αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και τον κόσμο να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Γιατί εμείς έχουμε έναν γλυκό, ήπιο χειμώνα λίγων ημερών και άρα πολύ μικρότερες ενεργειακές ανάγκες ενώ οι βορειοευρωπαιοι εταίροι μας έχουν ένα χειμώνα των 6 και 8 μηνών με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες οπότε δυνητικά οι βορειοευρωπαίοοι συνταξιούχοι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα να περάσουν το χειμώνα τους πολύ πιο οικονομικά και με λιγότερη επιβάρυνση.»
Επιπλέον, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι οι συνταξιούχοι είναι το 1/3 των ανθρώπων της Ευρώπης όπου δυνητικά αν έκλειναν το ρεύμα και το φυσικό αέριο στο σπίτι τους θα εξοικονομούσαν πολύ περισσότερα χρήματα παίρνοντας ένα αεροπλάνο και ερχόμενοι στην Ελλάδα. Στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, σα Χανιά στη Ρόδο , στην Κω, στην Κέρκυρα και φυσικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα οργανωμένα cluster ξενοδοχείων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολιτισμό, μουσεία , καφέ.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «Το ότι εμείς καταφέραμε να ριμπραντάρουμε τη χώρα ως ασφαλή προορισμό και να έχουμε ένα πολύ σημαντικό και σοβαρό υγειονομικό σύστημα μετράει για τους ανθρώπους μιας μεγάλης ηλικίας. Δεύτερον εξηγώ με παραδείγματα ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο φθηνό, οι δημόσιες συγκοινωνίες επίσης, το ταξί επίσης, το υγειονομικό κόστος πολύ πιο φθηνό. Τα ξενοδοχεία μας δίνουν τιμές οι οποίες αναλογούν στην εποχή οπότε πράγματι είναι μια άσκηση η οποία είναι υπέρ μας και βλέπουν και οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators και η κοινή γνώμη αρχίζουν και το αναμεταδίδουν και το συζητούν. Ανταπόκριση υπάρχει.»
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ένα ζητούμενα για εμάς εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα αρκεί να πω ότι στο τέλος του ’21 η Condors airlines από τη Γερμανία πέταγε για Ρόδο και Κρήτη μέχρι 30 Νοεμβρίου. Υπάρχει διάθεση και η αίσθηση η Lufthansa να αυξήσει τις πτήσεις για το 2023 στην Ελλάδα 30% , ότι η Austrian πετάει από τη Βιέννη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, το ίδιο κάνει και η Aegean και η Sky express και ότι όλοι αυτοί καταλαβαίνουν ότι εδώ παρουσιάζεται μια ευκαιρία για τη βιομηχανία, για τους ανθρώπους του τουρισμού, για την οικονομία μας αλλά και για τους Βορειοευρωπαϊους εταίρους μας γιατί είναι μια στις βορειοευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ποιος θα πρωτοκαταναλωσει φυσικό αέριο η βιομηχανία τους, οι δημόσιες υπηρεσίες ή τα σπίτια.
Τέλος, συμπλήρωσε πως και ένα παραπάνω αεροσκάφος, ένας παραπάνω προορισμός, ένας παραπάνω tour operator, μια παραπάνω εβδομάδα είναι κέρδος για εμάς. Με την ίδια λογική το υπουργείο κινήθηκε και τον Φλεβάρη και Μάρτη όταν όλοι προκαταλάμβαναν την κοινή γνώμη λέγοντας ότι θα έρθει μια καταστροφή μετά τον πόλεμο, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση και η Ελλάδα έφτασε να έχει μια χρονιά ρεκόρ με υπερέσοδα τον τουρισμό που στηρίζουμε ουσιαστικά το ΑΕΠ της χώρας. Θα δούμε στο τέλος του έτους για τι νούμερα μιλάμε, εμείς παλεύουμε και για τον ένα.
Διαβάστε ακόμη
Πώς προχωρά το πλάνο αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων
Bloomberg: Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη και υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης θα προτείνει η Κομισιόν